IMG_0076

Szegény Európa Kulturális Fővárosáról már annyi rosszat írtak, hogy egészen zavarban vagyok, posztoljam-e vajon ezt - de nem tudom megállni. Koós Miklós pécsi építészbloggerként folyamatosan figyelemmel követi a projektet, most épp a Zsolnay negyed állapotáról készített egy hosszabb összefoglalót, abban van ez a gyöngyszem. A kerékpárutat még be sem fejezték, de már használhatatlan (arról nem is beszélve, hogy állítólag nem vezet sehonnan sehova). Ahogy a szerző írja:

Információk szerint pályáztak egy kerékpárútra, megnyerték, ergo be kell építeni, különben ugrik a pénz.

Gyönyörű! További fotók, részletek a koos.hu-n.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: pécs közlekedés kerékpár buhera kerékpárút

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr962117757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glinolid 2010.06.29. 11:23:57

Ez a magyar szabvány.:/

toprengojanos 2010.06.29. 11:24:15

jesszusúristen. Ez egy bicikliút szeretne lenni? Ezen röhögök úgy december óta, hogy az út szélesítése helyett csináltak 2, azaz kettő járdát egymás mellé, erre kiderül, hogy az egy...BRINGAÚT. A parkoló kocsiktól ugyan nem lehet elférni az úton, és az egész Felsővámház kb 200méter hosszú, és amúgy Pécsen 1 méternyi bringaút nincs, de ide kellett :D. Ilyenkor bírom Pesten a nyavajgást...a Budai városrészes újítási "munkálatok" miatt már majdnem indítottam egy viccblogot, lehet még lesz, ha így folytatják, kedvencem a lelkes turistapárok megjelenése a romok között :P)

Alex3000 2010.06.29. 11:54:13

HoHO! Nem kell Pécsre menni ezért. Pesten hány ilyen kerékpár út van, ahol sehonnan sehová vezet az út + fel van festve olyan helyre a járdán ami korlátokkal és más akadállyal van díszítve. Ha lesz időm töltök fel én is képeket...

Kampec 2010.06.29. 11:57:45

van Pécsen bringaút, de hasonlóan használhatatlan mindegyik ami van, mint a képen látható... az nem teljesen igaz a semmiből sehova vezet egyébként ez, a fennt említett kerékpárút a belvárost hívatott összekötni az épülő Zsolnay negyeddel, ami ugye egyetemi központ lesz, a bringaút ott indul ahol a Király u. végetér (ami féligsétáló utca, mivel Pécsett valódi sétálóutca nincs, kivéve most újonnan a Széchenyi teret, de annak is azért a tetején van még most is autó forgalom)

Már én is szemléztem autóval elhaladva ezt az épülőbringaútat, még kész sincs teljesen, de ahol már kész van ott mindenhol parkoltak rajta, vagy pl. ott sétáltak, ha esetleg beindul rajta a kerékpáros közlekedés, ami elég valószínű mert egyetemisták elég sokan járnak bicajjal, akkor érdekes találkozásoknak ütközéseknek lehetünk majd itt szemtanúi, főleg hogy ilyen oszlopokat is kell még kerülgetni, ja és kétirányú lesz rajta a bicajforgalom is, ezzel a szélességgel elválasztófestés nélkül.

Na most ez tipikusan az lesz ahol majd az autósok anyázhatnak hogy van bicikliút miért nem ott megy a kerékpáros amikor a KRESZ szerint ott kéne neki, mennénk is ott, csak hát épp arra hogy haladj is, használhatatlan lesz valszeg.

Kampec 2010.06.29. 12:00:21

Pécsen további használhatatlan kerékpárútat lehet találni egyébként pl. a Magyarürögi úton, aminek egyik szakasza használható, aztán utána meg nem (mert járda és kerékpárút egyben, csak néhol úgy leszűkül, sőt egy helyen egy buszmegálló miatt 20 méterre meg is szűnik! értsd: kerékpáros itt száljon le a bringáról és tolja 20 métert majd üljön vissza)

Ennek az lesz a pikantériája még, hogy épül egy bicikliút át a Mecseken Orfű és Abaliget felé, ami ebből a bicikliútból fog folytatódni, várhatóan amint elkészül a hegyi rész meg fog élénkülni a biciklisforgalom erre, eddig a profibbak akik szeretnek hegyet is mászni járkáltak erre, természetesen az autóutat használva (KRESZ szerint szintén szabálytalanul)

Kampec 2010.06.29. 12:16:11

Csak a felsorolás kedvéért: semmiből sehova vezető bringaút: az "új" elkerülő út mellett, Pécs Plaza mögül indulva, de úgy, hogy csak műúton lehet megközelíteni, a Lidl körforgalomig, ez tényleg sehova nem vezet.

