~dá~: Politikai plakáthely Olaszországban

 

Amikor néhány napja azon dohogtam, hogy milyen mostohán bánnak az önkormányzatok a sajtóval/blogokkal, nem véletlenül emeltem ki ellenpéldaként többek közt a fővárost. Azt viszont elfelejtettem hozzátenni, hogy nem csak a sajtósaik nagyon fürgék, de ott van Bojár Iván András, városarculati tanácsnok, akivel sok kérdésben lehet egyetérteni vagy nem, de az tagadhatatlan, hogy dicséretes módon a blogokban is jelen van: posztol, kommentel vagy - mint most is - ír egy normális hangvételű, vitatkozó levelet. Ezúttal a balesetveszélyes plakátok témájában - melyről nem is gondoltam, hogy hozzá tartozik:

 

Tisztelt Urbanista Blog!

Az oldalukon megjelent cikkel kapcsolatban az alábbiakat szeretném megjegyezni.

A politikai plakátolás jelenlegi helyzete mindenképpen előrelépést jelent az elmúlt évek, az elmúlt évtizedek gyakorlatához képest, hiszen mindaddig a pártok végigtapétázták Budapestet. Most ezt nem teszik. Abban igazuk van, hogy nehezen beazonosítható az az alkotmányos és társadalmi jogosság, aminek következtében a pártokkal szemben e fajta „kivételezés” történik, de az európai demokráciákban, választások idején ezt rendszerint így oldják meg. Ezzel természetesen lehet nem egyetérteni, lehet hangulatfokozó képeket beküldeni, de ez egy évek óta bevett és jól működő rendszer Európában. Annyi különbséggel, hogy ott a rendszert a pártok tartják fent és a pártok finanszírozzák. Mi is tervezünk egy következő lépést, amely ebbe az irányba hatna. Végtére is igaz, miért a választók/adófizetők finanszírozzák, ha egy párt náluk kopogtat támogatásért.

A plakáthelyek elhelyezése nem véletlen. A jelölőszervek és pártok javaslatai alapján állítottuk össze a listát, ennek megfelelően kerülte kihelyezésre mintegy 1700 tábla a Főváros részértől és hasonló arányban a kerületi önkormányzatok részéről. Szó sincs arról, hogy a negatív tapasztalatokat ne építettük volna be a rendszerbe: minden esetben, amikor jelzést, észrevételt kaptunk arra vonatkozóan, hogy egy-egy plakáthely a forgalmat vagy az autós közlekedés, kilátását zavaró helyszínen van, azonnal intézkedtünk és áthelyeztettük azt. Egyébiránt az Önök által közölt képen szereplő plakáthely a forgalmi szituációt nem befolyásolja, hiszen nem nagyméretű tábláról van szó, jobbra és balra is ki lehet látni. Ha akarom, felháborodom, ha elnézek a plakáttól jobbra, meg balra, akkor látom a közlekedési szituációt.

A plakáthelyek „külleme” szintén nem véletlen. Ne felejtsük el, hogy ezek az alkalmi plakáthelyek, amelyek 3 éve vannak a pártok „szolgálatában”, nem design termékek, pl. a Budapestnél 10-szer gazdagabb Münchenben is hasonlóan néznek ki (csatolom a képeket). A politika ellen mindenhol van indulat, vandalizmus, és nem engedhetjük meg, hogy közpénzek millióit használjuk erre, ezért törekednünk kellett a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldásra. Gyorsan megjegyezném, építészeti és design lap főszerkesztőjeként napi szinten vagyok képben a kortárs nemzetközi formatervezési folyamatokkal kapcsolatban. Magam is áhítom, hogy Karim Rashid, Ron Arad, Patricia Urquoia vagy Marcel Wanders tervezzen ilyen a szemnek tetsző táblákat, ám most erre futja.

Az FKF Zrt. megvizsgálta a lehetséges plakáthely-verziókat és így alakította ki a legköltséghatékonyabb formát. Természetesen hosszú távú megoldásra van szükség, ezzel a legmesszemenőbbekig egyetértünk, olyan megoldásra, amelyben a plakáthelyek nem fából, hanem fémből készülnek (olyan ötvözetből, hogy a fémtolvajok számára értéktelenek és használhatatlanok legyenek) és átesnek előzetes tervezési szakaszon is, hogy a legmegfelelőbb szerkezet alakuljon ki. Erre jó példa Olaszország (csatolom a képet).

Nem elhanyagolandó tény, hogy ezzel a „ronda” megoldással 100 milliókat spórolunk, hiszen nem kell a költséges és utólagos letakarítást igénybe vennie és közpénzből finanszíroznia a Fővárosnak.

