Borutca a föld alatt Borutca a föld alatt

 

Borvárost alakítanak ki Budafokon, a Záborszky pincében 2011. júliusáig, áll az MTI hírében:

 

A mintegy 300 millió forintos EU-pályázattal kihasználhatóvá válik a kerületben található, a Magyarországon egyedülálló, körülbelül 120 kilométer hosszú pincerendszer. Az egyik több hektáros összterületű pince funkcióváltásával valósul meg a Borváros. A projekt legfőbb eleme a borutca, amely egy-egy borvidék hangulatos utcájaként képzelhető el. Másik látványossága a kádár-, fafaragó és hajóépítő mesterségek múzeuma, panoptikuma, a harmadik pedig az egész országban egyedülálló pestiskápolna és a szabadtűzhelyes egykori barlanglakás bemutatása.

 

Tényleg remek, főleg, hogy ilyen egyedülálló kincsek nem nagyon vannak máshol az országban - és úgy tűnik ügyesen hasznosítják majd. Más kérdés, hogy nekem - aki nem vagyok sem borász, de még csak művelt alkoholista sem, pusztán egy buta borissza, vagyis kifejezetten a célközönség, szóval nekem - Budafokról elsőre a borkombinátok ugranak be, ahol nagy mennyiségben és silány minőségben gyártottak borokat, mégpedig úgy, hogy az egyik csapból tokaji folyt, a másikból egri, a harmadikból szekszárdi.

Könnyen lehet, hogy ez ma már mind nem igaz, és van egy csomó jó pince arra is, a Decanter főszerkesztője, meg egy palack Promontort tartogat a lánya esküvőjére, de mint mondtam én az egyszerű lélek minderről nem tudhatok. Vagyis ha az én fülemben negatívan cseng a budafoki bor, biztos sokan vannak még így - még akkor is, ha tudom, hogy vannak kivételek.

A nagy kérdés, hogy ez a projekt az időközben minőségire váltott budafoki borászat reklámja szeretne-e lenni vagy pusztán megpróbálja meglovagolni a budafoki bor jó  hírét. Mert ha ez utóbbi a cél, akkor nem biztos, hogy jól járnak (jól járunk) vele. Persze az is lehet, hogy épp az eltűnt borkultúra miatt felszabadult pincerendszert akarja hasznosítani, ami viszont jó ötlet. Emléket ápolni akkor is lehet, ha ennyi sem maradt az egykori termesztésből: emlékeztek még a Budavár oldalába álmodott szőlőskertre?

FRISSÍTVE: Mint azt Gallion a napibudapest.blog.hu bloggere kommentjében megjegyezte, a kerület honlapján van két látványterv is, amin látszik a klassz földalatti borutca. Gyorsan le is nyúltam őket. Kösz!

 

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest bor pince múzeum töri budafok xxii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr511988641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jet set 2010.05.10. 14:22:51

Most is nagy mennyiségben, de nem silány minőségben gyártják a borokat.
A pincéket jó buli bejárni. Szerveznek túrákat borkóstolással.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.05.10. 14:43:53

Szerintem ez nagyon faja hely lesz. Olyasmi, amiből a világon is csak egy van. Erre tényleg lehet túrizmust szervezni, az ötlet 10/10 pontos.

Oenophile 2010.05.10. 14:44:41

Budafokon, a Törleytől nem messze van a Garamvári Szőlőbirtok Chateau Vincent pezsgőspincéje is. Azért őket nem nevezném gagyiknak.
Meg persze a Törleynél is akad jópár finom tétel.

konyvelomo 2010.05.10. 14:54:16

120km pincerendszert nehéz elképzelni...

loláb 2010.05.10. 15:12:57

Nagyon jó volna, ha megvalósulna.

Egy "világhírű" bortermelő országnak kell ilyen jellegű demonstrációs hely, ahol lehetőség lehet arra, hogy akár az összes borvidék egyszerre bemutatkozhasson. Ez az igazi bormarketing.

2010.05.10. 15:31:10

@Könyvelő Mo: végigjárni meg pláne:D
Igényesen megoldva támogatom a projektet:)

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2010.05.10. 15:34:57

A budafoki pincéknek nem az a lényege, hogy az ott termelt borokat fogyasszák ottan, hiszen a filoxérajárvány óta ott nem nagyon van szőlő. Hanem az, hogy az ország legnagyobb felvevőpiacán (Budapest) legyen egy olyan hely, ahol mindenféle borokat lehet fogyasztani, tárolni erre alkalmas környezetben, könnyen megközelíthető helyen. Olyan, mint Bécsben Grinzing, bár ott azért van szőlő is.

gonosztojás (törölt) 2010.05.10. 15:54:53

hehe..milyen borok lesznek
olyan mint eddig..
több ezer literes kádakban gyártott pancsok..

