FŐTÁV Zrt. - Sajtótájékoztató képekBár megígértem, hogy twitteres közvetítés lesz a mai Távhő-sajtótájékoztatóról, csak hogy az összes újságírót leterelték a föld alá egy óvóhelyre, ahol nem volt térerő. Igen, tudom, ennél egy általános iskolás is jobb kifogásokat talál ki a lecke meg nem írására, de ez az igazság. Itt van kárpótlásul egy beszámoló, melyből kiderül,hogy Demszky körül fogy az oxigén, hogy a Távhőt vezető Kovács Lajos jó csóka és hogy milyen az ÖKOPlusz.

Bevallom korábban a távfűtést, körülbelül akkora marhaságnak tartottam, mint amikor a népmesében kosárban hordták a fényt az ablaktalan házba. A hiányosan szigetelt csöveken keresztül irdatlan távolságokra szállított melegnek tényleg nem volt sok értelme. Mostanra azonban a földhő-, biomassza- és hulladékhő-hasznosításnak ez lett egyik legjobb módja - feltéve, hogy ésszel, és megfelelő méretben/távolságon végzik. (Arról nem is beszélve, hogy a rendszerre kapcsolt több ezer lakás többsége, főleg a nagy paneltelepek nagyon nem is választhatnak mást.) Ehhez a közelmúltban jött az újítás ugye, az egyedi mérés bevezetése, innentől kezdve az ember tud takarékoskodni is, ha akar - na és meg is éri neki.

Egy remek kis Attila úti épület előtt lett volna a sajtótájékoztató (amely belül tiszta negyvenes évek hangulatú, de a referencialakó Éva néni szerint 60-ban épült), ám a szemerkélő eső miatt letereltek minden újságírót a föld alá. Konkrétan egy 113 férőhelyes óvóhely pár négyzetméteres helyiségébe, a rejtélyes távhőberendezés köré. Ettől az egész nagyon bensőséges hangulatú lett ugyan, de a szónokok előtt csak mintegy 4-5 fős tömeg fért el. Én a magam részéről alig egy karnyújtásnyira álltam tőlük, de mégis az volt az érzésem, hogy egy HV motorikus elosztó doboz szól hozzám, mert az volt az orrom előtt.

Persze azért felismertem ki beszél a dobozon túl. A főpolgármester bemelegítésként megemlítette, hogy az ellenzék populista, azután rátért a szakmai részre, ami egy összefüggő álmos, fáradt motyogás volt. Itt lehetett érezni, milyen karizmatikus személyiség - mert beszéde hatására én is rögtön fáradt és álmos lettem. Mire felriadtam, már vége is volt és jött a Főtáv-vezér Kovács Lajos.

A csókára már egy ideje kíváncsi vagyok, mert teljesen szokatlan módon nem egy Kocsis-féle univerzális szakember aki a bölcsődevezetéstől szopránszaxofonig mindenhez ért, hanem egy energetikus, aki valami politikai tévedés folytán egy energetikai céget vezet.

Nos a fickó nem egy slágfertig menedzser játékba illő sármőr, és elsőre nem is tűnik egy mindent tudó főmérnöknek. Ha már energetika, akkor inkább egy olyan régi vágású, udvarias, halk szavú fűtésszerelő, akit a nagyik sütivel szoktak kínálgatni. Na most ehhez képest nyereséges céget bírt kalapálni a Távhőből, meg kibokszolta, hogy mára a távhő a legolcsóbb fűtési mód, ami az előtte felszólaló tulajdonos csapatát ismerve bravúros teljesítmény.

Na és akkor, hogy miről is volt szó: azért választották ezt a házat, hogy bemutassák nem csak panelek vehetnek részt az ÖKOPluszban. Az átállás lakásonként nagyjából 150 ezer forint, aminek kb. felére lehet pályázni. Hogy jövőre is lehet-e majd, az még kétséges, egyelőre birkóznak a kormánnyal. Mivel úgy 17 százalék az elérhető megtakarítás, ha marad a támogatás, akkor két éven belül megtérül az átalakítás, ha nem, akkor négy év alatt. De ez még mindig jobban hangzik, mint az olyan szigetelős megtakarítások, amelyeknek a hasznát legfeljebb a lakás következő tulaja fölözheti csak le.

