Az Urbanistán óhatatlanul is többet fikázzuk az ingatlanosokat, mint az egyszerű lakásvásárlókat/-eladókat, aminek egyetlen oka, hogy sokkal többünknek van róluk tapasztalata és sokkal könnyebb kiszúrni az ő hibáikat a hirdetésekben. Persze ők is mesélhetnének ezt-azt, mint ahogy Nico67_ meg is tette:

A közvetítő szolgáltat azaz szolgáltatást nyújt. Természetesen azt lehet vitatni mi mennyit ér. De ha lehet ne szakmán kívüliek határozzák meg a szolgáltatás díját. Ha valaki nincs megelégedve a szolgáltatás szinvonalával az más kérdés. Bíróság, per, ...stb. Mindennek megvan a maga fóruma.

1. Nincs nagyobb pofára esés, amikor egy túlárazott ingatlant úgy vesz meg valaki a tulajdonostól, természetesen a reális ár fölött min. 10%-al, hogy abban a hiszemben van, hogy kikerülve az ingatlanost jó sok pénzt spórolt.
:-DDD
2. Esetleges hitelfelvétel esetén a banki értékbecslő a 11 millióért megvásárolt és 1 millióval lefoglalózott lakást 9 millióra értékeli. :-)) A Bank az igényelt 6 Millió helyett csak 4 Milliót ad. Na ilyenkor van nagy futkosás, segítségkérés! :-)))
3. Imádom amikor péntek délután 2-kor felhívnak hogy segítsek eladni a lakást, mert a hitelező hétfőn reggel nyolckor él a opciós vásárlási jogával. :-)))

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kommentek ingatlanos

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr911659197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2010.01.09. 19:02:16

Kedves Ingatlanosok! Nem lehetne ezekről leszokni: :-))))) :-DDDD Ráadásul minden mondat végén? :-)))) Helyesírási hibákkal? :-DDDDD

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2010.01.10. 14:39:07

Nagyon kalandos és tanulságos történet, amolyan teszkó gazdaságos. Feldobta a napomat, komolyan. Már csak a ROTFL, XDDDD, LOL és társai hiányoztak. Lehet bennem a hiba, de velem akkor több minden történik, ha kiviszem a szemetet. Na mindegy.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.10. 16:26:08

Az 1. ponthoz annyit fűznék hozzá, hogy ennél jobb megerősítés nem is kell ahhoz a szokásos eladói panaszhoz, hogy az ingatlanosok áron alul próbálják eladni a lakást. Hiszen ugye maga az ingatlanos ismeri be, hogy nélkülük 10 %-al magasabb áron is el lehet adni... ;-)

kispista 2010.01.10. 18:53:07

@promontor: Igen azért fizessük ki a 6 % jutalékot, hogy a vevő nevében lealkudja az árat!

Eldönthetné az ingatlanos hogy kit képvisel!

kispista 2010.01.10. 18:58:44

"De ha lehet ne szakmán kívüliek határozzák meg a szolgáltatás díját. "

A szolgáltatás díját a piac határozza meg. Amikor a "szakma" próbál bármilyen árat meghatározni, azt kartellnek nevezik.

A piac meg véleményt mond az ingatlanosok díjairól akkor, amikor csak az emberek kis része fordul hozzájuk.

A 3. pontnak meg mi köze az ingatlanosokhoz?
Jelentős árengedménnyel ingatlanos nélkül is napok alatt elkel a lakás. Ha ingatlanost bíz meg, akkor ugyanaz a befektető fogja megvásárolni, mint aki amúgy is megvenné, csak még az ingatlanos is lenyúl tőle egy adag pénzt.

Cook kapitány 2010.01.11. 11:45:22

Az első két pont lényegében ua. és csak azt mutatja, hogy az eladó jobban jár, ha maga hirdet.

A 3. pontnak pedig semmi köze az ingatlanosokhoz.

