Main Street - Új városközpont 2

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén nem támogatta Somfai Ágnes LMP frakcióvezető-helyettes határozati javaslatának napirendre vételét, mellyel a képviselők újra fővárosi védelem alá helyezhették volna a Fischer házat, a belvárosban, világörökségi területen lebontani kívánt épületek egyikét.  Ezzel megakadályozható lett volna az európai viszonylatban egyedülálló értéket képviselő jellegzetes budapesti városkép pusztítása, és helyükre egy plázakomplexum felépítése.

 

 

áll az LMP friss közleményében. Egy másikban pedig az, hogy:

 

Csipak Péter vállalkozása valószínűleg az ünnepek előtti utolsó munkanapon szeretné megkapni a bontási engedélyt. Ez okos taktikai húzás lehet a részükről, hiszen karácsony és újév között az emberek a szeretteikkel törődnek, pihennek, ezért kevéssé valószínű, hogy az utcára vonulnának tiltakozni, és a sajtó is az ünnepekkel van elfoglalva. Már csak azért sem légből kapott ez az feltételezés, mert az elvi építési engedély megszerzését is az augusztus 20-i nemzeti ünnepünkre időzítette az egykori parkolási-cég vezető és ingatlanvállalkozó cége.

 

Na igen, ezek is randa dolgok. Ám nekem a legnagyobb bajom az egésszel, hogy le merem fogadni, valamilyen kompromisszumos megoldás születik itt is, ami a tapasztalataim szerint a legrosszabb a városfejlesztési kérdésekben. A szívemnek valóban kedvesebb lett volna, ha csak a "dagadt prostit" bontják le vagy pofozzák át, aztán a meglevő épületeket valamilyen módon egybe nyitva, áthidalva, láncrafűzve kitalálnak valami jópofát.

De!

Ha már ez nem lehet, akkor tényleg inkább jöjjön a léghajó, mert az a legszörnyűbb, amikor addig egyezkedünk, alkudozunk, engedünk, amíg a végén a bontás meglesz, de a végeredmény egy sivár unalmas irodaház lesz - ami ugyan senkinek nem tetszik, de azért kicsit mindenki engedett - hurrá!

Van egy olyan érzésem amúgy, hogy talán az egész Belváros új főutcája projekt ennek a fejlesztésnek a megágyazása, körítése volt, és talán az sem kizárt, hogy soha nem is akarták megépíteni a merész léghajós tervet, az pusztán egy beetetés volt, amiből azután lehetett engedni. Na de félre a rossz indulatú feltételezésekkel!

Nem tudom mi lesz. Én kérem kompromisszumkész vagyok: minden megoldás érdekel, csak a kompromisszumos nem!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: belváros bontás építés irodaház látványterv v. ker bécsi utca belváros főutcája új városközpont

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr622517283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuruttya 2010.12.15. 12:36:47

Az LMP demagóg nyilatkozataival a tököm televan.

"európai viszonylatban egyedülálló értéket képviselő"

Aha.. én aztán nagy rajongója vagyok Budapestnek, és tartom, hogy Bécs a nyomába se érne ha picit kitakarítanánk, de ez azért elég nagy baromság.. egyedülálló érték legfeljebb a dunai panoráma, de nem a Bécsi utca :/

"városkép pusztítása"

Egy hótunalmas modern, egy szanaszét átépített eklektikus izé, és egy aránytalan "korabeli pláza" (korának westendje bakker!) bontása hatalmas városképi pusztítás :|

"plázakomplexum felépítése"

Milyen plázakomplexum..? Ha a szálloda, éttermek, üzletek plázakomplexumot alkotnak, akkor az egész belváros egy rohadt nagy "plázakomplexum". Olyan idegesítő, hogy elég kimondani a gyűlölt p-betűs szót, és máris meg van indokolva, hogy miért az ördögtől való a beruházás. Az meg pláne idegesítő, hogy az LMP csak azért áll ki ilyen erényesen az ügy mellett, hogy hallani lehessen a hangjukat, és ne tünjenek el teljesen.