Mikkamakkamocska (törölt) 2010.05.10. 16:18:11

Stohl András lesz a házigazda. :)

phrase 2010.05.10. 16:31:05

amiből már legalább 1 db létezik, azt nehéz lenne egyedülállónak nevezni.

márpedig ha pincerendszer, akkor Eger és kazamata. legalábbis nekem ez jut eszembe, nem pont budafok.

de majd jönnek az egriek azt jól megmondják, hogy az ottani pinecerendszer az-e és ha igen akkor mennyire egyedülálló, valamint kenterbeverné-e a nevenincs budafokot...

min 2010.05.10. 16:41:02

Jó ötletnek tartom:-)
Párizsban is van szőlőkert a város legrégebbi kocsmája mellett. Igaz, hogy akkora mint egy konyhakertr és inkább csak szimbólikus jelentősége van már de minden évebn nagy szüreti buli van ott

aDoayen@HWSW 2010.05.10. 16:48:40

@Könyvelő Mo: egerben a pincék hossza meghaladja a közutak hosszát. azt is nehéz elképzelni, pedig úgy van :)

Jegkoko 2010.05.10. 16:49:48

Én igazábol azt nem értem, hogy ebbe mi a forradalmi, hiszen budafok azon része tele van boros pincékkel. Engem pl baromira nem érdkel az ilyen borkostolás marhaság.

főtengelyköszörülőkisiparostanonc 2010.05.10. 18:39:06

@gonosztojás: Te talán szakmabeli vagy? Ha meg nem akkor fogd be a szád, mert lövésed sincs a budafoki bor-és pezsgőkészítésről. Igyad a villányi "sznob"borokat, és rámegy a gatyád is.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2010.05.10. 18:48:32

És ha összekötnék a kőbányai pincerendszerrel? :-)

Gallion 2010.05.10. 19:34:12

A rendszerváltás elött, a szocializmusban a tokaji, a villányi és a szekszárdi borok is silány minőségü borok voltak. Aztán a beruházásoknak és az értő kezeknek köszönhetően sikerült őket felemelni a világszinvonalra.

Bármilyen hihetetlen, nem csak azt kell és érdemes fejleszteni ami már a toppon van. Ráadásul mint az a hirből is kiderül itt sokkal inkább turisztikai fejlesztésről van szó. Nem új borok készülnek, hanem a már ismerteket fogják újszerü környezetben árulni. A városháza hivatalos honlapján látható látványtervek alapján úgy tünik ugyanis, hogy a borutca konkrétan a föld alatt lesz, ami tuti, hogy egyedülálló lesz az országban.

ZBR 2010.05.10. 20:15:16

@fovarosi.blog.hu:
Na ezaz! Kőbányán is van egy nem kicsit pincerendszer. Annak is kéne valami hasonlóan értelmes ötlet.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2010.05.12. 13:12:39

Hát én szkeptikus vagyok. Nem is az alapötletet, hanem a méretet találom csúnya túlzásnak. Szokásos EU pénzszórás, sokkal többet ölnek bele ilyen dolgokba, mint amennyi hasznot hozhat.

Tényleg nem tudom, hogy mennyien fognak odajárni. Én úgy képzelem el a dolgot, mint egy szüreti (mondjuk a boglári) mulatság. Na, pl az sem tudna egész évben működni. Nincs rá egyszerűen akkora kereslet. De majd mglátjuk persze, hogy mi sül ki belőle. Mindenesetre így gondolom a következő ezerévben továbbra sem lesz érdemi fejlesztés a 22kerületben, normális útjavítás, parkgondozás stb. De nem baj, nem baj. Pont ezen gbeszéltünk nem rég, hogy igazából csomó bevétele van a kerületnek, mégsincs semmi nagy, de még kicsi beruházás se. Most legalább lesz. Száz év múlva meg talűn megint lesz és annak értelme is lesz. Kivárjuk :)

macso78 2010.10.18. 19:34:50

ez is csak az eu-s pénzlenyúlás lesz
süti beállítások módosítása