Megérne egy misét még egyébként az az útvonal amit kijelöltek úgymond belvárosba vezető útvonalnak a már említett magyarürögi úti kerékpárútból kiindulva, tehát végig van táblázva, néhol rövid szakaszokon kerékpárút, máshol meg csak kerékpárútvonal, de járdákról fel le, néhol úton, néhol járdán, zebrán átkeléssel vegyítve kesze-kúsza módon, ha nem figyelsz el is veszted a nyomot merre kéne menned elvileg...

2010.06.29. 13:06:05

ajánlanám figyelmetekbe a Kőbányai úti kerékpárutat.. életveszély!

átlósan-keresztbe vezetett iparvágányok felgyűrt aszfalttal, gödrök-púpok,tele villanyoszlopokkal, pollerekkel, beton ültetőszigetekkel.. helyenként a szúrós növényzet kb. fél m-re szűkíti az utat, világítás alig, az már alap h járdára és a kerékpárútra keresztbe felállnak a piacozó barmok..néhol a bicikliút szétválik és oszlopokat,fákat,betontömböket kell kerülgetni.. plusz van ahol a buszmegálló várakozó utasain vezet át..

nekem ez az etalon..

Medencefűtés · http://sun-pool-heating.com 2010.06.29. 13:20:08

Most mééé, az autópályák úttestjei között is ott vannak a felüljárók pillérjei :) Mondjuk miért döcögős kövekből csinálják a bicikliutat?

Münchenben 2 évig bicajjal jártam. Mikor hazajöttem, azonnal eladtam a bicajomat :)

CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.06.29. 13:44:53

te jó ég! Még szerencse, hogy nem járok annyit arra!

Alex3000 2010.06.29. 13:51:34

@chezcecherserge: DEMSZKY-t kellene ott fel-alá bicikliztetni.

ex-dr. vuk 2010.06.29. 13:54:08

Ezt tuti hogy szegedrol mintaztak. Ott rengeteg ilyen van. :)

szegedbicaj 2010.06.29. 19:16:03

Rá kéne már jönni, hogy a bicikliutakat nem azért építik, hogy a bicikliseknek jó legyen, hanem hogy a bringások elgettósításával kényelmesebb legyen az autózás, és az autós szavazók szimpátiáját elnyerjék. Ma tekertünk vagy 30 km-t Hódmezővásárhelyen, a hajunk égnek állt, a sz.r, a f.s a legenyhéb jelzői a bicikliutaknak.

Szegeden is újonnan művelnek ilyeneket. Szomorúan látom, hogy Pécs kerós közlekedését is pályázati pénzekből cseszik tönkre. Észre sajna nem lehet pályázni.

CSI
szegedbicaj.blog.hu/

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.06.30. 00:18:48

Nincs ezzel semmi baj! Na jó, a részeg bicajosoknak kicsit tovább tart majd hazaérni, de a kettesével babakocsit tologatóknak kényelmetlen lesz, az andalgó gyalogosoknak szintén, így nem szoknak rá, hogy ott van a szép széles járda. Merthogy a legtöbb bringautat ők használják, meg a kutyasétáltatók. (ha a bicikliseké nem lehet, másé se legyen) hehehe

Ipi 2010.07.03. 18:28:01

Van ilyen már egyébként, lásd. Hódmezővásárhely Kinizsi u. azzal a különbséggel hogy ott a láthatóság kedvéért sárga-fekete csíkozást kaptak az oszlopok...

törzsmókus 2010.07.07. 10:02:46

@Kampec:
> természetesen az autóutat használva

szerintem te úttestre gondoltál, ott nincs autóút ( criticalmass.hu/files/autout.gif criticalmass.hu/blogbejegyzes/20090811/autout )

Zsuzsanna Dragovecz 2013.02.28. 07:14:12

Azért egyet ne felejtsünk el:Németországban,Ausztriában is így van ez megcsinálva:ugyan is a lámpa oszlop adja a világítást a kerékpárosoknak,akik egyik oldalon mennek egyik irányba a másikon vissza!
Kicsit gondolkodni kéne!

imi60 2013.04.13. 20:49:17

@Zsuzsanna Dragovecz: meg utána a villanyszekrény is az bicó út közepén van. ha tényleg ilyet látsz németbe akkor tedd fel ide.Addig nem hiszem el amit mondsz.
süti beállítások módosítása