A csatlakozóknak ezen kívül jár egy 10%-os alapdíjkedvezmény (2008. januárig visszamenőleg), meg szaktanácsadás, pályázatírás, kedvezményes radiátorcsere, miegymás, meg amúgy most programtól függetlenül a decemberi alapdíj elengedése, de ez már más tészta.

Ami a legjobban tetszett az a Futuristára illő készülékleolvasás. Ugyanis egy rádiós rendszernek köszönhetően nem kell bemenni a lakásba, hanem távolról regisztrálható, aztán az adatokat először megküldik a közös képviselőnek, majd a lakóknak.

A sajtáj végén Demszkynek megint volt egy múltkori Bástya elvársoshoz hasonló aranyköpése: "Ha valakinek van kérdése, gyorsan tegye fel, mert elfogy körülöttünk az oxigén."

Nem volt kérdés, felmentünk megnézni Éva néni lakásában a radiátorokra szerelt bizgentyűket.

[A képen Éva néni és a szimpatikus fűtésszerelő]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest twitter fűtés főtáv i. ker attila út

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr351556266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Dzsásztisz 2009.11.27. 14:17:18

Legolcsóbb?!

Kb 15 év távfűtés után, 3 éve saját kazánt vett lakóközösségünk, Budapest belvárosában. A Távfűtésre másfélszer annyit fizettünk, int a mostanira. A távfűtés mellet szinte mindenki fázott, mert ritkán ment a szabhőmérő 20 fok fölé. Most vígan kocog a 22 fok és nem kell pullóver a lakásban. Hülye cikkeket meg minek megírni?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.11.27. 14:31:13

@Dzsásztisz:

tényleg az -lehetne- a legolcsóbb. ha a jogi környezet nem ellene dolgozna és nem (töketlenül vezetett) önkormányzati tulajdonban lennének a távfűtési cégek.

bécsben pl. a távfűtés a legolcsóbb.

nolto 2009.11.27. 14:35:51

@Dzsásztisz:
Három éve (mikor Ti leváltatok) még a legdrágább volt, januártól meg a legolcsóbb lesz.

CyberPunK 2009.11.27. 14:36:39

@nolto: Lesz... Aham, persze. Max, ha drasztikusan emelik a gázt...

PuruttyaIrto (törölt) 2009.11.27. 14:39:11

Lehetne legolcsóbb, de mégsem az.

Blany 2009.11.27. 14:40:32

Jó vicc ez az egyedi méréses cucc, ismerősök házában is felszerelték a radiátorokra pár éve, aztán az egyedileg mért értékek felett még ki kellett fizetnie a közösségnek a "maradékot" is. Mint amikor egy házban van egy főmérő vízóra, meg minden lakásban mellékmérők, és a mellékmérők összesítése meg a főmérő állása közti különbséget a közösség együtt állja. Nem lett kevesebb a fűtésszámlájuk, na.

CyberPunK 2009.11.27. 14:46:51

@Blany: Azt eddig is kifizették, elvileg az egyedi mérő takarékosságra ösztönöz, ha nem takaréskodnak, akkor nem lesz olcsóbb. De amúgy se lehet pár százaléknál többet megtakarítani megfagyás veszélye nélkül.

pulykamaki 2009.11.27. 14:47:37

Annyira olcsó hogy nyáron is lehet több ezer forintos alapdíjat fizetni a semmiért, és télen még erre jön a hődíj.
Anyósomék a kétszintes szigeteletlen 140m2 es régi ablakos kéglijükre annyit költenek fűtésre mint én az 57nm2 es panelra.

mokkaczuka 2009.11.27. 14:50:39

Gázfűtéses, 75 nm-es lakásunk egész gázszámlája a fele annak, ami a korábbi 55 nm-es, távfűtéses lakásunk távhőszámlája volt, pedig most gázzal melegítjük a vizet, meg sűrűn szoktunk főzni is. Elmegy Demszky meg az ő gátlástalan, rohadt, fosztogató, lehúzós távhőlobbija a jó édes kurva anyjába a hazudozásaival. GÁZ A FELÉBE KERÜL, még most is, és nem jön 8-10 ezer forintos számla JÚLIUSBAN! Mit hazudoznak összevissza?????

mokkaczuka 2009.11.27. 14:53:44

"ehhez képest nyereséges céget bírt kalapálni a Távhőből,"

Miután kirabolták az ügyfeleiket, köztük minket is. 2008 januárjában 28 ezer forintos fűtésszámlát volt pofájuk küldeni, miközben a valagam befagyott!

