HighwayPontosabban az Európai Unióé. Az egész EU-ban mintegy 67 millióan szenvednek az egészségügyi határértéket elérő vagy meghaladó zajterheléstől - írja az EUbusiness cikkére hivatkozva a Resource. A fővárosok közül Pozsony a legzajosabb, a lakosság közel 55 százaléka szenved káros zajtól. A második helyezett Varsó, a harmadik Párizs az Európai Környezetvédelmi Ügynökség jelentése szerint.

Budapest és környéke a közepes zajszennyezettségű (leginkább a közúti illetve a légi járművek okozzák a zajterhelést). Európai összehasonlításban azonban igen magas a már kifejezetten károsnak minősülő 70 decibel feletti zajártalom aránya (16 százalék). [Fotó:
jandudas]

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest varsó párizs zaj pozsony

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr171489383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.10.31. 21:33:17

Őslakosként nem tűnik fel sem a gépjárműforgalom, sem a légiközlekedés keltette zaj. Zavaróbb viszont egy biatorbágyi lakóparkban élő ismerőséknél a hétvégi zsinat az összes szomszédtól, a motoros sárkányrepülők erőlködése. Nagyon tanyán élő másik családnál a csend fájt. Máshol a kabócák örökös zörgésétől szenvedtem. Én imádom Pozsonyt is és Budapestet is, úgy ahogy van.

Kuruttya 2009.10.31. 22:00:38

Ez a zajártalom akkora baromság. Egyszerűen kamu. Nem hiszem el, hogy aki nem közvetlenül egy autópálya mellett lakik, annak tényleg baja lesz a zajtól.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.10.31. 22:21:19

@Álmos: Pedig néha elég egy rossz csatornafedél is. Ha az ember elindul a Moszkva térről gyalogosan Hűvösvölgy felé, követve a villamos vonalát, 150 méter után lát egy szép nagy parkot az út bal oldalán. Az átellenes járdáról átvezető zebra mellett van egy acélrács csatornafedő, melynek egyik feléből hiányzik egy csavar, minek hatására hatalmasakat csattan minden rajta átrobogó autónál. Szerintem szörnyű lehet ezt hallgatni naphosszat a környező lakásokban.
Kíváncsi vagyok, történt-e változás...

David_K 2009.11.01. 00:16:06

Álmos: sajnos egyre több a halláskárosult ember, ez nem véletlen. Az autók és a motorok is rendkívül zajosak, de a tömegközlekedés sem kivétel (élen a metró és a földalatti). Nekem néha már "fáj" pl. a földalatti zaja, a busz meg csak szimplán zavaró. Próbáld ki egy hallójáratos fülhallgatóval, ne hallgass zenét, csak dugd be, hagyd úgy 1-2 percig, majd húzd ki pl. egy buszon vagy a metrón. Meg fogsz lepődni. És ez bizony nem kicsit ártalmas:(

Kuruttya 2009.11.01. 00:21:59

@automentesnap: aha, 85 decibel feletti 24 órás zaj esetében lesz halláskárosulás.. és hol van ilyen lakott területen? Kb. sehol. Ez a zajtérkép és erősen kérdéses nekem, az én utcámat éjszaka sötét pirossal jelzi, miközben most is hallom, hogy bizony egy darab autó nem járt itt vagy egy órája.

Kuruttya 2009.11.01. 00:29:32

@David_K: van valami adat arról, hogy egyre több a halláskárosult ember?

Egyébként nekem nem fáj a metró zaja, és a busz sem zavar különösebben. Ebben élek 23 éve, és nem érzem semmilyen káros hatását.

automentesnap 2009.11.01. 01:02:42

@Álmos:
Igen, van adat arról, hogy egyre több a halláskárosult. De a zajszenny nem csak a hallást károsítja, hanem sok minden másra is hat pl a rezgés révén.

A zajtérkép nézegetése előtt érdemes elolvasni a "Hogyan értelmezzük?" című fejezetet :)

Még két fontos szempont:
1. a zaj nem csak a közúti közlekedésből áll.
2. attól még, hogy téged nem zavar a busz, a szervezetedre kimutatható hatással van. Lásd a linkelt cikkeket.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.11.01. 01:49:41

Azért a nagyothallást kár idekeverni, illetve kiemelni.

Kuruttya 2009.11.01. 01:59:26

@automentesnap:

"Igen, van adat arról, hogy egyre több a halláskárosult."

hol vannak ezek az adatok?

"A zajtérkép nézegetése előtt érdemes elolvasni a "Hogyan értelmezzük?" című fejezetet :)"

Elolvastam mindent. A térképen azt írják nálunk éjszaka 70db feletti közlekedési zaj van, miközben nincs. Ezen nincs mit szépíteni:) És nem érdekel, hogy ez mért adat vagy számított.

"1. a zaj nem csak a közúti közlekedésből áll."

Ha ezt azért írod, mert azt írtam nem jár autó előttünk éjszaka - más zaj még ennyire sincs. Esetleg a környékbeli kutyák ugatása.

"2. attól még, hogy téged nem zavar a busz, a szervezetedre kimutatható hatással van."