Annyira azért nem lettem meggyőzve, pedig érintett vagyok, pont árulom a lakásomat.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.01.11. 14:46:47

"De ha lehet ne szakmán kívüliek határozzák meg a szolgáltatás díját. "

ez nem szakma, ez lenyúlás, szevasz.

Igaz, h ingatlaniroda hozta nekünk a vevőt, de a "szakember" kb 15%-kal kevesebbre árazta volna, mint amennyiért elment, szevasz.

"1. Nincs nagyobb pofára esés, amikor egy túlárazott ingatlant úgy vesz meg valaki a tulajdonostól, természetesen a reális ár fölött min. 10%-al, hogy abban a hiszemben van, hogy kikerülve az ingatlanost jó sok pénzt spórolt.
:-DDD"

szóval a "szakember", aki az eladót képviseli, az végül is az ügyfele ellen van? bravó.

agyrészt naplopó nyikhajok, plázamuffok, ez nem szakma, ez csak egy kicsatolása a pénznek az eladó-vevő közötti úton, többnyire nulla termeléssel.

Egyetlen haszna van, hogy be lehet kerülni adatbázisba, és azt internet-analfabéta embereknek megmutatják. Ez is csak a nagyobb franchise-okra igaz.

Irgun 2010.01.11. 16:04:35

t@flegman:
Igazad is van meg nem is, hiszen minden szakmában vannak kóklerek, nem mondhatjuk azt, hogy az összes pék alkoholista, és diszkópatkány.
"ez nem szakma, ez lenyúlás, szevasz. " ez se feltétlenül igaz, mert sok kereső ügyfél az ingatlanosokat bízza meg, hogy keresenek neki lakást, tehát nem kell áldoznia az idejéből erre a tevékenységre, másrészt sok kellemetlenségtől megkíméli magát, hiszen nem neki kell alkudoznia, megteszi helyette a kedves ügynök.
Másrészt ez is igaz, hogy sok esetben az ingatlanosok rántják vissza a tulajokat a földre, azzal, hogy rávilágítanak az ingatlanuk tényleges értékére.

kispista 2010.01.11. 20:20:40

@Irgun:
", hiszen minden szakmában vannak kóklerek, nem mondhatjuk azt, hogy az összes pék alkoholista, és diszkópatkány."
Tudod az arányok. Vagy véletlen az ingatlanosok rosszabb híre a pékekhez képest.

"mert sok kereső ügyfél az ingatlanosokat bízza meg, hogy keresenek neki lakást, tehát nem kell áldoznia az idejéből erre a tevékenységre, másrészt sok kellemetlenségtől megkíméli magát, hiszen nem neki kell alkudoznia, megteszi helyette a kedves ügynök."
Ilyenkor kitől is kér jutalékot az ingatlanos? Mert ha megbízta őt a vevő, és utána köt velem szerződést, akkor kissé pofátlanság, hogy tőlem kérne jutalékot.

Szerintem a vevőnek valóban több haszna van az ingatlanosból, mint az eladónak. Ha a vevő fizetné a jutalékot, akkor az ingatlanos minden lakást hírdethetne.
Vásárláskor a vevő kockáztat többett, az eladó pénzt kap ami ritkán hamis, a vevő meg egy kérdéses műszaki és jogi állapotú ingatlant.

stuffmonger 2010.01.12. 12:04:35

Évekig dolgoztam a szakmában, igen, az ingatlanosok nagy része hozzá nem értő, inkorrekt balfasz, de ez attól is függ milyen területen dolgozik valaki.
A kisebb értékű (mondjuk max 30M) átlag lakások eladásához nem kell nagy tudomány, tényleg csak felteszik ilyen-olyan fotóval a netre , aztán várják a madarakat.
Ilyen kategóriájú lakást inkább próbálja meg mindenki maga eladni, simán meg tudja ugyanazt csinálni, mint az ebben a kategóriában dolgozó közvetítő.