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2009.11.27. 14:56:41

Az egyéni mérős távfűtésben az a jó, hogy ha nem laksz ott, s elzárva tartod; akkor is te fizeted más fogyasztásának a kb. 40-60%-át, attól függően hogy van megegyezve a társasház a szolgáltatóval. Nálunk vidéken így volt; havi 8 alapdíj télen-nyáron, aztán rá a fűtés: havi 20-25 alatt nem állt meg. Amióta új építésű lakásban lakom BP-n, talán kétszer volt bekapcsolva a fűtés tavaly télen, amikor -10 volt kint. Mit tesz az új épület és a jó hőszigetelés...

oTTo$$ 2009.11.27. 14:58:50

tovho olcso? 72m2 panelunk 50ezer 4 honapig evkozben meg a faszom tudja mennyi a dij
120 m2 es hazunk meg max 4 honapig 25 ezer gazbol futve...

szanlamas

nolto 2009.11.27. 15:07:17

A "távfűtés drága" példákat a múltból hozzátok, majd nézzétek meg a számlát jövőre.
Nekem egyébként egyetlen bajom van a távfűtéssel, az, hogy nem én döntöm el mikor kezdődik és ér véget a fűtés, így sokszor egy-egy hűvös májusi napon be kell izzítanom a hősugárzót.

BKV reszelő 2009.11.27. 15:10:58

@nolto: Mitől lesz olcsóbb a jövőben ? Ezt senki nem vezette le még. ...de ha reálisak akarunk lenni, akkor belátjuk, nem lesz olcsóbb, drágább lesz, esetleg a lakóknak lesz olcsóbb, mert a távhő díját átcsoportosítják olyanokhoz is, akik nem élnek vele.

kispista2 2009.11.27. 15:13:36

@mcs: nem a jogi környezet dolgozik a távfűtés ellen. A gázt is olcsóbban veszik, csak nem működnek hatékonyan.

kispista2 2009.11.27. 15:17:04

@nolto: Az áfacsökkentés miatt csökken az ára. A hiányt meg kifizeti mindenki más, aki gázzal, fával vagy akár környezetbarát hőszivattyúval fűtve a normál áfát fizeti meg.

A magas alapdíjjal van a legnagyobb gond. Sokkal kevesebbe kerül a saját gázkazán és kémény karbantartása és 15-20 évente a cseréje mint az alapdíj. Pedig normál esetben fordítva kéne legyen, vagyis a nagyobb kazán kéne relatív olcsóbb legyen.

PonceDeLeon 2009.11.27. 15:17:57

Én tudom a megoldást: Éva néni a legfelső emeleten lakik, neki tényleg a legolcsóbb !

4 évet töltöttem egy távfűtéses lakásban az egyetem alatt, 4. emelet (persze ohne lift). Enyhébb téli napokon 33 fok volt a lakásban, zima esetén a távhő rátett egy lapáttal, olyan 38 fokra. Egész szezonban nem volt gond az ablak nyitvatartása...

Állitólag a földszinten fáztak, ki tudja miért.

herpa 2009.11.27. 15:33:04

Sőt, 0%-os ÁFÁ-val még olcsóbb is lehetne! Még szerencse, hogy Demszky és a kormány nem demagóg.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2009.11.27. 15:41:29

"kibokszolta, hogy mára a távhő a legolcsóbb fűtési mód"

ez most vicc, ugye????

magyaridiot.blog.hu/2009/11/25/nagyvonaluak

ennyiből b+ cserépkályhával ébenfát lehetne tüzelni!!!

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.11.27. 15:48:11

ez tényleg egy nagy baromság. éljen a kandalló!

Bambano 2009.11.27. 15:51:34

@BKV reszelő: például attól, hogy a gáz világpiaci ára a kőolaj x idővel korábbi átlagárától függ elsősorban. Mivel a kőolaj és a benzin jegyzésára sokat esett mostanában, a gáz beszerzési ára is sokat esett.

