dzsilla: kolostor 012

 

Meghívott a Főkert a margitszigeti domonkosrendi apácakolostor (vagyis a dömés klastrom) parkosításának bemutatójára. Nagyon sajnáltam, hogy nem tudok elmenni, mert eddig is tetszett ez a helyreállítás: hogy legalább itt-ott visszaállítottak valamit eredetiben, meg csináltak egy jó kis látogatói hidat. Gyerekeknek ideális jövő-menős, mászkálós hely lett belőle. Kíváncsi voltam milyen lett a parkja. Szóval nem tudtam elmenni, de Dzsilla, a kitűnő Budapest Kirakat blog szerzője igen. Ez bölcs döntésnek bizonyult részemről, mert így ő bőrig ázott, én meg nem.

Na jó, valójában őszintén sajnálom szegényt, és persze nagyon nagy köszönet az alábbi beszámolóért, meg azért a pár fotóért, amit az eső ellenére készíteni tudott, íme:

Először is üdvözlöm az Urbanista olvasóit, és nagyon örülök, hogy néha írhatok ezt-azt erre a remek blogra. :)


Ma délelőtt volt a margitszigeti Domonkos Apácakolostor rekonstruált nyugati udvarának átadója, melynek kertészeti rekonstrukcióját a Főkert Tervezési Studió Kft. készítette, akik többek között a Budavári Szőlőskert és a városligeti gördeszkás játszótér tervezését is végzik a 2010 tavaszán megszavazott Zöldülő Budapest program keretein belül.

A Domonkos Apácakolostor történetéről nagyon röviden annyit mondanék, hogy IV. Béla építette a tatárjárás után, és az egyház számára felajánlott leánygyermekét, Margitot költöztette ide 12 apáca társaságában.

A rekonstrukció is nagyrészt Boldog Margitnak kíván emléket állítani. A helyszínen nagyjából a 1838-as árvíz óta folynak régészeti kutatások egészen máig, bár mostanra már csak a nagy fák gyökérzete alatti területek maradtak feltáratlanok.

A kolostor rekonstrukciója a 90-es években kezdődött, amikor az egész területre kiterjedő terv készült a műemlék helyreállítására. Ennek a munkafolyamatnak az ötödik üteme zárult most le, ami a nyugati kolostorudvar és környezetének kertészeti rendezését jelenti.

A megújult terület funkciója elsősorban a rekreáció, ennek megfelelően a berendezés központi eleme egy akadálymentesen kialakított kereszt alakú kiemelkedő lépcső, melynek karjai az egészen udvar négy kapujáig futnak, így osztva négy részre a területet.

A kőlépcső azon túl, hogy a romok fölé emeli a látogatót, pihenőbútorként is szolgál. Persze a hagyományos üldögélés kedvelőire is gondoltak, és raktak ki egész pontosan három férőhelyes kőpadokat is.

A munkák megkezdésekor a legnagyobb gondot a túlburjánzott és elhanyagolt növényállomány jelentette, melyet most egybefüggő gyepszőnyeg váltott fel, persze az értékes faállomány megtartásával.

A kertészeti tervezés érdekessége, hogy a területet – kizárólag fehér– hagymás növényekkel ültették be, melyek virágzáskor évszakonként más-más mintázatot mutatnak majd.

Képek itt találhatók a korábbi állapotról.