Azonban van egy másik liga is, elit ügyfélkör, ahol már nagyon is sok múlhat a közvetítőn. Hozzáteszem ide nem olyan egyszerű bekerülni, aki alkalmatlan emberileg és szakmailag is gyalázatos, nagyon hamar kiszóródik.
Itt aztán agresszív, nyomulós, lehúzós technikával semmire sem lehet menni, nagyon jó diplomáciai érzékre, empátiára, tárgyalási skillekre van szükség, ügyesen kell egyensúlyozni a két fél között stb . Egyszóval kurvára profinak kell lenni, több nyelven perfektül beszélni, be kell illeszkedni viselkedésileg az ügyfélkörbe, ismerni kell az etikettet, tudni kell viselkedni, társalogni üzleti reggelin/ebéden/vacsorán stb.

Eladtam néhány 100M feletti ingatlant, ahol nélkülem esély se lett volna az üzletre, ha a felek direktben tárgyalnak egymással, akkora különbségek, ellentétek feszültek/eszkalálódtak volna közöttük.

Irgun 2010.01.13. 10:28:01

@kispista:
pofátlanság vagy sem, ez a gyakorlat..ezzel az erővel mindenfajta kereskedelmet be kéne szüntetni, hiszen minden olcsóbb ha a termelőtől, előállítótól veszem meg, vegyünk laptopot őstermelőtől!

Irgun 2010.01.13. 10:34:58

@kispista:
"Vásárláskor a vevő kockáztat többett, az eladó pénzt kap ami ritkán hamis, a vevő meg egy kérdéses műszaki és jogi állapotú ingatlant."
Műszaki állapotott fel lehet mérni, ha felújított a lakás sok esetben van fotódokumentáció, a jogi állapot meg 5 perc alatt kiderül a Takarnet rendszere alapján..

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.13. 10:51:54

@Irgun: Hát, ez a hasonlat nem kevéssé sántít, mert azért nem mindegy, hogy a "forgalmazott" árunak mi az értéke és milyen gyakran vásárolod. Az ingatlan egy nagy értékű, igen speciális természetű "áru", tehát az az "érv", hogy a kenyeret is a közértben szerzed be, abból abszolút nem következik, hogy ingatlant meg ingatlanostól kellene.

Magyarországon nyomós okok miatt az ingatlanforgalom egy jelentős része elkerüli az ingatlanközvetítőket (egyébként kiváncsi lennék, ténylegesen mennyi, azaz az ingatlanközvetítők hány százalékát képesek lefedni a piacnak).

Az olyan szokásos "érvek", hogy "mást is kereskedőkön keresztül veszel", meg "nyugaton is így van" stb., hát ezek nem fognak meggyőzni arról, hogy ennek meg kellene változnia.

kispista 2010.01.13. 11:55:14

@Irgun: Nézd végig az ingatlan.com-on ugyanarról a lakásról feltett hírdetéseket. Mindegyikben más adatok szerepelnek, mert még normálisan sem képesek felmérni az ingatlant fél misiért.

kispista 2010.01.13. 11:56:26

@Irgun: A laptopot számtechboltban veszem és nem egy hipermarketben, ahol az eladó nem ért hozzá. Lakást meg a tulajdonostól veszek, és nem az ingatlanostól, aki nem ért hozzá.

kispista 2010.01.13. 11:57:37

@fukka636: Az ingatlanosok hány %-a alkalmas erre? Legtöbben még egy panelt sem képesek rendesen bemutatni és hirdetni.

Irgun 2010.01.13. 14:35:39

@promontor:
46%-át fedi le, tehát valóban nem sokat. És, hogy milyen gyakran veszel lakást? Persze, hogy nem gyakran, de autót se vesz mindennap az ember, de mégis a legtöbb ember beadja egy kereskedésbe az autóját..
És persze sántít a hasonlat, sajnálom nem sikerült a megfelelőbbet találnom..

