Megújul az Állatkerti körút és Városligeti tó környéke, valamint Gördeszkás játszótér épül a Hősök teréhez közel. A tervekről és kivitelezésükről a lakosok további információkat kaphatnak augusztus 25-én 16:30-kor az Olof Palme házban megrendezendő lakossági fórumon.

Áll a szűkszavú közlemény a zuglói önkormányzat honlapján, amit azután a Főkert oldalán magyaráznak meg részletesebben.

A linket küldő Olga külön rövid megjegyzést is fűzött hozzá:

 Ebből a kedvenc mondatom, több szempontból is:
 " A tervek a gördeszkás „szakszervezetekkel” több ízben is egyeztetve lett." Elképzelek egy gördeszkás szakszervezeti elnököt.. :) LOL.
Mindenesetre klassz dolog, hogy megkérdezik a civileket is, még a tervezési fázisban. 2010-re eljutottunk végre ide.

 Na de lássuk a teljes szöveget:

 

 

Jelenlegi állapot

A teljes aszfaltos labdapálya (mérete 1416 m2), két játéktérből áll, melyek között szegélykővel határolt gyepes terület (109 m2) található. A terület két végébe 1-1 kandelábert, a hosszabbik oldalai mentén, a gyepbe, amerikai típusú padokat telepítettek.
A labdapályát Unitechnika típusú kerítés veszi körbe. A Városligeti körúthoz legközelebb eső oldala beton lábazatos. A kerítésen kívül földjárda található. A transzformátor melletti pálya berendezése két db 3 méteres focikapu.

Az aszfaltpálya jellemzői
A meglévő aszfaltburkolat felületén 2-5 cm széles keresztirányú repedések találhatók több helyen. Mindkét pályáz rossz állapotú, lemorzsolódott süllyesztett szegély zárja le. Tapasztalható, hogy helyenként 0,5 – 1,5 cm süllyedések vannak, ahol a csapadékvíz megállhat.

Előzmények

A Hősök terén évek óta gondot okoz, hogy a területet gördeszkások, görkorcsolyások lepik el, zavarva a járókelőket, turistákat. A Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal és a XIV. kerületi Önkormányzat erre a problémára keresett megoldásokat, melynek eredménye az lett, hogy a Városligetben – a Hősök teréhez közel – kell kialakítani egy mindenki számára látogatható gördeszka pályát, remélve, hogy a Hősök tere így mentesül a nem oda illő sporttól.

A kéréseknek megfelelően a gördeszka pálya mindenki által látogatható lesz. Elsősorban a kezdők és középhaladók számára, de jó lehet majd gyakorlópályának a haladók számára is. A balesetveszély elkerülése érdekében a tervek szerint az elemek maximális magassága 1,5 méter. A tervek a gördeszkás „szakszervezetekkel” több ízben is egyeztetve lett. Az előírások szerint a Városliget növényzettel fedett parkterülete nem csökkenthető, sőt a burkolt felületek arányának csökkentéséről is gondoskodnunk kellett. Ennek megfelelően az eredeti állapothoz képest kb. 1/3 résszel csökkentjük a burkolt felület nagyságát.

Tervezési koncepció

Olyan gördeszkás játszótér kialakítása a cél, amit biztonságosan használhatnak a gördeszkázást tanulni vágyók és még elég kihívást jelent a már gördeszkázni tudók számára is. A felújítás során biztosítjuk majd a sportpálya mögötti aszfaltos pályára való bejutást. Az elbontott aszfaltpálya helyén kialakításra kerülő zöldfelületet úgy terveztük, hogy az illeszkedjen a környezethez.

Sportberendezések

A felújított aszfaltburkolatra a gördeszka sportelemek rögzítve lesznek. A sportberendezések az esési magasságukat (max. 1,5 m) figyelembe véve lesznek telepítve. A sportpályán elhelyezésre kerülnek majd a sportszerek használati útmutatói.

