Mint arról pár napja már szó volt, a Köz-Tér csoport keresi a főváros harminc legfontosabb közterét. A Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium bájos filmecskéje után most újabb videót ajánlott figyelmembe Dzsilla. Ebben két, nagyjából hasonló adottságú parkot hasonlít össze a készítő, két kelet-pesti kerületben: a XV.-ben és a XVI.-ban. Míg Újpalotán elhanyagolt, kihasználatlan területről van szó, addig Sashalmon élettel teli városrészközpontról.

Bár hasonlat picit sántít – az utóbbit alig néhány hete adták át, vagyis a karbantartásról kissé korai nyilatkozni – alapvetően igaza van a film készítőjének. Azért is örültem linknek, mert a közelmúltban átadott Havashalom parkról amúgy is akartam írni. Nagyon kevés Budapesten a profi futópálya, focipályákat pedig inkább beépítenek, mint építenek, a „gördeszkagödör”, vagy mi, pedig laikus szemmel nézve jóval komolyabbnak tűnik, mint az Erzsébet téri. Szóval szimpatikus a fejlesztés.

Reméljük hamarosan az újpalotai helyszínről is ugyanilyen jókat lehet majd írni.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest sport játszótér park tér építés köztér újpalota xvi. ker sashalom xv. ker havashalom tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr162436498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuruttya 2010.11.09. 19:45:25

Tehát a videó tanulsága, hogy vannak felújított parkok, és vannak nem felújított parkok. Ühüm. Hát ma is okosabbak lettünk:D

goumba 2010.11.10. 09:06:26

Kövezzetek meg, de nekem az újpalotai jobban tetszik ;-))) Amúgy Csepelen mi hasonló cipőben járunk: ott a csilivili, felújított, gumiszőnyeges és nagyon balesetmentes új játszótér, meg ott a Rákóczi kert, pár fajátékkal és sok-sok zölddel. A fiam sajnos az elsőt szereti (naná, tömeg, pajtik, játékok), én viszont inkább csak émelygek ennyi épített tájtól, kőtől, szabályos sorba rendezett bokrocskától...

Zz_ 2010.11.10. 10:19:31

Nyilván arra akart utalni, hogy a 15. kerületben csupa igénytelen ember van. Ellenben a 16.-ban...

CyberPunK 2010.11.10. 10:48:44

Jó, akkor másképp fogalmazok. Igazán dicséretes, hogy az urbanista nem veti fel azt a kérdést, hogy vajon miért minden kerületben a kertvárosi részen lakók segge van fényesre nyalva, és magasról vannak leszarva a lakótelepek. Holott ők is fizetnek adót...

kispestipeti 2010.11.10. 10:54:56

A gúnyolódóknak címezve: NEM kell egy parkot felújítani ahhoz, hogy jól, jobban nézzen ki. Pl. Újpalotán a szomszédos iskolák tanulói egy-egy iskolai kampánnyal rendbe tehetnék,(avar, szemétszedés) aztán a környező házakban lakók megszervezhetnének egy kis karbantartást padok, kerítés, egyéb műtárgyak helyreállítása, festése, majd mindezen emberek máris magukénak érezhetnék egy kicsit ezt a KÖZterületet, és több kedvvel, ötlettel látogatnák azt. De hát itt is várjuk, hogy majd az önkormányzat, valamilyen megnyert EU pályázat, stb. rendbe teszi, és csili-vili parkot varázsol mindenből városszerte. Csak a közeli környezetben élőknek nehogy tennie kelljen valamit. Helyette viszont szorgalmasan lehet megmondani az okosat a vicceset az internetes fórumokban, blogokban.
Egyébként a kialakult környezet pontosan megmutatja mennyire igényes emberek élnek arrafelé, kerületszámtól függetlenül.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.11.10. 10:57:14

@CyberPunK: határeset, de értékelem az igyekezetet - ezt most nem moderálom :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.11.10. 11:00:22

@CyberPunK: ami a tartalmi részét illeti: a 16.-nak minimális része lakótelep és pl. ott is volt fejlesztés. a 15. helyzetét nem ismerem ennyire.

CyberPunK 2010.11.10. 11:11:19

@kispestipeti: Aham, én szívesen résztveszek ilyen cselekményekben, de kérdem ez is az én felelőségem:
- dajdajozó fiatalok (akik heccből rombolnak, szemetelnek) megnevelése
- hajléktalanok elzavarása, akik a környéken tengetik mindennapjaikat (közelben sok hajléktalan tanya van)
- kutyások megnevelése, hogy szedjék össze a kutyaszart?

Iskolásokra ne számíts, a konkrét helyhez legközelebb egy kínai kéttannyelvű van, a kínaiak meg magasról tesznek a környezetre. De nem is viszik le játszótérre a kölkeiket.

@~dá~: Nézd, ugyanez igaz Zuglóra, és Óbudára is. Ezeket a helyeket elég jól ismerem.