Egyébként szerintem a legjobb megoldás születne, ha csak ezt a három házat bontanák le. Az eredetileg bontásra itélt házak közül ezek igazán nem hiányoznának, a többi viszont igen.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.12.15. 12:55:01

szerintem itt a kompromisszummal nincs baj, egy beruházónak teljesen lefeküdt az önkormányzat, de egyéb szervezetek elértek bizonyos szintü kontrolt, és megmentettek egy nagyon fontos épületet. ez ok.

ami vicc a témában, és amivel nem igazán foglalkozik senki, az ráday mihály, aki a tervtanácsban megszavazta a bontást és az 5 ház helyén a zeppelin építését, most utóbb pedig persze írja a nyílt leveleket, hogy jaj a századforurdulós városkép, és milyen szörnyű a helyzet budapesten, hogy itt csak úgy lehet bontani. közben pedig felkérte tarlós városrendezési tanácsadónak ezt a végtelenül becsületes és megfontolt embert.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2010.12.15. 12:57:40

lemaradt a link, ahol ezt írja ráday:

"A legfőbb gond az, hogy
− a tervezett házcsoport megváltoztatja Budapest karakterét, belvárosát, még pedig olyan módon, aminek pont az ellenkezőjére van egyre több példa más országokban, ahol már a hagyományos városszerkezet és a meglévő épületek fenntartását, az erre való pénzügyi, gazdasági, adókedvezményekkel serkentett, ösztönzött (!) gondosságot részesítik előnyben. (Nálunk ilyen ösztönzés nincs.)
− A nemzetközi porondon újra és újra foglalkoznak velünk, mégpedig úgy, hogy az a magyarországi műemlékvédelem és annak megítélése, a világörökséghez tartozás szempontjából nem előnyös.
S nem előnyös Budapest megítélését illetően sem."

írja ezt tehát úgy, hogy ő a bontásra szavazott.

www.varosvedo.hu/cikk.bve?id=506

kgizi 2010.12.15. 16:50:16

itt elérhető a pontos lmp-s javaslat csatolt pdf fájlban: lehetmas.hu/sajtokozlemenyek/9399/rogan-ajandeka-hazrombolas-karacsonyra/
A javaslat arra vonatkozott, hogy az új közgyűlés vizsgálja felül korábbi javaslatát, pl. a védelem levétele tekintetében, hiszen korábban Rogán épp azzal érvelt, hogy nem lesz bontás, csak átépítés. Most viszont kiderült, hogy az mszp és a fidesz is teljesen egyetért a beruházás támogatásában, csipak mindkettőjüket irányítja. ... ez a projekt jó példa arra, hogy mennyire nem érvényesítik a közérdeket az önkormányzatok, mennyire nem irányítják a beruházókat.
Szerintem a kompromisszum a városfejlesztés lényege és nem értem, hogy miért lenne jobb a léghajó, mint bármi más...

bejgli 2010.12.15. 18:08:40

A léghajó felhívás keringőre: Budapesten a legvadabb marhaságot is megcsinálhatod, csak előtte meg kell venned mindkét politikai oldalt, és ők majd szépen elintézik neked a szükséges papírmunkát. Gyakorlatilag a gátlástalanság és a gátlástalan korrupció szimbóluma lenne. Jelképezné, hogy mennyire elmaradottak is vagyunk. Hogy mennyire természetessé vált számunkra a bezeppelinezett belváros és az alig pár száz méterrel odébb kezdődő pusztuló, lerobbant negyedek közötti ellentét. Hogy mára már nem hogy eszközeink, de szándékunk sincs megőrizni a múlt értékeit (miközben a politika pont ennek ellenkezőjét hazudja naponta a képünkbe), ezért azonnal hajlandóak vagyunk bármit lerombolni. Köszönhetően annak, hogy a kontraszelektált szocializmus után sikerült felépítenünk a kontraszelektált kapitalizmust is, ahol kevés kivétellel olyanok kerülnek döntési pozícióba, akik, ha nem állna módjukban forintonként kiárusítani a hatalmukat, valószínűleg munkanélküliként tengődnének, mert ilyen képességekkel és munkamorállal manapság már talán utcaseprőként sem lehetne megélni. Tegyük hozzá mindehhez a lefizetett fővárosvédőt, meg a beruházó céges Ferrariját, amelyik ráadásul egy olyan magáncég nevén van, amelyik hitbizományba kapta egy hatalmas közlekedési gondokkal küszködő városrész parkoltatását.
Igazi, klasszikus harmadik világba illő szcéna. Az ember már nem is furcsállja, hogy "urbanisták" is tapsolnak neki.