Irgun 2010.01.13. 14:37:02

@kispista:
ez is lehetséges persze, én ismerem a lakásaimat, sok esetben jobban mint a tulaj..volt olyan, hogy én mondtam meg neki, hogy neki van lichthofja, és, hogy valójában mi is az..

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.13. 16:20:46

@Irgun: Köszi az adatot! (Apropó, honnan van?)

Hát, az autós hasonlat biztos, hogy közelebb van az ingatlanhoz, mint a laptop vagy az őstermelő, bár azért különbségeket ott is lehet találni.

Pl. az autót konkrátan be tudod vinni a kereskedőhöz, a vevő meg egyszerre meg tud nézni 35 darab eladó autót, amit ugye lakásnál elég nehéz. Meg sokszor azért viszed be a kereskedőhöz, mert beszámíttatod az új autóhoz.

Mondjuk arra is kiváncsi lennék, hogy használt autóknál mekkora a kereskedők aránya: azt tippelném, magasabb, mint az ingatlanos 46%, de azért a 100-tól ők is messze lehetnek...

Nico67_ 2010.01.13. 18:55:16

Micsoda megtiszteltetés! A nap kommentje! Köszönöm!

Kötegedő ügyfelek voltak, vannak, lesznek. Általában a saját sikertelenségüket vagy problémájukat vetítik ki másra.

Jó ez a blog! Helyet ad, hogy kitombolhassák magukat az ingatlanosokban csalódott emberek. Hajrá!

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.01.13. 21:02:18

@Nico67_: én ezt nem iróniából írtam, én tényleg azt szeretném, ha megszólalna mindkét oldal. korábban volt egy-két klassz, sajnos azóta elhalt ingatlanblog, amit ingatlanosok írtak, azokat is rendszeresen ajánlgattam

továbbra is várom azokat a sztorikat, amikor az ingatlanos oldaláról mutat be valaki egy érdeke ügyet, esetet

Nico67_ 2010.01.13. 21:58:56

@~dá~: Én komolyan megköszöntem. Örülök hogy kitetted, bár az eleje lemaradt.
Általánosságban elmondható hogy európában 3-5 % közvetítői díjért dolgoznak az ingatlan közvetítő cégek.
Ausztria 6%
Németország 5 % (3-3 % - vevő + eladó oldal is)
Olaszország 3-5 %
Spanyolország 5 %
Horvátország 2 % (2-2 %)
Magyarország: 1,5-5%
Nem hiszem hogy kirívóan magas lenne ez a díj, főleg azért, mert vidéken inkább 2-3%, és Budapesten 3-5%.

Nico67_ 2010.01.13. 22:34:16

@kispista: Látom vannak jó gondolataid. Németországban kezd elterjedni, hogy az ingatlanost a vevő fizeti. Ezért az eladók kizárólagos szerződéseket kötnek. A lakás bemutatása esetén inkább elmennek otthonról vagy félrehúzódnak. Ha egy érdeklődő megkerülné az ingatlanost úgy azt elküldik, mivel tisztességtelen szándéka csak tisztességtelen embernek van.
Ugye te sem szeretnél tisztességtelen emberrel szerződni? Persze hogy nem, hiszen számodra minden ingatlanos ilyen. Az ingatlanosok számára meg te vagy az.

Multkor egy vevő ügyfelem férje, este 8 után átugrotta a kerítést és a társasház kertjébe beszökve próbálta az eladó ügyfelem kilétét kideríteni, hogy kikerülve minket vételi ajánlatot tegyen. Sunnyogásával megijesztette a házban lakó 82 éves idős hölyet, akinek majdnem megállt a szíve. Érdekesség képpen azért megemlítem azt a tényt hogy ez a férfi orvos. Kispista! Kiváncsi vagyok te mit tennél ezzel az úrral. Ha már olyan nagy ismerője vagy az ingatlanos szakmának.

kispista 2010.01.13. 23:57:20

@Nico67_: Ezek a galád vevők! Nem elég hogy becsapják az ingatlanost, még a szomszéd nénire is ráhozzák az infarktust!
A vevő meg hülye is, mert be is csengethetett volna.