Mostani képek meg itt:

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest margitsziget park töri felújítás rom zöldfelület iv. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr842301193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.09.16. 19:57:20

Ennél a cikknél kicsit OFF, de én azon gondolkoztam el, hogy miért nem építünk vissza egy-két várat. Mármint nem várromot, várat. Mindenhol azt csinálják, hogy építenek egy derékig érő kőfalat, hogy "itt volt a fal", mellé meg kiraknak egy rajzot, hogy "és így nézett ki". Mennyivel jobb lenne például a szigligeti várból várat csinálni, kilátóként funkcionáló vártoronnyal, a vár szobáiban múzeummal, borozóval, fagyizóval, üvegműves bolttal, élettel. A felsoroltak most is megvannak, a vár tövében, rosszabb esetben standok formájában, fent meg derékig érő fal, meg tabló. Mondjuk óvatosan kell csinálni, kötelező arculattal, ne bazárosodjon, egy Coca-Colás "Fagyizó" feliratú molinótól frászt kapnék a várfalon.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.16. 20:57:02

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: a műemlékes hozzáállás miatt.

ha nem lehet 100%-os biztosra bebizonyítani, hogy ilyen volt, akkor nem járulnak hozzá.

a poén az, hogy egyszerűbb mellette 100 méterrel felhúzni egy új várat, vagy akár egy másolatot, mint az eredetit visszaépíteni, pedig lenne befektető is, igény is, minden.

Jokkura 2010.09.16. 21:20:19

Nem akarok varjú lenni,de meddig lesz ilyen rendezett,ápolt stb.?
Ezzel is úgy fogunk járni,hogy bekatlickázzák?

Jokkura 2010.09.16. 21:23:54

@mcs: Nem is rossz ötlet ,nekem tetszik:) .És akkor onnan lőjük az ellent ( mondjuk az APEH-ot,vagy az aktuális bank végrehajtóit)? lehetőleg szakállas puskával,szerszámíjjal,hogy a műemlékesek se szólhassanak.:) Megyek várvédőnek :)

Luxusmoszkvicsslusszkulcs 2010.09.16. 21:44:16

@mcs: Szerintem tökmindegy milyen volt. :) Kell egy régész-történész-építész csapat, akik kitalálják, hogy milyen legyen, persze arra törekedve, hogy olyan legyen mint az eredeti. Ha 10 év múlva találnak valami elrejtett szöveget egy könyv gerincében, amiből az derül ki, hogy az egyik ablak 20 centivel arrébb volt, azt meg le kell tagadni. :P A másik, hogy pl egy lovagi étterem HACCP konyhája nyilván nem olyan lesz mint az eredeti, lehet, hogy a belső falakat sem pont ugyanoda kéne építeni ahol voltak. Szerintem mindegy, a "díszlet" legyen korhű, amit a látogató lát.

ribizlifozelek · http://ribizlifozelek.blogspot.com/ 2010.09.17. 00:16:17

Egy csomó várat felépítettek újra. Esztergomban is meglepő, mi minden nőtt ki a földből.

Remélem, a margitszigeti kolostorrom sokáig ilyen szép marad.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.09.17. 00:28:46

én meg azon agyalok, hogy miközben a főkert évente elkúr tizen-huszonmilliókat új és újabb projektekre, addig a régiekre miért nem jut még csak annyi sem, hogy legalább gondozva legyenek? a nyári vihar negyed éve volt, mégis tele a város ki nem szedett, el nem szállított kifordult gyökerű fatetemekkel - hogy az egyéb helyeken ávek óta meredező csonkokról már ne is beszéljük. kurvaidegesítő hogy megaprojektekre van pénz meg akarat (naná hogy kampányidőszakban), a szimpla gondozásra meg soha semmi...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2010.09.17. 10:09:39

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs:

hát engem nem kell győzködnöd. magam is nagy rajongója vagyok a váraknak (meg építész is vagyok), néhányat részletesen fel is mértünk, utánajártunk, engedélyért folyamodtunk és még olyan részleteknél, hogy találtunk régi ábrázolásokat, meg leírásokat, arra se kaptunk engedélyt.

fel is adtuk a próbálkozásokat pár év után.