Aranylab6 2010.12.15. 21:12:46

@solaitid: köszönöm. ez a ráday (az érdemeitől függetlenül meglévő vezetéknevén kívül) semmiben nem szimpatikus, igazi pojáca, dobálja magát, tetszeleg valami városvédő szerepben, imád nyilatkozni szigorú fejjel, de azért van az a pénz, amiért korpásodik a haja és nem is méri nagyban... idén nálam már a szépművészeti átalakítása körüli tevékenységével kihúzta a gyufát, aztán jött a léghajós állásfoglalása... gyönyörű. és az ő szava számít, már ami a média hivatkozásait illeti. gerinc, meggyőződés, önálló vélemény és annak nyílt vállalása.... gratulálok

tothh · http://polizis.blog.hu 2010.12.16. 10:57:29

@Álmos: Az eredeti tervvel pontosan a dunai panoráma elkúrása lett volna a probléma. Ha a Vár felől lenézel, akkor a Belváros viszonylag egységes magasságából meghatározó épületként emelkedik ki a Bazilika. És ez így van jól.
Ha az eredeti, 50 méteres terv lett volna elfogadva, akkor kapott volna egy vetélytársat, a zeppelin "személyében". Na ez rontott volna a városképen.

Amúgy tegnapelőtt megnéztem azokat a házakat, amelyeket bontásra ítéltek, és hát azt kell, hogy mondjam, valóban, a kettő közül kettő elég csúnya...

Ha már épül valami, én bízom benne, hogy inkább teret növelő, és nem valami mammutként a teret még jobban beszűkítő valami épül.

A zeppelin-tervvel meg az a bajom, hogy az ilyen amőboid-forma képződmények nagyon nem illenek bele a százéves városképbe. (A szögletes üveg-gránit palotákkal - pl. Bankcenter, Deloitte-ING épület, semmi bajom, sőt...)

Mindenesetre kíváncsi vagyok, mi sül ki belőle...

loláb 2010.12.18. 15:09:31

@tothh:
"A zeppelin-tervvel meg az a bajom, hogy az ilyen amőboid-forma képződmények nagyon nem illenek bele a százéves városképbe."

Tudomásom szerint valamelyik andrássy úti üzletháznak a tetején már az 1900-as évek elején is volt egy fedett panorámaterasz.

Garlando 2010.12.20. 11:33:39

Milyen jó lett volna, ha legalább a tervező iroda neve szerepelne a cikkben, ha már vette a fáradtságot a témában felszólalni a szerző..

krj 2010.12.28. 10:50:12

ügyesen csinálták: megvárták, míg elkezd a jelenlegi térköves burkolat "királyutcásodni" és utána ráengedik a billencseket. tehát nem a bontás-építkezés tette tönkre, nem kell csipakéknak újrarakni majd.

de ne legyen igazam...

amúgy tényleg egyre szarabbul néz ki a burkolat, kedves Urbanista, ez is megérne egy posztot. no majd megírom helyetted...:-)

búék.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.12.28. 14:23:57

@krj: hálás köszönet :) na és persze buék Neked is!
süti beállítások módosítása