Sümeg - fotó: muemlekem.hu

 

Felújítják ez egyetlen közkézen levő barokk püspöki palotát - kaptuk a Váti közleményét, és bevallom ennyiből nem találtam volna ki, hogy a sümegiről van szó. Kicsit (na jó nagyon) mostohán kezelték az épületet az elmúlt évtizedekben: a középkori vár mellett teljesen háttérbe szorult mostanáig, pedig valójában a kettő együtt alkot egyedülálló tájképi értéket. A színe törtfehér-kékesszürke lesz, ugyanis ilyen is volt - így nagyon nem fog elütni a jelenlegitől. Ez nagy szerencse, mert ugye Eszterházy-kastély rózsaszínesre festése kicsit mellbe vágott pár embert, pedig állítólag az volt az igazi, nem a sárga. Aesculus, a Táj-kert bloggere hívta fel a figyelmemet arra, hogy igazi barokk kert jelenleg csak egy van Magyarországon, a nagycenki (bár alakulgat a fertődi is). Mindenesetre klassz lesz! teljes közlemény alant. [Fotó: műemlékem.hu]

 

Több mint egymillió euróból újul meg Sümegen a püspöki palota

Hamarosan ismét eredeti pompájában várja a látogatókat Sümegen a barokk püspöki rezidencia. Az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus közel egymillió eurós támogatásával megújuló négyszáz éves palota a helyi közösség és a turizmus szolgálatába áll, egyúttal az egész történelmi városmag újjáéledésének központja lesz.

A tervek szerint jövő áprilisban adják át Sümegen a felújított püspöki palotát. Az 1947-ben államosított épületet évtizedeken keresztül hol kollégiumnak, hol általános iskolának, hol technikumnak használták. Értékes freskóit lefestették, díszes termeit falakkal osztották fel, bútorzatát széthordták és és az egykori rezidenciát majd fél évszázadon át hagyták pusztulni. Pedig páratlan kincset jelent: mára az egyetlen közkézen levő barokk püspöki palota hazánkban, ráadásul a hasonló stílusban épült kisnemesi és polgári házak gyűrűjében, a Sümeg fölé magasodó várral együtt valódi városképi kuriózum.

Bár az ezredfordulón a tetőszerkezet felújítása megmentette az épületet a pusztulástól, romos külsővel nem töltheti be azt a szerepet, amelyre alkalmas lenne. Ugyan ma már falai közt kap helyet a városi képtár és a Palota Galéria, udvarán pedig nyaranta előadásokat tartanak, ennél sokkal több lehetőséget rejt. A tervek szerint néhány év múlva ideköltözik a városi könyvtár, termeiben kamarahangversenyeket, előadásokat vagy akár konferenciákat tartanak majd, újra működik a kápolna benne és - kihasználva az országban egyedülálló adottságait - barokk múzeumnak ad helyet, ahol bemutatják, hogyan éltek a kor egyházi méltóságai. A palota mellett barokk és angol kertet alakítanak ki. Ezek a fejlesztések azonban csak az épület restaurálása után kezdődhetnek el, miként a környező utcák, épületek rekonstrukciója is.

Éppen ezért kiemelten fontos az a munka, amely tavaly augusztusban vette kezdetét Sümegen. A másfél évig tartó rekonstrukció során korhűen, a XVIII. századi állapotokat tükrözve újul meg a palota: a vakolatdíszek helyreállítása mellett arra is ügyelnek, hogy eredeti tört fehér és kékesszürke színeit nyerje vissza az épület. Természetesen mindezek mellett korszerű, hőszigetelt nyílászárókat építenek be. A homlokzatokkal együtt a főkapu és palota terasza is megújul.

A fejlesztés költsége mintegy 1,2 millió euró, amelyhez közel egymillió euróval járul hozzá az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus. A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projekt ugyan nem jövedelemteremtő (a palota csak nonprofit célokra használható), gazdasági hatása mégis jelentős. A legóvatosabb becslések szerint is megtízszereződhet az idelátogatók száma, ami nem csak az épület fenntartási költségeit fedezi majd, de hozzájárulhat más sümegi vállalkozások fellendítéséhez is.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: park kastély felújítás sümeg

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr751728446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csorsza 2010.02.04. 09:57:13

Király. Egy ékszerdoboz lehet az az együttes.

united skates 2010.02.04. 12:07:25

nyáron voltunk megnézni a várat, jókedvűen felsétáltunk, aztán a kapuban visszafordultunk, hogy sokan mások is, az irreális belépő miatt.

ha jól emlékszem, 1500 ft volt a belépő, amiért cserébe szabadott nézni. sokan álltak ott még pár percig a kapuban, egész családok, nem akarták elhinni, hogy mondjuk 6 ezret kell fizetniük, ha családostul be akarnak menni.

szerintem minden második látogatónak ez lesz az utolsó emléke a sümegi várról.

ja, és van "taxi" is föl, irreális áron, sokan igénybe is veszik az 5 perces útra, ha jól emlékszem az további 800 forint, egy párnak így majdnem 5000 ft a teljes várnézés. jó, mi?

döbbent arcok, értetlenkedő nyugdíjasok, szomorú szülők, csalódott gyerekek, ez fog mindig eszembe jutni sümegről.

tom sailor 2010.02.04. 13:25:47

@united skates: A gyermekjegy "csak" 1000 forint.
A várat és csatolt részeit Papp Imre vállalkozásként üzemelteti.