Ezt most vagy átadja a kormány és a cégek a népnek, vagy nem.

macilaci 2009.11.27. 15:52:29

Ezen a távhő témán mindig felbaszom az agyam. Az mitől lenne olcsó, hogy a kúrmány rövidtávú politikai céljai érdekében az ár egy részét átbassza a nem távhőt használók nyakába? Ilyen mindenki fizeti a nagy közöst már volt egyszer, kommunizmusnak hívták baszzátok meg, és kurvára nem működött, mert a nagy közösből lopott mindenki orrvérzésig!!!
Én piaci kamatozású hitelből lecseréltem a fűtésrendszeremet biomassza tüzelésre, erre még fizethetem azt a kurva panelproli távhőfűtést is. Ez ám az olcsóság, bazmeg!

Szar ócska szemfényvesztés, demagógia!

BKV reszelő 2009.11.27. 15:56:17

@Bambano: Például akkor az egyéni fűtésnek is olcsóbbnak kell lennie, tehát a távhő és az egyéni fűtés versenyéből továbbra is az egyéni kerül ki győztesen. Mondom, matekozhatunk ezen, a vége az, hogy a távhős lakások drágák. Drágábbak, mint az egyéni fűtés. Az is volt, az is lesz. Van ennek gazdasági és technikai oldala is. :) Ami nincs, az a gyurcsányi csoda. Na, az nincs drága barátaim ! ...vagy elvtársak ? Illetve nem elvtársak ! Azaz elvtársak, csak nem ! ....(Hofi után szabadon)

Viktor-a-konyhában · http://viktorakonyhaban.blog.hu 2009.11.27. 16:30:51

@BKV reszelő: az a szörnyű, hogy elméletileg a távhőnek kéne a legolcsóbbnak lennie, mivel sok helyen a villamos erőművek hulladékhőjét hasznosítják újra, valamint a nagyüzemi termelésnek köszönhetően magasabb hatásfokkal dolgozhatnának, mint az otthoni kis kályhák.. Az más kérdés, hogy egyrészt az évtizedek óta nem karbantartott rendszereken (és ebbe a házak is beletartoznak a nyílászáróikkal, falaikkal, meg a szar radiátoraikkal) a rendszer hővesztesége óriási, meg a távhős cégek is pofátlanul drágán adják a hőt, mert megtehetik.

Bécsben azért olcsó a távhő (többek közt), mert a város köré épített szemétégetők hőjével fűtenek. Két legyet egy csapásra.

Tényleg, jövőre az áfacsökkentésen csökken még valamiért a távhődíj? Mert ha nem, akkor még mindig toronymagasan az lesz a legdrágább fűtési módszer.

mirka 2009.11.27. 17:01:03

az előző lakásunkban is megcsinálták ezt, és felére csökkent a távhő díja. nekünk nem került semmibe, pályázati pénzből megoldotta a ház.

pulykamaki 2009.11.27. 18:10:10

Nálunk öko izé van és 300-é olvasnak le mérőt radiátoronként, hiába rádiós. Persze erről mindenki hallgat

BKV reszelő 2009.11.27. 18:25:45

@Viktor-a-konyhában: A távhő magyar formája soha nem lesz hatékony és olcsó. Egyrészt mi még nem jutottunk el oda, hogy hulladékhővel fűtsünk, frankón gázzal állítjuk elő a gőzt...másrészt...de ez már politika is részben.

dzsilla · http://budapestkirakat.blog.hu 2009.11.27. 18:55:28

de most nem azért megy ez a hájp, mert pár hónapja hoztak egy rendeleT, hogy most már bárki leválhat a távhőről egyénileg, merthogy eddig nem volt választási lehetőség, ezért olcsóság kell legyen, különben megy az egész a levesbe? javítsatok ki, ha tévedek.

