Bp. XIII. Váci út - Dunyov u. sarok

 

Nem is olyan rég lelkesedtem a Váci út és Dunyov utca sarkán épülő irodaházért, a látványtervek után Edit tegnap néhány fotóval lepte meg az Urbanistát. Túl azon, hogy persze a terven szebben csillog a nap, elég nehéz észre venni az apró különbséget. (Bár a "lábai" még nem látszanak. Sajnálnám, ha nem ilyen felfele szélesedő fotelláboszlopokkal épülne meg.)  Ami viszont érdekes, az a mellette álló épület...

Korábban már írtál róla, viszonylag gyorsan épül is a ház (mai fotók). Színben jó kis inverze a volt Liftgyár. (Sajnos, ez utóbbi történetéről nem találok semmit a neten. Jó lenne rajta valamilyen emléktábla, talán akkor megmaradhatna. Ez ügyben beszélni fogok a helyi önkormányzattal, hátha sikerül valamit elérni, vagy legalább megtudni a sorsáról vmit.)
 

Bp. XIII. Váci út - Dunyov u. sarok
Bp. XIII. Váci út - Dunyov u. sarok2
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: angyalföld építés váci út irodaház xiii. ker dc offices dunyov istván utca

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr701616301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gramercy 2009.12.22. 19:26:04

ennyit számítanak a jó arányok

a keret sokkal hangsúlyosabb a látványterven, és az üvegfal vízszintes osztásai is másak: a valóságban nem a födémeket követi az alacsonyabb üvetezés hanem annál jóval vastagabb

jól el is szúrja az összhangot, kár érte

airdace · http://metamorfozisok.blogspot.com 2009.12.22. 19:27:03

www.gtcrenaissanceplaza.hu/

Úgy tűnik, eléggé on hold jelenleg a projekt, nem túl friss a honlap.
A brosúra szerint az épület vásárcsarnok (??) volt, nem liftgyár.

Szerintem amúgy nem rossz a terv, eddig az ilyesmiket 90%-ban lebontották, a Váci úton legalábbis (jó példák: Borjúvásárcsarnok, Dorottya Udvar, Riverloft). Kicsit facadeizmus-ízű, de még belefér. Én mondjuk megtartanám a sokosztásos ablakokat, eléggé hozzátartozik a karakterhez, és biztos meg lehet úgy oldani, hogy jól szigeteljen (pl. belül lehet egy plusz ablak, egybeüveggel).

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.12.22. 23:00:40

Kár éret. Együgyübb lett mint lehetett volna. Amiről annó aszittük naivan, hogy majd ívelt vasbeton lesz, az nettó rátét. Tipikus elcsalt ház lett ez is. Még durvább lesz a Rákóczy 56 alatt épülő New York bővítmény. Az is kb mint egy gránitsiló, olyan lesz. Bezzeg a terveken milyen olaszos volt.. De hát építész tervez, beruházó végez (vele).

munkacsikristof 2009.12.22. 23:46:23

Ha az a terven látható kiálló rész nem lesz meg, hanem ilyen szögletes marad, jó nagy szar... És szerintem már marad... Pedig szép terv volt, tényleg!

Kuruttya 2009.12.23. 00:23:11

Rossz nem lett, sőt. Csak hát nagyok voltak az elvárások, és azoknak bizony nem sikerült megfelelni.. :/

spread99 2009.12.23. 07:39:45

Szerintem is az egyik legjobb terv volt az elmúlt időszakból, de a megvalósítás során pont az épület karakterét adó részletek kerültek megváltoztatásra
(keretként megjelenő födém kinyúlás, üveghomlokzat osztása, látható színe stb.)
A probléma ott van, hogy a tervezőnek kellene elég erősnek lenni és meggyőzni a beruházót, hogy ezek az apróságok a teljes beruházás értékéhez képest kis összegűek. Ez körülbelül olyan, mint ha egy elegáns étteremben a fogásokból kimaradna a fűszer (minden alapanyag benne van, a hely a kiszolgálás első osztályú, de valahogyan mégsem az igazi)
Lehet, hogy nem korszerű gonolkodás de ha már a beruházó meghozta a döntését az építésről (bementünk az étterembe) akkor olyan házat építsen ami a teljes koncepciónak megfelel.
A hibát ott is elköveti a beruházó, hogy pontosan ilyen időszakban (amikor túlkínálat van A kategóráis irodaházakből) kell kitűnni a szürke tömegből és olyan projektet összehozni, ami ezer objeltív és jól mérhető tényező mellett az ő projektje felé billenti a mérleget egy bérleti szerződés megkötésénél

rmr 2009.12.23. 18:20:29

mér nem épülnek itthon normális, igényes üveghomlokzatok (na jó egy-két kivétellel)?