@Irgun: A használt autó jó hasonlat, a használtautónepperek és ingatlanosok igazmondása és becsületessége is hasonló szinten van. Nem csoda, hogy aki teheti, kerüli mindkettőt.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.14. 08:37:05

@~dá~: Jó ingatlanosblogokat én is szívesen olvasnék.

@Nico67_: Én úgy látom, nem csak az ingatlanosokban csalódott emberek tombolnak itt, hanem egy emberekben csalódott ingatlanos is.

Ami azért kár, mert gúnyolódás helyett - de legalább mellette - szívesebben hallanék értelmes érveket. Pl. megadhatnád a forrását az országonkénti szokásos jutaléklistának. Vagy elmagyarázhatnád, hogy szerinted a fenti országlistában miért pont a hozzánk leginkább hasonlító Horvátországban tudnak viszonylag mérsékelt díjakkal dolgozni a közvetítők.

Nico67_ 2010.01.14. 10:47:51

@promontor: Én nem vagyok csalódótt az ügyfelekben. 100 emberből 95 nagyon kedves és barátságos. 5 meg utál minket. Én pedig nem akarom ezt az 5 embert meggyőzni. Én csak történeteket fogok mesélni nektek.

Volt egy házrész amit 12 M Ft irányárban árult a tulajdonos és mi is. Valójában olyan 9M Ft volt a reális értéke, de volt olyan érdeklődő aki 7 M Ft-ot ajánlott érte. Mivel a tulajdonos kitartott az általa megjelölt irányárnál, így megszűntettük a szerződést. Ekkor mesélte hogy van egy vevője 12 M Ft-ért. Később tudtam meg, hogy szerződtek, de a szerződésbe 15M Ft vételár került, 1 M Ft foglalóval és 3 M Ft vételár előleggel, ami átvételét -hiába nem kapta meg- mégis igazolta az ügyvéd előtt az eladó. Két hét múlva a vevő elállt a szerződéstől, a foglalót elvesztette, de a vételár előleget visszakérte. Természetesen bíróaság előtt, teljesen jogszerűen.
A tulajdonos később újra felkeresett minket, hogy segítsünk az értékesítésben. Csak akkor már nem volt tehermentes az ingatlan, ott figyelt a tulajdoni lapon a 3 M Ft jelzálogjog ( + kamat). Az ingatlan értéke meg nem nőtt. Szomorú, mert nem tudtunk segíteni az eladón, csodákra mi sem vagyunk mindíg képesek. Tudomásul kell venni, hogy szakember nélkül mind a vevő, mind az eladó nagy mértékben a szerencsére bízza magát. A mohóság pedig megbosszulja önmagát.

Nico67_ 2010.01.14. 11:11:24

@kispista: Elég sok lakást feltörnek a környékünkön, így én már a személyi igazolványát is elkérem az érdeklődőnek, ha meg akarja nézni a lakást. Jogszerű, nem jogszerű, védenem kell az ügyfeleim értékeit. Egyébként a tolvajok költöztető autóval járnak, mert az kinek tűnne fel, hiszen a lakás eladó. A szomszéd talán még a bejárati ajtót is segít nyitva tartani. Elnézést a tisztességes költöztetőktől. Sajnos én találkoztam már ilyennel.

Sok eladó ügyfél kifejezetten kéri, hogy címet ne adjunk ki. Ugyanis utálják hogyha este, vagy vasárnap ebéd közben zavarják őket. Senki sem szereti azt, hogyha abba a lakásba ahol él, lehetetlen időpontokban ingatlantúristák jelennek meg. Eezek az emberek elvárják, hogy amikor nekik alkalmas, egy másik ember magánszférájába betekintést nyerjenek, viszont a sajátjukat foggal körömmel védik. Nevüket és telefonszámukat már titkolják. Hisz nekik van magánéletük, nehogy már valaki zavarni merje őket.
Ez biztos így tisztességes. :-)

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.14. 11:26:20

@Nico67_: Na most ez egy olyan történet, ami egyrészt persze érdekes (jól mutatja, hogy az emberi hülyeség határtalan), másrészt ettől egy ingatlanos nem feltétlenül véd meg, hacsak nem része a szolgáltatásnak, hogy a szerződést az ingatlaniroda ügyvéde is átnézi. Nálatok része ez? És benne van a jutalékban, vagy az még extra 1-2 százalék?