Tisztában vagyok azzal, hogy az ilyen hosszú távú rendszer a jövő, de úgy vélem, hogy a jelenlegi állapotokat is értékelni kell, hiszen összehasonlítva a korábbi választási időszakokkal, amikor a pártok teleragasztották az egész várost, sokat javult a helyzet. Nem tökéletes, de választásról választásra finomodik, alakul a rendszer.

Üdvözlettel,

Bojár Iván András

városarculati tanácsnok

Végigolvasva, olyan nagyon nem is tér el a véleményünk:

1. Ami a politikai pártok kivételes helyzetét illeti, ez szerinte is necces kicsit.

2. A költséghatékonyságot pedig ebben az esetben én is előbbre valónak tartom, azért írtam, hogy "randák a táblák, mint a BKV jegyárusbódéi (mondjuk, ha carrarai márványlapokat tennének ki valószínűleg idegesebb lennék)".

3. Egyedül a helyválasztásban nem értünk egyet - az ugyanis lehetne alaposabb. Oké, a képen látható helyzet tényleg vitatható, de több kommentelő is jelezte, hogy jelzőlámpára, jelzőlámpagombra, kerékpárútra stb. teszik ki a táblákat. Ez hiba, ami pusztán odafigyelés kérdése lenne.

Ja és a külföldi képekért külön köszönet!

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest választás közlekedés autó baleset plakát gyalogos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr882333220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kábító pártok 2010.09.30. 15:07:47

Ezeket a rendszerkritikus kalózplakátokat egy buszmegállóra kiragasztva lőttem. Az üzenet könnyen dekódolható: bárkit választasz, csak kábítást kapsz cserébe.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gányolás (törölt) 2010.09.29. 22:45:41

Szép, többnyire egyetértek (de ettől még Bojárnak a szőlősítendő budai vároldal miatt nem hiszem, hogy valaha is megbocsássak ...)

TH 2010.09.29. 22:51:14

Korrekt válasz nagyon, és azt hiszem, tényleg csak a helyválasztás maradhat vitatható kérdés.

spiderpig 2010.09.29. 23:00:52

Szívesen elbeszélgetnék a "városarculati tanácsnokkal" mert Ennek a városnak az arculata nem hasonlít arra, amilyet mi, magyarok szeretnénk..Szerintem, de aztán lehet, hogy van akinek így tetszik...

A témában egyébként igaza van

Parasite 2010.09.29. 23:17:36

jujj ha belemegyünk a fővárosi arculatba, soha nem ér véget a beszélgetés! budapest ahogyan ma kinéz, az siralmas! már az is sokat dobna rajta, ha az üzletek kirakata/környéke, valamit a kerhelységek egységes arculatot kapnának. persze nem ez a legfőbb gond, de talán az egyik legnagyobb!

Parasite 2010.09.29. 23:19:02

*kerThelyIségek, bocs!

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.09.29. 23:20:11

No, egyáltalán nincs igaza.

Én feltenném a kérdést, hányadik században élünk? 19 vagy 21?

Ha 19 akkor oké, hogy a tanulatlan buta embereknek a képébe kell mosolyognia egy-egy politikusnak sok millió forintért választások idején - elcsúfítva a várost.

De, ha a 21-ik században élünk, akkor maradjunk annyiban, hogy legyen tilos a politikai plakátozás és ennyi. Pont. Az égvilágon semmi nem dől el ma már plakátokon, ha igen, akkor az a leghülyébb réteget befolyásolja, ergó, nehogymár a leghülyébb réteg miatt legyen csúnya is és drága is. Mindenki tart fórumokat, neten mindenki utánanézhet mindennek..egyszerűen nincs jelentősége ma már a plakátnak. De legalábbis nem olyan, mint ami harcot folytatnak és pénzt beleölnek.

Ha egyik pártnak sem lehetne kint plakátja, akkor teljesen egyenlőek lennének ebben a feltételek.

Dehát mire mond nemet ez az ország (és a város főleg..)? Itt bárki csinálhat filmet, lezárathatja az egész várost, bárki rendezhet valamilyen debil biciklis, szélsőséges, liberális vagy egyéb elcseszett felvonulást -szintén százezreket szívatva meg.. és nyugodtan összeszemetelhetik adóból a pártok ilyenkor teljesen fölösleges irritáló arcképekkel. Nem annak kéne lennie a kérdésnek, hogy hol legyenek, hanem annak, hogy legyenek-e egyáltalán.

gyugyó 2010.09.30. 07:27:36

@sanche: teljesen igazad van, tök felesleges a plakátolás csúnya és pénzkidobás. Aki ez alapján választ az már baj.

na__most__akkor 2010.09.30. 07:28:14

@sanche:
"De, ha a 21-ik században élünk, akkor maradjunk annyiban, hogy legyen tilos a politikai plakátozás és ennyi. Pont. Az égvilágon semmi nem dől el ma már plakátokon, ha igen, akkor az a leghülyébb réteget befolyásolja"

Az egyetlen normális vélemény, amit plakát-reklám-hirdetés-politika témában olvastam az utóbbi 10 (20? 40?) évben.