Ami felháborít, azaz, hogy mind közterület felügyelő, mind fenntartó (értsd utcaseprő) bőven jut Rákospalotára, pedig ugyanaz a kerület... De amúgy az említett Fő teret is rendbe tartja az önkormányzat, csak minden más van ejtve.

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2010.11.10. 11:19:41

A környezet mintha eleve meghatározná.
Előbbi az elidegenedett, gazdátlan lakótelep, a másik ősfás, régi, polgári miliő közepén, szemben a városházával. Nagy dilemma mindig, hogy a beruházó találja ki a teret vagy meglévő igényeket akar kiszolgálni. Utóbbi az előbbi parknál lehet, hogy nem is mérhető...

iminet 2010.11.10. 11:33:00

Figyelembe ajánlom.
jatszoterkereso.hu/
itt is lehet találni elég érdekes játszóterket mindkét minőségről.

Devil 2010.11.10. 11:40:30

A XV. keruleti parknak azert eleg vegyesek az adottsagai. A lakotelep szelen van, ettol kifele a XVI. kerulet iranyaban mar csak ipari teruletek vanak, na meg az Aldi (vagy a Lidl?); delrol egy forgalmas ut hatarolja a Nyirpalota ut felol meg egy osszefuggo 10 emeletes hazsor takarja az egeszet, szoval kicsit eldugott, nehezen megkozelitheto, kicsit varosszeli az egesz.
De a XV. kerulet (aminek nagy resze kertvaros) ezt az egesz reszt elhanyagolja, nem ez az egyetlen parlagon hevero kozpark: A Pestujhelyi teren a jatszoteret teljesen elhanyagoltak es felig le is bontottak (Antall Jozsef szobra sem tudom hogy visszakerult-e 1 ev alatt a helyere...) az Obsitos-teri jatszoter a 70-es evek hangulatat idezi, a Szent Korona utja-Ozman utca sarkan a lebontott ovoda helyen is uresen all, a Szentmihalyi-ut es a lakotelep kozotti fas-parkos terulet (ami kb 10x akkora mint as par a videon) szinten elhanyagolt allapotu.
Ez azert is erdekes mert vannak nagyon jo kis parkok, jatszoterek is: pld a Mezeskalacs-teren vagy a Hubay Jeno ter es a kinai piac kozott is van egy-egy szepen felujitott jatszoter.
Szoval nem ertem a logikat, valoszinuleg sorsolassal dontik el hogy mire adnak penzt es mire nem.

k13 2010.11.10. 19:02:40

"De a XV. kerulet (aminek nagy resze kertvaros)" ...ammm....lehet megnézném az arányokat mielőtt ezzel dobálózom.

k13 2010.11.10. 19:11:34

nos, talán még annyit, h nem azért nem mennek le az emberek, mert elhanyagolt, hanem azért elhanyagolt, mert nem mennek le az emberek.

Most 14ben lakom (16ban nőttem fel és járok ki a mai napig hetente többször) szóval 14ben lakom a betondzsungelben és azt sem tudom ki a szomszédom. Nemhogy nem megyek le az épület mellett lévő foci és kosárpályára...nem akarok találkozni ezekkel az emberekkel. Amikor találkozom csak a negatív élmény van.
Nagyjából ugyanez lehet a 15ben Palotán is.
Majd ha lemennek az emberek és lesz rá igény akkor ki fogják harcolni a minőségi játszóteret, parkot, stb (esetleg gerebjéznek maguk), de ehhez tanulni kéne egy kis kultúrált viselkedést.
Ennyi.Szerintem.

goumba 2010.11.11. 09:09:47

amúgy 2010 a biodiverzitás nemzetközi éve, hát valszeg az újpalotai parkocska(?) sem nyüzsög az élettől, de a térkövezett, nyírt, gereblyézett ellenpéldánál mindenképp természetesebb és szerintem szebb. persze használhatatlanabb is, de az már megint más tál tészta.
ami az ott élők hozzáállását illeti: nem feltétlenül proletár primitivizmus, hogy inkább hagyják a vadont tenyészni az ablakaik alatt, mintsem hogy élettel, játékkal és ricsajjal teli közterülettel legyenek szomszédosak...

a Zamboni nem egy tészta 2010.11.24. 10:50:37

Újpalotának az a hibája, hogy a lakótelepen elkézelhetetlen nagy a zöld-terület sok kis központtal. Újpalotán több kisebb központ van a parkban, Sashalom ennél egyszerűbb. Nem lehet 20 nagy focipályányi parkot csillivilivé tenni.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2012.10.04. 23:57:07

egyszeru a valasz: Ujpalotan nagyon sok park van es ez az egyik eppen nem felujitott...

ossze se lehet a 2 teruletet hasonlitani, amit be kell lakni!
raadasul Ujpalotan ott van a Posta mogotti jatszoter ahol az 5+ gyerekeknek van jatek, hiaba na a gyerekek a jatszoter kornyeken szeretnek jatszani es nem a kiherelt padokon :)))
süti beállítások módosítása