A történet másik tanulsága, hogy az ingatlanosok és autónepperek mellett ügyvédekről is lehet ám jókat sztorizgatni...

Nico67_ 2010.01.14. 12:20:38

Ahhoz, hogy valaki ingatlanközvetítőként-értékbecslőként dolgozzon, kötelező OKJ-s képzésen részt venni, sikeres vizsgát tenni, és felvetetni magát az Ingatlanközvetítői Névjegyzékbe. A tanfolyam tartalmazza a műszaki, jogi, gazdasági elméletet. Amikor valaki közvetítővel áll kapcsolatban, akkor joggal feltételezi azt, hogy ez a végzettsége, szaktudása megvan.
Esetemben, ingatlan tanácsadás esetén, teljeskörűen tájékoztatom az ügyfeleimet, sokszor még azelőtt, hogy szerződést kötnék vele. Természetesen a közvetítői szerződés és díj tartalmazza ezen szolgáltatásokat. Ügyleti okiratot készítésére ellenben nem vagyunk jogosultak. Viszont kapcsolatban állunk ügyvédekkel, akik természetesen, külön díjazás ellenében, igény szerint elkészítik az okiratot.

Alapvetően egy értelmes és tapasztalt ingatlanos az összes buktatót ismeri és védi az ügyfelét (eladó és vevő ügyfelet egyaránt). Plussz költség nélkül.

Irgun 2010.01.14. 12:30:19

@promontor:
igy van de a pékekről is lehetne sztorizni:....félre a tréfával, én még mindig azt mondom, hogy minden szolgáltatási területen lehet találkozni kóklerekkel..
visszatérve a 46%-os témára, ez az ingatlanforgalmazók szövetségétől származik.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.15. 07:28:28

@Nico67_: Köszi a linket.

Ami a biztonsági tényezőt illeti, azt elfogadom, hogy sokak számára fontos lehet, mondjuk egy egyedülálló és/vagy idős eladó számára megnyugtató lehet, ha bármilyen vevő csak egy közvetítő jelenlétében nézheti meg a lakást.

A személyi elkérése szintén jó dolog az eladónak, az már más kérdés, hogy ez egyben a közvetítőnek is érdeke, mert ezzel biztosíthatja be, hogy az eladó és a vevő ne kerülhesse meg később.

Szóval ezek érvényes szempontok, de nem feltétlenül elegendőek mindenki számára, hogy közvetítőhöz forduljon. Kellő óvatossággal eljárva mindezek a veszélyek közvetítő nélkül is kivédhetők, illetve nagyon furmányos csalásokat a közvetítő se fog kivédeni. A szerződést az eladó átnézetheti a saját ügyvédjével, bár megjegyzem, a szerződésből adódó problémák (ld. a Te példádat) kivédésében a legfontosabb tényező a józan paraszti ész lenne.

Ami a címkiadást illeti, az is ugye nem csak az eladót védi, hanem a közvetítőt is, pont az említett "megkerülős csel" miatt.

Ami néha viszont a tisztességes vevők életét nehezíti: ha már sztorizgatunk, velem előfordult, hogy egy lakást kétszer néztem meg, mert a második alkalommal a közvetítő nem volt hajlandó megmondani, hol a lakás. Ráadásul az illető kifejezetten bunkó (és gyengeelméjű is) volt, mert mondtam neki, hogy az adott helyen én már láttam lakást, meg is mondtam, pontosan hol, kérdezve, hogy az övé nem ugyanaz-e véletlenül, de letagadta. Aztán amikor elmentem, kiderült, hogy persze ugyanaz volt. Az eladó is nagyon örült, más dolga se volt éppen, mint feleslegesen mutogatni a lakását.