Elemek a sportpályán:
Félcső – Roll-in – Negyedcső – Piano kombináció
Funbox kombináció
Flat bank – Hipped quarterpipe kombináció
¼ Nagy piramis
Hosszú csúszócső
Ledge
Zöldfelületek átalakítása

Az elbontott kerítés helyén változatos, több szintű növényültetést tervezünk kialakítani magas cserjékkel, melyeket sövénynek ültetünk, elé alacsonyabb cserjéket illetve talajtakarókat és évelő virágágyást tervezünk a kedvezőbb térkialakítás érdekében. Ezen felül 7 darab lombos fa ültetését tervezzük.
Az építés során fakivágásra nem kerül sor.

 Bár a szövegben nincs rá utalás, úgy tűnik, hogy a Pecsa melletti területről van szó:

 


Urbanista nagyobb térképen való megjelenítése

 

Erről eszembe jut azért egy-két dolog. Az egyik, hogy a „lakosságban” valami zsigeri utálat van a gördeszkások ellen. Nem arra gondolok, hogy firkálnak, mert az tényleg csúnya dolog, na de ne általánosítsunk. Ismerek olyan településfejlesztési programot, ahonnan a gördeszkapályát kigolyózták a lakossági fórumokon, azzal hogy hangos. Nem tudom egy sima játszótér mennyivel hangosabb, illetve mennyivel jobb ha ezek a srácok ezentúl is az egészen más funkcióra épített terepeket lepik el.

 

Ha tényleg az a szándék, hogy a deszkásokat kiszorítsák a Hősök teréről, akkor valamit kapniuk kell helyette. Persze kérdés, hogy mennyire lesz jó az új hely. Bár a szövegben nincs rá utalás, alighanem erre a területre gondolnak a közleményben. Elvileg nem laknak a közelben, talán megcsinálják. Kérdés, mi lesz a focistákkal?

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest játszótér gördeszka városliget körút hősök tere xiv. ker városligeti-tó

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr632219553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svenJazz 2010.08.13. 17:43:18

Most komolyan: ki a francot zavar?
Oké, gördeszka kicsit hangos: a Hősők terén senki sem lakik.
Ki a francot érdekelnek a turisták? Az én szememben a városlakók előbbrevalóak a turistáknál. Járókelők nincsenek a téren, azok a kisföldalatti megállónál kereszteznek, dózsagyé irányba el.
És naná hogy ott gördeszkáznak, tök jó a környezet, 2 múzeum + 1 szoborsor! (oké, szobortalapzatot amortizálni nemkedves...)

Ha elkergetik őket onnan, akkor az egész tér egy szaros turistagettó lesz. (ahogy sok külföldi barátom már panaszkodott prága belvárosára: szép-szép, de hol vannak a városlakók?)

ahelyett, hogy hagynák őket szórakozni...
(mondjuk valami térdmagasságú elválasztó jó lenne, fura a soksávos út toltál egy szintben a tér belső terével... meg zöld kéne, de nagyon!)

ps: amúgy lenézem a mihaszna grefitiző, naphosszat csak deszkázó bőgatyás szerencsétleneket :)

Mr. Ray · http://bluray.blog.hu 2010.08.13. 19:04:26

Budaörsön ugyan ezt csinálták. Elkészült a pálya, majd az ott lakók elkezdték verni a nyálukat, ezért át kellett tenni máshova.

Gáborom 2010.08.13. 19:41:41

Egy értelmes ország értelmes városában mindenkinek fontosak a turisták, nemcsak az anyagi haszonszerzés reményében.Továbbá egy olyan országban ahol huszadannyi mutogatni való van mint más szerencsésebb sorsú országban, illene megbecsülni ezt a szerencsétlen Hősök terét - nem tudom az első hozzászóló tisztában van-e a tér lényegével,jelentésével, mármint konkrétan ennek a térnek....
Egy turista, főleg a belföldi de gondolom külföldön se mindenki síkhülye, esetleg elgondolkodik erről-arról uralkodóink szobrai előtt, és ehhez a lehető legrosszabb a gördeszkázás hangja, ráadásul a gördeszkások tönkre teszik a teret, a burkolatot.
Nagyon jó lenne nekik egy jó kis gördeszkás játszótér, nekik való pályákkal, a Hősök tere pedig maradhatna egy valamelyest méltóság teljes hely, mert úgy lenne az igazi.
Prágát Budapesttel összehasonlítani a két város mai állapotában nem éppen szerencsés, nem is nagyon értelmezhető már.
Egyszóval: jó lenne már túllépni a pesties ugaron...

iti 2010.08.13. 19:45:18

van még 2 kosár, 2 foci + 2 tengópálya kicsit odébb.