amonSerrano 2009.12.23. 22:59:26

ha mar ennyit van szo egy epuletrol, tok jo lenne azt is megtudni ki volt a tervezo.. valahogy ez mindnen oldalrol lemarad...

koszi

évili 2009.12.26. 21:27:02

A Béke út és a Róbert Károly krt (XIII.ker.) sarkán áll egy ház , a tervezője és az építés ideje is - igaz, már hiányosan - fel van tüntetve az utókor számára. Csak néhány szakmabeli tudja az utóbbi 20 - 30 évben épűlt házak tervezőinek nevét. Az épületgépésznek meg senki.
A Helytörténeti Múzeumban utána lehet nézni a Liftgyár történetének.
Az rendel, aki fizeti a zenészt.

Álmos, Te építész vagy?

jds 2010.01.24. 11:38:35

A tervező:
Vincze László-Parádi Nelli

dezsoke007 2010.02.01. 01:39:23

Dolgoztam a házon, mármint a terveken. Az "etetős" távlati képen lévő nagyobb mélyedés valahol a tervezés folyamán "veszett el" (beruházó->több négyzetméter). Gramercy említetted az üvegosztást: a mellvédek vasbetonból készültek az üvegfal mögött, a tűzterjedés miatt. A szintek némelyike más-más tűzszakasz, így el kellett őket választani (min. 130 cm függőlegesen):( Való igaz, hogy szebb a födém előtti keskeny csíkkal.
Thyles újra: ez az üveghomlokzat nem mondható igénytelennek szerintem. Amit "tud" az üvegszerkezet: jó naptényező (a nap energiáját nem engedi át), hanggátlás (Váci út), megfelelő transzparencia, hajlíthatóság (a sarkon is üveg van). sajnos a szebb zöld színű üvegfajtát nem lehetett hajlítani. A távlatin látható egységes felületet alaposan megtöri a nyitható szárny, ami nem tudom már miért lett fémkeretes, és miért nem kifelé billenő, keret nélküli (amúgy ez is tűzoltással összefüggő előírás), mintha nem tudná kívülről beverni az ablakot.
Nekem tetszik amúgy a ház:P

dezsoke007 2010.02.01. 01:53:53

Kedves spread99: teljesen igazad van, de... A megrendelő pénzember, a kiadható m2-eket számolja. A tervező V&L-nek rengeteg energiája ment el az általad említettekre, és ahhoz képest, amit a megrendelő csinált volna a házzal, az elkészült épület maga tökély. Nem túl felemelő, amikor az épület árához képest elenyésző összegű tételekről órákig, napokig agyalnak azok, akik fizetik az egészet. De mégiscsak ők fizetik. És amit láttok a két terv-valóság képen, az csak a külső:)

TheJack 2010.07.02. 12:05:11

A látványterv még egy régebbi verzió. Az utolsó tervekhez való látványterv szinte ugyanaz a megvalósult állapottal. Jelzem, hogy az oszlopok a terv szerint készültek el, de a fényképeken nem látszik. Javaslom az Octogonban megejelent képek megtekintését, mert azok profi képek. A ház egyébként gyönyörű és nem a szokványos megjelenésű (kivitelű). A keretek eredetileg is függesztett burkolatok lettek volna, de a finombeton megvalósítása rengeteg műszaki problémát vet fel, ezért a kivitelezett burkolat teljesen visszaadja a tervező elképzelését és látványát. Azért a Váci úton betont megvalósítani a maga pórusaival rossz gondolat lett volna.
süti beállítások módosítása