Nico67_ 2010.01.15. 08:09:35

@promontor:
Magánszemély azokat az érdeklődőket soha nem fogja tudni elérni, akik vételi szándékkal besétálnak egy ingatlanirodába. Természetesen vannak online és nyomtatott hirdetési formák, ahol az érdeklődők nagy részét (ez kb 60%) eléri, képezheti magát, be tudja mutatni a lakást. Azt hogy ezt hogy teszi meg szerencse dolga. Az ingatlanközvetítő pedig általában tudatosan cselekszik.
Visszatérve azokra az érdeklődőkre akik bejönnek az irodába: Nekik elegük van a hazug hirdetésekből, az eladó számára fontos adatok és mellékes körülmények sokaságától és úgy általában az arrogáns eladókból. Ezek azok az emberek akik egy kényelmes székben ülve, kávét iszogatva, feszélyezettség nélkül, 1 óra alatt kiválasztanak 15 ingatlanból 3-at, amit valóban meg szeretnének tekinteni. Mennyi időt spóroltak? Sokat.

Más:
Néha lakásbemutatón én is flegmán, bután viselkedem. Miért, mert ezt "igényli" a vevő. Van amikor részletesen bemutatok mindent, van amikor egy szót sem szólok, csak hagyom "kóborolni" az ügyfelet a lakásban. De olyan is van hogy kihajítom az illetőt a lakásból. Ezért van az, hogy nem szeretem ha az eladó is jelen van, mert téves következtetéseket von le. Ezért én már a szerződés kötéskor kommunikálom, hogy időnként nem fog tetszeni a viselkedésem, vagy az amit teszek, mondok, de ez mindíg tudatos és valamiért van. Bízzon bennem és akkor nem lesz gond. Nem is szokott gont lenni és sok az "ajánlásom" ami pedíg engem igazol.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.01.15. 08:35:25

@Nico67_: Az az eladó, aki bemegy A ingatlanirodába, az sose fogja elérni azokat a vevőket, akik bemennek B ingatlanirodába. Felesleges az elért vevőkörrel érvelni, mert olyan nincs, hogy egyszerre minden lehetséges vevőt elérsz. Az a lényeg, hogy egy elég széles kört lefedj. Az ingatlanos sem csak az irodába betévedő ügyfeleknek ajánlja a lakást, hanem hirdetni is fogja, nagyjából ugyanazokon a fórumokon, mint ahol más irodák és magánszemélyek is.

A hirdetések meg sajnos akkor is lehetnek hazugok, vagy egyszerően rosszak, ha ingatlanos írja meg őket és az arrogancia sem csak az eladók monopóliuma.

Annak nagyon örülök, ha Te jó emberismerő vagy és felismered, melyik vevő milyen viselkedést igényel, de sajna az ingatlanosok egy jelentős része nem ilyen és a magatartása inkább zavaró.

Szerintem zárjuk le: mint láttuk, sok adásvétel bonyolódik ingatlanosokon keresztül, tehát egy jó ingatlanosnak van helye a piacon. Sajnos a rosszaknak is, de remélhetőleg a kóklerek előbb-utóbb kikopnak. Aki meg nem akar ingatlanosokon keresztül eladni, az tegye azt. Értelmes emberek tudják mit csinálnak és miért, akár egyedül teszik azt, akár ingatlanos segítségével.

kispista 2010.01.16. 00:08:55

@Nico67_:
"Nekik elegük van a hazug hirdetésekből, az eladó számára fontos adatok és mellékes körülmények sokaságától és úgy általában az arrogáns eladókból."
Hát az arrogancia és a hazug hírdetések az ingatlanosokra is erősen jellemzőek.
süti beállítások módosítása