lcpacific 2009.11.27. 19:25:34

Tavho vs. tarsashazi kazan
Mindent lehet jol csinalni, es vica versa.
Ha jol csinaljak a tavhot, joval olcsobbnak kell lennie mint a masik,a fizika miatt.
Mert eloszor a gaz elegetesekor, 38% korul elektromos energiat veszel ki a tavho szolgaltato. Ezzel megterul a gaz ara. A 62% ho teljesen ingyen van, 10-12% elveszik a szallitasnal, kb.40%-hot nyersz ingyen. A tavfutes 100%-a hulladekhobol all.
A gond forrasa nem a tav vagy helyi futes, hanem a rosszul tervezett futesi rendszer.
A szabalyozhato tavho rendszerek jol mukodnek.
A foldgaz kb. meg 50-80 evig fog tartani, utana jon a nagykerdes mivel fogunk futeni? A tavfutesnel ez nem problema, lecserelik a gazturbinat gozturbinara es a futes meg jon a kis nuclear eromubol. Pl. amit a tengeralattjarok hasznalnak.
Nem igy lesz pontosan, mert a jovo nuclear powerplant-je nem gozuzemu lesz, hanem gazhuteses, (jelenleg kiserleti fazisban) es egy szimpla hocserelo fogja adni a futeshot.

Yasashi Tanuki 2009.11.27. 19:34:19

@pulykamaki: Nálatok is a Techem Kft csinálja?
Vicc az egész, hogy 1 milliót számláznak egy lakásszövetkezet leolvasásáért ami kb. 2 napi munkája egy lótifuti emberüknek, aztán az egészet elektronikusan beömlesztik egy adatbázisba ahol a megfelelő előre beállított szorzókkal megtörténik az arányosítás.
Nincs ezeknek versenytársuk?

Yasashi Tanuki 2009.11.27. 19:40:19

@macilaci: "... erre még fizethetem azt a kurva panelproli távhőfűtést is. Ez ám az olcsóság, bazmeg!"

Tévedésben vagy. A panelproli 100 százalékban megfizeti a hő árát. A távhő forgalmi adó kulcsa lett kevesebb, de ezzel párhuzamosan nem emelték meg a biomassza áfáját, úgyhogy te sem fogsz többet fizetni.
Érdekes, hogy a gázártámogatott időkben nem volt ilyen népszerű a közteherviselés.

mokkaczuka 2009.11.28. 17:05:24

Akármennyit beszéltek, egy különbség van a távhő meg a gáz között.

Ha a gázt 12 hónapig nem kapcsolom be, akkor az éves díj 0, azaz nulla forint.

Ha a távfűtést nem kapcsolom be, akkor az éves díj átlagban 100 ezer forint.

Nem tudom, miért nem lehet ezt felfogni. A távhőt nem lehet nem fogyasztani, mert azt kinyomják a csövön, és VALAKINEK fel kell számlázni, nem lehet tárolni, nem lehet semmit se vele csinálni. A gázt meg ha nem használod, akkor nem használod. Ha napközben nem vagyok otthon, nálam nem megy, és akkor se, ha hosszú hétvégén vidéken vagyunk.

Aztán meg a sok távhővédő idióta egy dologgal nem számol. Azzal, hogy a komoly telek gyakorlatilag megszűntek. Évtizede talán nem volt egy normális tél. Amikor hetekig van mínusz tíz-tizenöt fok.

A távhő a hetvenes években volt buli, amikor voltak még telek, ezer fokra felfűtötte a lakást és gombokba került. Ma, aki emellett ágál, az a távhőlobbi fizetett ügynöke, vagy egyszerűen hülye, vagy távfűtéses lakásban lakik és nehezére esik beismerni, hogy lúzer.

mokkaczuka 2009.11.28. 17:11:46

@macilaci: erről van szó. Orbán a gázárral cigánykodott, ez a bagázs meg a távfűtéssel. Rohadjon el mind.

mokkaczuka 2009.11.28. 17:16:49

@Viktor-a-konyhában: Mekkora kamuzás ez a nyílásszáró meg hőszigetelés. A kinyomott távhő árának SEMMI KÖZE a ház műszaki állapotához.

qai 2009.12.16. 12:26:08

@mokkaczuka: Na ez a lényeg!!! Erre miért olyan borzasztó nehéz rájönni másoknak??!! Mint általában az átkosbeli vállaltok nagyon nehezen követik a trendeket és a változást.
@Viktor-a-konyhában abszoluté igazad van: hadd említsem meg, hogy régi radiátorral és nyílászáróval rendelkező hőszigetelés nélküli lakásunkban állandó jelleggel 23-24 fokos meleg van. Reggel 7-től este 7-8-ig pedig senki nincs otthon, fűtik az üres lakást én meg természetesen fizetem azt amit nem veszek igénybe.
süti beállítások módosítása