Oregon (TM) 2010.08.13. 19:46:29

aa Hősök görkorizni eddig si szar volt. a hangulata miatt megy oda az ember és azért, mert az fns keresztül megy rajta:

www.nightskating.hu/fns

b.juha 2010.08.13. 19:59:29

van még 3 kis, egy kézi, és egy "közepes" kapus beton focipálya szintén arrafelé, ezért se tiszta, pontosan hol is van a fent említett rész... az egyetlen, ami nekem elsőre beugrik, az nem igazán van használva, a betont tele van kis dudorokkal... de ott se pad, se szegélykővel határolt gyepes terület :) na de holnap megnézem

Acsabi44 2010.08.13. 20:09:22

a turisták a deszkásokat fényképezik a hősökön.

minnifield űrhajós 2010.08.13. 20:28:17

nemrég volt a deszkás vonulás, pont itt volt a vége. ott aztán senki nem lakik.hajrá!

szőketisza 2010.08.13. 20:35:36

@svenJazz: "Ki a francot érdekelnek a turisták? Az én szememben a városlakók előbbrevalóak a turistáknál."
Ez azért durva! A turistákat minden normális országban és településen igyekeznek megbecsülni, mert pénzt hoznak. Apropó,te egész életedben a négy fal között ücsörögsz, sose voltál turista?

freesleep 2010.08.13. 20:39:11

ne már, hogy azt a szerencsétlen városligetet kell lebetonozni, alig van fa már lassan, és mind mellé amúgy is két autót állítanak

hadd görizzenek a hősökön. vagy buszparkolót esetleg teremgarázst akarnak ott kialakítani? v mi?
az új pálya kialakítására szánt pénzen vegyenek több közterest,akik bilincseljenek a ligetben tiltott helyen parkoló autókat, inkább

0123456ggg 2010.08.13. 21:36:18

nem lakom pesten(sem budán). nem érdekel a főváros.

Levi71 2010.08.13. 22:00:23

Szerintem a gördeszkás srácok már hozzátartoznak a városképhez. Ahogy én látom, bőven elférnek a téren.

lehet más a handa-banda 2010.08.13. 22:37:56

Építeni lehet, kitiltani nem igazán jó. Ezt azért mondom, mert a sportberuházásokból rendre nem valósul meg semmi, vagy legfeljebb csak nyögve úgy-ahogy, kitiltani viszont csak egy tollvonásba kerül

bejgli 2010.08.14. 05:32:49

Valamikor régen a két pálya egyikét kosarazásra használták (az egész Ligetben, beleértve még úgy 4-5 kerületet is, egyedül ott volt palánk), a másikat focira. De ez régen volt, ma nem tudom, milyen lehet. Én az egészet összekapcsolnám egy nagyobb lélegzetű dologgal: A Felvonulási tér alá mélygarázst építenék - mivel kellene oda egy - , ezzel eltűnnének a felszínről az autók. A felszabaduló hely nagyobbik részét beparkosítanám, kihúzva a Liget határát helyenként a Dózsa György útig, a maradékon pedig lehetne további sportpályákat építeni, többek között pl. a gördeszkásoknak is. A Hősök teréről, a múzeumok mellől viszont természetesen ki lennének tiltva - komoly szankciók mellett. Egyébként, ha már "szakszervezetük" is van, akkor az esetleges pályát velük terveztetném meg. Még akár az építésben is részt vehetne, aki úgy gondolja.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.08.14. 18:03:20

Hát nem tudom. lehet régimódi vagyok, de nálam se férnek bele a gördeszkások arra a térre. Egyébként nem kifejezetten kizárólagosan ők nem. Budapesti vagyok, mégis, ha ott járok néha, akkor szeretem körbejárni a szobrokat. De este megszállják a hippik(gondolom napközben is) és tök menőnek tartják korombeli csuklyás gyökerek, hogy felmásznak a szobrokra, a szobor elé és ott vedelnek, ott züllenek, szotyiznak.
Szerintem ez tényleg tarthatatlan és ha már itt tartunk, valóban nem helyes, hogy azt a teret használják az ilyen fiatalok ilyen játszótérnek. És ez nem a gördeszka ellen szól (mégha számomra juszt is visszataszító műfaj :) ) az se lenne jobb semmivel, ha a szobrok közt álló nap fociznának az emberek.