érted, beleöltünk pár ezer munkaórát (tucatnyi építész, régész, műemlék és vár-specialista), dokumentáltunk, pénz gyűjtöttünk, jófejségből, csak mert sokunkat lelombozott a várak állapota és romlása.

nemhogy engedélyt nem kaptunk, hanem műemlék-rongálási bírsággal fenyegettek meg, szóval kell a fenének az extra szívás.

igaz ez 2000 környékén volt, de a hivatalok nagyon lassan változnak.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.09.17. 13:13:52

@Luxusmoszkvicsslusszkulcs: Ez már tulajdonképpen egy régi vita tárgya. Franciaországban több ilyen régi várat állítottak helyre, ráadásul nem olyan költségesen, helyi embereket bevonva stbstb.
Egyébként szerintem börtönlakókkal is lehetne csináltatni, természetesen önkéntes alapon (sokan élnének vele, addig is kint lehetnek)..Szóval egy csomó ötlet, módszer van. De, ahogy fentebb mondták, nálunk ez nem megy.
És én az egészet oda vezetem vissza, hogy itthon van egy nagyon furcsa elcseszett szemlélet, hogy a régi, kizárólag a régi ami jó és értékes. Minden új épületet megtámadnak, ha egy felhőkarcoló terve felreppen, az ellen már tiltakoznak, hogy megöli a városképet(miközben csak hozzátesz).. Ugyanez a hozzáállás, hogy nem, nekünk 30 centi kőhalom kell a régi várból, mert az a régi, igazi.
Egyébként valóban sokkal több értelme lenne történészekkel együttműködve pár ilyen várat teljesen felépíteni, rendezvényeket lehetne ott tartani stbstb. Hozná a pénzt is, mi is gyönyörködhetnénk benne.

@városjáró: Hát ez a mentalitás is sajnos sok helyen tipikus. Lásd ugyanez mondjuk a városban, rengeteg milliárdot beleöltek a város új főutcája projektbe, miközben az az út, amúgysem volt olyan lerombolt. Közben vannak tényleg nagyon elhanyagolt, rossz állapotban levő utak. miért nem azokba öltek inkább pénzt? Minden csalástól és kivitelezéstől függetlenül, a Corvinsétány-féle projektek sokkal értékesebbek, ahol egy lakható, kulutárlt világot építenének a nagybetűs khm kisebbségipozitív gettóból.
Debrecenbe meg egy kolesznál voltak iszonyatosan büszkék a felújításra. Később derült ki, hogy azoknak a szerencsétleneknek a felújítás az csak a külsőre vonatkozott. Belülről az 50 éves málló falak voltak, ugyanazok az ócska asztalok stb.
Szóval ez sajnos tipikus hozzáállás, nemcsak a főkert részéről. Ugyanakkor nem tudom, hogy az összes fa hozzájuk tartozik-e? Szerintem esélyes, hogy az önkormányzatok is felelősek.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.09.17. 14:03:12

@sanche: Sajnos az általam panaszolt fák és fasorok mind hozzájuk tartoznak (utánanéztem többször).

Jokkura 2010.09.17. 14:06:00

@városjáró: mert az kevésbé látványos

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.09.17. 14:27:36

@Jokkura: Pedig attól működik egy város, nem pedig az akciós egynyári kankalinok zárványhelyszíneken látható ideig-óráig tartó látványától.

Mit ér az a konyha, ahol félévente új étkészletet vesz a szakács, közben a hetekel azelőtti pörköltmaradék ott rohad a mosgatóban?!

pösti 2010.09.17. 19:08:12

A Corvin-Szigony izé azért nem egy sikertörténet...az eredeti még vigalmi negyednek is jó lett volna...
Amúgy szép rom, csak azt a trendi fémrúd/tejüveg kupolát tudnám feledni.

Jokkura 2010.09.17. 20:50:15

@városjáró: Hát ez én nem tudhatom.
takarítás helyett új bútor...:)
De egy előbbi posztban leírt Kéthly Anna tér szindrómáját vélem itt is felsejleni
Ez magyar mentalitás ,csak felújítani tudunk és karbantartani nem(pénz nem számít ---nekik, a mi pénzünk)
süti beállítások módosítása