Látomás 2.Vannak ugye tematikus utcák, meg negyedek, ahova egymás mellé települ egy csomó egyforma üzlet, aztán vagy felfedezi őket a kerület vezetése és ad egy kis hátszelet nekik, vagy nem. Mondjuk ilyenek a Liszt Ferenc tér kávézói, a Ráday éttermei vagy a Múzeum körút antikváriumai.

A dolog akkor kezd izgalmassá válni, amikor megindul a rivalizálás, felteszem boldogabb időkben ilyen lehetett mondjuk a Nagykörút meg a Rákóczi-Kossuth tengely közt, míg át nem helyeződtek azok a frontvonalak a plázák közé. Más területen megmaradt viszont a verseny az utcák közt. A csipkerózsika-álmát alvó BpButikon annak idején sokat írtunk az Andrássy út és a Váci utca-Vörösmarty tér-Fashion street (magyarul Deák utca) alkotta divatnegyed közt dúló harcról: vajon a Belvárosé vagy Terézvárosé lesz-e a luxuscuccnegyed?

Úgy tűnik most újabb fronton támadják a Belvárost: a dizájnpiacon. A Stylewalking kapcsán említette egy dizájnboltos, hogy Párizsban és több más nagyvárosban is két divat/dizájn negyed van. Az egyik a befutott, világhíres márkáké, a másik a feltörekvő, kreatív, ifjú tehetségeké. Na most a legtöbb ilyen kis bolt, műhely, stúdió, showroom épp ide, a Belvárosba esik.

A Stylwalker résztvevői (akik egyébként le is foglalták maguknak a www.designdistrict.hu domaint) mellett említhetjük még a teljesség igény nélkül a Deák téri Aron Store-t, természetesen az Erzsébet téri WAMP-ot, vagy épp a lassan külföldön is ismertséget szerző USE unused-ot is, mely a Szervita téren székel. (Az egyébként érdekes, hogy sem a divat-, sem a dizájnnegyed nem a kerület, hanem a városrész határához kötődik - Lipótvárosba egyik se nyúlik át, sőt zömük a Kossuth utcától délre esik, bár lehet hogy az Új főutca változtat ezen. Mindenesetre Lipótvárosnak is megvan a maga híres tematikus utcája a Falk Miksa, az antikvitásokkal.)

Na szóval ennek a dizájnnegyednek akadt most kihívója, az Andrássy második szomszédja, a Király utca! Május 6-án itt tartanak egy hosszított nyitvatartásos kedvcsinálót Király Utca – Design Utca néven. Amúgy nem is első ízben. Ennek a területnek is van saját domainje egyébként (igaz kicsit döcögős és még nem is él): www.kiralyutca-designutca.com. És azért itt is akadnak boltok, helyek, mondjuk a Látomás 2-től a KA-n keresztül a VAM-ig. Szerényebb a felhozatal, igaz kisebb a terület is.

Vajon melyik lesz a befutó övezet?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: bolt király utca belváros zsidónegyed formatervezés v. ker vi. ker vii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr791959711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

subabubba 2010.04.28. 17:31:31

Remélem Király utcában, és a külső szakaszokban is lesz sok új bolt. Múltkor végigsétáltam, és trljesen le voltam döbbenve, annyira megújult az egész utca.

mahet 2010.04.28. 18:51:31

Csak nehogy a tüntetések útjába tegyék ezeket :)

2010.04.28. 19:39:24

Itt lakom a Király utcában, és nagyon tetszik, hogy errefelé halad, élvezet látni az igényes boltokat. A Goa előtt mindig nyálat csorgatok, csuda dolgaik vannak, sajna olyan áron is. Egyébként a Király utca nem csak design-street, hanem hagyományosan használtműszakicikk-street is:)

230e 2010.04.28. 22:05:04

@shitgun:

Évekkel ezelőtt még sokkal több volt, igaz most már ezeknek is megkopott a varázsa az eldobható dvd lejátszók korában. Viszont a templommal szemben a trolimegállónál mindig megállok némi nyálat csorgatni mert az ottani Hi-Fi cuccok nagyon szépek.

2010.04.28. 22:23:32

@230e: fú, azt én is nagyon bírom, arra jövök haza naponta, hetek óta szemezek a Philips 32 gigás lejátszóval, ami 29 rongyért zseniális vásár.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.29. 16:44:05

Ezek azok a boltok, ahol olvasztott legófejet árulnak 5000-ért fülklipszként :))) Majd kinövik!

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2010.04.29. 20:07:50

vam amúgy. onnan tudom, hogy épp most csinálunk nekik csili-vili térképet, és elsőre mi is elírtuk. :)

amnesiac 2010.05.03. 15:30:18

jaja, tessék már megjegyezni eccer, ha már márkaépítésben nem a legerősebbek: VAM, mint Vincze Aladár Miklós, a névadója után. és semmi köze a wamp-hoz, csak szerencsétlen majdnem egybeesés.
amúgy izé, hát nem is tudom... "Az egyik a befutott, világhíres márkáké, a másik a feltörekvő, kreatív, ifjú tehetségeké. Na most a legtöbb ilyen kis bolt, műhely, stúdió, showroom épp ide, a Belvárosba esik." - ez pesti viszonylatban kb. úgy néz ki, hogy porosodik egy pár eladatlan cucc a pincében, az ugye a bemutatóterem, az ember meg elücsörög valami rém kényelmetlen és nagyon minimál irodában, míg a prospektusokat lapozgatja. minimál, hogy minél olcsóbb legyen, kényelmetlen, hogy azért mégis emlékezetes maradjon...

amnesiac 2010.05.03. 15:34:23

bocs, tk. a gyermekei neve alapján lett a névadás: Vincze Ambrus Máté és Vincze Alma Mira (ez utóbbi már pont fordítva, a cég nevéből származtatva)

ILLED 2010.05.10. 11:01:43

A Gerlóczy kávéház környékén, a Kammermayer tér-
Viktovics Mihály-Gerlóczy-Semmelweis utca által határlt területen pedig szintén egy sajátos hangulatú negyed van kialakulóban.
süti beállítások módosítása