A hajléktalankérdést(ha egyáltalán veszik a fáradtságot és észreveszik majd a felelősök) is úgy fogják kezelni, hogy mindegyiknek luxusházat adnak? Ez is megoldás persze, csak éppen nem fair a többiekkel szemben.
Nem értek egyet azzal, hogy könyörögni kell pl a gördeszkásoknak, hogy takarodjanak el az egyik legszebb, leghíresebb térről illetve, hogy ne sérüljön a lelkiviláguk kapnak egy rendes pályát ingyen. Játszótér, focipálya, futópálya ezek ok, ha ingyen épülnek(bár engem nem zavarna, ha a használatáért 100forintokat elkérnének, sőt..Talán a játszóteret kivéve).
Nem azt mondom, hogy hatezer forint legyen egy óra a gördeszkásoknak, hanem hogy pl 300 ft/alkalom. Szerintem jó dolog, ha ezek a dolgok nem teljesen alanyi jogon járnak. Főleg a gördeszka pálya, azért a focival meg a futással ellentétben ez nem "népsport", amit sokan űznének, ellenben egy eléggé szűk kör sajátja, akik ráadásul általában nem restek tönkretenni drága díszburkolatokat illetve zavarni másokat. Ez azt mutatja, hogy mennyire érdekli őket más véleménye.
És tán az ilyesféle pályák épülését és karbantartását is szívesebben csinálnák az önkormányzatok, ha azt látnák, hogy valami azért vissza is csurran belőlük. Most minden csak ingyenes vagy csak nagyon drága és nincs átmenet, pedig kellene, mindenki jobban járna. Amúgy bejgli javaslatával egyetértek, mélygarázs, parkosítás, dehát ez álomkategória asszem.

timo_ot 2010.08.15. 01:00:56

Én jó ötletnek tartom és kell ilyen is, de nem véletlen, hogy pont ezen a helyen alakult ki a gördeszkázás. Ugyanis megvan a feelingje. Amíg nem tudni, hogy végülis milyen környezetet kapnak a deszkások (pl. rálátni-e valamellyest mondjuk a vajdahunyad várára - bár kétlem.), addig nemigen lehet erről teljeskörű véleményt adni.

Emellett én úgy gondolom, hogy a turistákat nem éppen zavarják a deszkások. Egyet kell értsek az első kommentelővel és Acsabi44-gyel is, Ők hozzátartoznak a városhoz, ezért nem vagyunk egy múzeum, mint sok gyönyörű város. Budapest egy élő város, és ezzel szerintem nagy sebet ejtenénk ezen a mivoltunkon. Ugyanakkor valóban tönkreteszik a szép és nem kevésbé drága burkolatot.

Ha valaki tud erre megfelelő megoldást kitalálni, tehát: meg legyen az élő város jelleg, a deszkások ne tegyék tönkre a burkolatot, de mégis hangulatos helyen gyakorolhassák sportjukat, akkor az írja be, mert ezt kell cselekedni.

A legmegfelelőbb az lenne, ha lehetne egy strapabíró, de mégis szép burkolatot létesíteni. Bár gondolom továbbra is lenne, aki gördeszka ellenes lenne.

jatszoterkereso.hu · http://jatszoterkereso.hu 2010.08.16. 16:35:34

Jobb hely lesz az ott nekik, már ha tényleg oda gondolták...

Quick_6 2010.08.24. 17:28:12

Kell egy ilyen is! Minden más normális nagyvárosban kerületenként van ingyenes pálya!
süti beállítások módosítása