Naptár szerint a 21. században élünk, agyilag a középkor előtt. (Arra a bizonyos leghülyébb rétegre gondolok, amelyik egy igen-igen vastag réteg, és nem csak nálunk.)

Beszéljünk a hüvelygombáról...

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.09.30. 07:38:39

@sanche: tavasszal én is ebből indultam ki:

"Valami Reklámbuzival keresztezett Török Gábor legyen szíves mondja meg nekem: 2010-ben milyen hatása van még a szavazókra egy A4-es lapnak, amit egy ilyen furnérlemezre ragasztanak ki a városban?"

urbanista.blog.hu/2010/02/16/eletveszelyesen_kihelyezett_felesleges_valasztasi_plakatok

Most ősszel már a kész adottságokból indultam ki

Deluxe Rebirthedborned 2010.09.30. 08:03:23

Nyehehe, jól beégett a posztoló, a főváros leégette a száját rendesen :D

szita szita péntek 2010.09.30. 08:26:48

Utálom a politikát, a regnáló pártokat meg kiváltképp, de vitatkoznék azzal, hogy a pártokkal lehet-e, kell-e kivételezni a plakátolás terén. "..jól működő rendszer Európában. Annyi különbséggel, hogy ott a rendszert a pártok tartják fent és a pártok finanszírozzák ... Mi is tervezünk egy következő lépést, amely ebbe az irányba hatna." - mondja az illetékes elvtárs. No, be szép idea lenne ez, csak a mai gyűjtőpártok logikájának korában értelmetlen.

Ma egy párt párttagsága konkrétan már szinte nulla. Anno a nagy pártok (klasszikusan pld. a munkáspártok) rétegpártok voltak, akik a párttagjainak számával értek el eredményeket. A tagok tagdíjat fizettek és ebből élt a párt. Ha még mindig ez a modell lenne az érvényes, akkor teljesen jó ötlet lenen a "fizessen a párt" gondolat.

Tehát ma gyűjtőpártok vannak, amik csak a választások idején igyekeznek ígéreteikkel mozgósítani - nincs érezhető tagdíj bevétel. Állam bácsi ugyanakkor felismerte, hogy a demokratikus intézményrendszer alapkövei a pártok, ezért azokat bezony adó forintokkal támogatja. Nomármost ha manapság költ a párt valamire, akkor azt (jellemzően) tehát abból a pénzből teszi, amit én is adózom. Én balga meg nem akarok többet adózni a választási kampány plakáterdeje miatt...

Olgicsq 2010.09.30. 12:02:32

engem az érdekelne, hogy ha vannak kint plakáthelyek, akkor ér a tőle pár méterre lévő villanoyoszlop oldalára ragasztani?
És a villanyoszloposokat majd leszedik választások után a pártok?
Ha nem szedik le a választások után, akkor leszedheti-e az állampolgár, vagy meg lesz bilincselve?

m a x 2010.09.30. 15:46:35

A helyválasztás tragikus, ebben a tekintetben nem tudom elfogadni a választ. Vannak olyan zebrák, ahol nem csak egy gyereket, de egy kisebb termetű felnőttet is simán takar a bódé. Az meg, hogy az egyik képen a szembe sávból látható még nem jelenti azt, hogy a másik irányból nem okoz problémát.

A minőségre is kellene pár szót vesztegetni. Úgy kellene összeállítani a plakáthelyet, hogy ne essen szét, ha kicsit fúj a szél. Sokkal nem lesz drágább, ha beletesznek a sarkokba egy-egy elemet, amihez csavarozzák az oldalát, és nem csak egymáshoz szögelik a lapokat... Vagy legalább vegyenek nagyobb szöget.

m a x 2010.09.30. 15:50:57

Egyébként meg ha a plakát kérdés valóban foglalkoztatja a városvezetést, akkor lehetne korlátozni a mindent elcsúfító óriásplakátok számát, helyét... És lehetnének ingyenes felületek a lakosságnak is, ahol kitehetik büntetlenül az elveszett kismacska plakátját, de ilyen nincs. Emberünk vagy nem plakátol, vagy büntetik, holott ebben az ügyben speciel hatékony lenne a módszer.
süti beállítások módosítása