Ez pedig az, amit nem hiszek el :) Illetve lehet, hogy kimutatható, de hogy az életminőségem nem befolyásolja, az egészen biztos.

Pioker.Ignac 2009.11.01. 08:32:37

@Álmos: Tévedsz, lakott területen belül sajnos nagyon is sok helyen fordul elő 85 dB-nél nagyobb zaj. Ilyen hely a metró, az építkezések, az útfelújítások. Az hogy téged nem zavar csak azt mutatja, hogy már károsodott annyit a hallásod, hogy ne érje el a zaj az ingerküszöbödet.

Kuruttya 2009.11.01. 11:41:15

@Pioker.Ignac: Aha, és hányan laknak a metrómegállóban?:) Egyébként kiváló a hallásom, köszönöm érdeklődésed.

kötözködő 2009.11.01. 11:50:00

A zaj nem csak a hallást rontja, de stresszt és magas vérnyomást is okoz...

Millagro 2009.11.01. 13:26:23

@Álmos: Pedig létezik ilyen, vizsgatételem is volt. A zaj egyrészt halláskárosodást okoz, ill. idegrendszerre is hat, fejfájás, idegesség, hányinger stb formájában. Nem is kell hallani a hangot, hogy hasson rád, pl. az infrahangok kellemetlen érzést, fenyegetettség érzést, félelmet váltanak ki.

Halláskárosodást nem érzékeled egyik pillanatról a másikra, pont úgy, ahogy a látás romlását sem; csak később veszed észre, nagyobb maradandó romlás után.

Ha annyira büszke vagy a hallásodra, akkor csináltass egy hallásvizsgálatot, akkor majd kiderül, mekkora Hz tartományban hallasz.

Millagro 2009.11.01. 13:32:04

Kifelejtettem az egyik ismerősöm esetét: Különböző mérőműszerek eladásával foglalkozik, és egyszer ment hozzá egy harmincas pasi panaszkodni, hogy a náluk vett műszer (talán ellenállásmérő) hibás, ugyanis nem ad hangjelzést, ha befejezte a mérést. Kipróbálták, sípolt minden egyes alkalommal, de a pasas egyszer sem hallotta. Nem ordibált, amit mondtak neki normál hangon, simán megértette, nem volt olyan jel, ami miatt hallásában kereste volna az ember a hibát, mégis halláskárosult volt.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.11.01. 13:43:28

@Álmos: teljesen igazad van, nem érdemes a műszereknek hinni. Aki pedig a hallását félti, hát a legtöbb halláskárosodott vidéken él, 60 éven felüli és a meszesedés váltotta ki a betegségét, úgyhogy erről ennyit. A többi mp3, diszkó, és munkahelyi ártalom. Az idegi eredetű (amiről itt vitatkoztok) kb. 3 % és 40 éves kor körül jelentkezik intenzívebben, előtte fülzúgás stb. Vannak zajvédő füldugók a félőseknek, de oxigénpalack nélkül.

Dariengo · http://dariengo.blog.hu 2009.11.01. 13:52:16

@Millagro: amit leírtál, az fiziológiás halláscsökkenés, mert először a magasabb frekvencia esik ki. (gyerekhang, női hang) ez nem a városi zajtól van, hanem a csávónak valószínűleg egyéb baja is van, és ez annak a következménye. Ha zajtól nem hall, akkor az összes frekvenciatartományban nem érti a halk beszédet. Bocs a béna fogalmazásért.

automentesnap 2009.11.01. 17:30:18

@Álmos:
Ok, ha nem hiszed hát nem hiszed. Hitbéli dolgokon nem vitatkozom :)

Érdekességképpen:
www.hear-the-world.com/en/recognize-hearing-loss/online-hearing-test.html

Kuruttya 2009.11.02. 17:00:00

@automentesnap: megcsináltam a tesztet, aztmondja rendben vagyok;)

Online Hearing Test · http://www.hiddenhearing.ie/hearing-loss/online-hearing-tests 2011.06.13. 10:19:46

With the growth of automobiles industry, the world roads are full of vehicles and so the environment full of horn sounds and automobiles sound.

Also, with the lifestyle people are following these days, there is a great possibility of loosing the hearing ability.

Each one should understand the hearing importance and start taking care by implementing the ways which cam avoid the loss.

2012.04.05. 18:57:19

Látom ez egy elég régi poszt, de sajnos ma is (folyamatosan) aktuális. Sőt, egyre inkább.
Nap mint nap rohanunk, teperünk ... zúgunk, dübörgünk, csattogunk ... és közben nem vesszük észre, hogy idegrendszerünk tönkremegy. Aztán jön a többi nyavalya. Kinek ez, kinek az. És persze könnyebb sopánkodva orvoshoz járni, marékszám gyógyszert szedni, mintsem belátni azt, hogy TÚL GYORS A TEMPÓ. Lassabban! Úgy általában mindent lassabban kellene tennünk. A zaj is kicsit elülne körülöttünk ... szebb és élhetőbb lenne a város. Szerintem.
süti beállítások módosítása