2010.02.04. 13:43:03

Egy nézés 1500 Ft? :D De kemény! Monnyonle!

united skates 2010.02.04. 14:29:49

@tom sailor: ez a Papp Imre a helyi ügyeletes érinthetetlen ember? vagy ki ez a faszkalap? kit fizet le, hogy így tud működni?

átlátó 2010.02.04. 14:33:47

A jegy árában benne van, hogy a vár megfelelő faláról a "vállalkozó" welness komplexusára le lehet hugyozni. Mert megérdemli.

J.F.K. 2010.02.04. 19:41:08

Az 1500 Ft-os jegyár magába foglalja a Dunántúl legépebb várába a belépést, a váron belüli kiállítások megtekintését,( kínzókamra, várnyomda, kovácsműhely, sütőház, kápolna, várkapitány szobája, fegyvermúzeum) valamint a váron belüli programokon való részvételt.
Ha még ez sem volt elég ennyi pénzért, akkor ezzel a jeggyel beléphet a Püspöki Palotába, a Kocsimúzeumba és a Kisfaludy Múzeumba is.
Ha valaki még mindig soknak találja az ezerötöt, akkor igyon otthon a tv előtt egy sört 300-ért!

united skates 2010.02.04. 22:01:29

@J.F.K.: egyrészt igen, még mindig sokallom, másrészt ezt az infót rohadtul nem közölték senkivel, amit te most itt.
sima szokásos magyaros pofátlan lehúzás a semmiért, igazi hungarikum.

Veronix 2010.02.05. 18:58:02

Mi kifizettük, megnéztük és nagyon jól éreztük magunkat. Gyönyörű volt.

konyvkaroly 2010.04.08. 10:11:42

Én sokszor járok arra a Balaton felé menet, a várat az elmúlt tiz-tizenöt évben folyamatosan ujitottak fel, ugy tudom, minden állami támogatás nélkül (szemben pl a keszthelyi Kastéllyal, ami nyeli a milliárdokat, és csak gagyit mutogatnak benne, ennél sokkal több pénzért).
Úgy tudom, hogy a vár működtetője bérbe vette a várat hosszú időre, és a bevételből újította fel. Szerintem a legtöbben már rég abbahagyták volna a pénz visszaforgatását, hogy mellesleg keresett is rajta, azt én nem sajnálom. ezt hívják turizmusnak szvsz.
A wellness kp mellette szerintem tájba illeszkedik.
Ha máshol is lenne ilyen helyi vállalkozó, akkor több tucat vár lenne ilyen szép állapotban, minden állami pénz nélkül.
akinek 1500 sok, az menjen a kőszegi vagy a sárvári várba ingyen a semmiért.

Krisztina44 2011.07.02. 21:26:38

sajnálom, hogy már megint a várnál kötöttünk ki, pedig eredetileg a Püspöki Palotáról szólt a cikk.
Az előttem "szólókat" igazítanám ki, persze csak olyan infókkal, amik tényleg megállják a helyüket:
1. a várbelépő NEM jogosít fel arra, hogy bárki ingyen nézze meg a Püspöki Palotát és kiállításait
2. ugyanígy NEM foglalja magában a Kisfaludy Múzeum belépőjét sem

végül egy személyes (hmm...kérdezz meg bármilyen érdek nélküli műemlékes pl. KÖH-ös szakembert, eléggé hasonló véleményen lesz): a vár "jó" állapota egy látszat volt, sok helyütt mindenféle szakmai felügyelet nélkül építettek-bontottak, így amikor egy sikeres pályázat révén lehetségessé vált, hogy tényleg hozzáértők dolgozzanak ott, a munkájuk egy része a kontárságok helyreállítása lett. ez van, ha nem a szakmai szempontok, a történeti hitelesség számít, hanem hogy "szép", meg látványos legyen a vár. így az 1500 ft-ot kifizetőket nem csak anyagilag húzták le, hanem teljesen hülyére is vették őket, és tömték őket mindennel, ami hiteltelen, ami gagyi.

jól esett leírnom a véleményemet, akárhányan is olvassák, szóval köszönöm!

üdv.
K
süti beállítások módosítása