Bontják a Metroklubot. Fotó: varoskepp.blog.hu

Egy kérdésem lenne: ma reggel láttam, hogy bontják a Metro Klub homlokzatát. Tudsz erről valamit? Egy molinó szerint kávézónak akarják kiadni a helyiséget. De mi a csöcsért verik szét? Megköszönném, ha tudnál válaszolni. Üdv: BBalázs.

 

Nos tegnap többen is jeleztétek, hogy csákányozzák szét a Metroklubot, a BDZSH a Városképptől pedig két fotót is küldött róla. Ami biztos, hogy év elején hosszú távú bérlésre kínálták egy ingatlanhirdetésben:

Metró klub a város közepén Kiadó! Szenzációóó! (550 000 Ft)

Metró KLUB a híres, nagynevű, nagy múltú METRÓ KLUB-ban üzlethelységek bérelhetők. Csendes tevékenységre. Különleges adottságokkal, a város szívében. 1000 m2 áll az Ön rendelkezésére! 17- 32 euró között/ m2 a havi bérleti díj, hosszútávú bérlés. 5 + 5 + 10 év. Jöjjön, tekintse meg, hívjon most! www.goldhouse.hu

Amúgy az épületről legutóbb (2004 szeptemberében) az a hír járta, hogy heteken belül megkezdi a felújítást a Teampannon és egy zsidónegyed hangulatához illeszkedő kulturális centrumot alakítanak ki benne. Akkoriban a Norska Kft.-é volt az ingatlan, 105 millió forintért vette meg 2001-ben a kerülettől. Az amúgy épp 2001-ben alapított cég jelenleg épp felszámolás alatt áll.

Az épületről így írt akkoriban a Népszabi:

A földszinti üzlettér egyébként valamikor játékbolt volt, Árkád Bazár néven. Erre utalnak a külső homlokzat játékos, Zsolnay-kerámia díszítményei, melyeknek jelentős részét még a félemelet magasságában meglévő, hatvanas években épített álhomlokzat takarja. Ez fedi el például az eredeti Árkád Bazár feliratot is. Ugyancsak a játékbolt korszakából maradtak meg a benti falakon is a kerámia feliratok. Ezeket természetesen megőrzik, sőt a homlokzati díszítmény hiányzó elemeit pótolják is a műemlékvédelmi előírások szerint. Maga az épület különleges, Vágó József és László tervezte a XX. század elején, 1908-1909-ben épült fel. Értékét jelzi, hogy állítólag a francia építészhallgatóknak tanulmányútjaik során kötelező útba ejteniük, gyakran látni őket, amint a házat rajzolják.

Talán még inkább tanítani való lesz, ha ismét eredeti formájában pompázik majd. Ez a terv ugyanis. Belül megmaradna a földszint és a galéria, a két térszint - már modern technikát is alkalmazva - hangszigetelt, elhúzható üvegfallal elválasztható lesz külön rendezvények számára. Helyreállítanák az ólomüveges felülvilágító ablakot is, amelyet most furnérlemez takar, mivel az üvegszemekből alig van már. A még fellelhető régi díszítmények megmaradnak. Az átalakítás Madzin Attila tervei szerint valósul meg.

Hogy ezeknek a terveknek a felhasználásával újítják-e fel az épületet 2009-ben és hogy tulajdonképpen kinek a megbízásából és minek, azt nem tudjuk még. De amint lesznek részletek jelentkezünk. Ja és szerintem sokan lesznek azért akik sajnálják majd a Metroklub feliratot, még akkor is, ha sokkal szebb lesz az, ami alóla előbukkant.

Íme néhány fotó az épület történetéből (egérrel megjelenik a forrás, rákattintva odajuttok)

Árkád Bazár - forrás: Magyar Építőművészet
Metroklub - fotó: zoran.hu
Metroklub - fotó: retronom.hu
Bontják a Metroklubot. Fotó: varoskepp.blog.hu

 

Ráadásként pedig álljon itt egy színes bőrű vs. kopasz tematikájú számolócédula az egykori gyerekboltból.

Árkád Bazár - fotó: Maros Antikvárium
Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest felújítás bontás zsidónegyed vii. ker dohány utca árkád bazár síp utca metró klub

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr411405605

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A harmadik premodern Béla 2009.09.25. 09:57:00

A másik premodern Béla c. posztunknál már megkaptuk, hogy szegény Málnai Béla miért csak második, úgyhogy most írásba foglaljuk: a sorrendben semmilyen ítélet vagy logika nincs, hacsak nem az ABC, de az is véletlen. A harmadik premodern Béla akit bemut...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netremete 2009.09.25. 09:37:22

Bankfiók nyílik a helyén....

ildsisy 2009.09.25. 09:53:18

Na, végre...tavasszal jártam errefelé,fotóztam is szomorúan, -bakfis korom szép emlékei...vége a Metrónak. Búcsú...
:)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.09.25. 11:47:44

Már ideje volt... Nagyon jó épület. A legjobbak a "célközönség", vagyis a gyerekalakok. Tényleg, "ők" milyen anyagból készültek? Ezen a képen (upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/18/Arkad_bazar_02.jpg) látszik, hogy csak az oszlopok vannak kerámiából, ez valamilyen másik anyag. Vékony lapokból áll, pár helyen le is jött.
Egyébként jó lesz, ha az árkádot kibontják. Olyan lesz, mint a Libri előtt.

pösti 2009.09.25. 14:04:15

"Végre" egy bankfiók!!!
A Kazinczy utcánál a Wesselényi és a Rákóczi közé pedig egy TESCO költözik!!!
még1 magas labda:A volt(!) Hungária helyén épülő "csoda"...

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.09.25. 14:27:19

Na mostmár teljesen lebontották ezt a förmedvényt róla, de az elfalazás még mindig ott van, nem tudom mi lesz vele.

A bankfiók az egy valós információ, vagy csak pesszimista sejtés?

kispista2 2009.09.25. 15:28:44

@pösti: Miben rosszabb a teszkó, mint a spar vagy mach?

pösti 2009.09.25. 16:28:34

kispista2:semmiben.Mindegyik egy "lélektelen" multi "belvárosidegen" arculattal.
A konkrét esetben egy Kádár korabeli "pláza" (értsd:sok kis maszek egy helyen mint pl kulcsmásoló,szemfelszedő:))szűnik meg és a helyére jön a "teszkó" ,az új, de rendkívül silány műanyag portáljával és a sok szép neonjával...

Gallion 2009.09.25. 16:37:47

És mitől lélektelen meg belvárosidegen? Rossz a kenyér? Nincs só? Legalább olyan buta arcú eladókat nem vesznek fel, mint amilyenek a "nem gonosz multi" kisboltokban vannak a VII meg VIII kerben. És igen: a kinálatuk is szinvonalasabb.

pösti 2009.09.25. 16:55:03

Megkövetem a teszkót!!!!
Elmentem megnézni (Rákóczi 20),hogy hol tartanak és örömmel konstatáltam ,hogy nincs neon (egyenlőre) és a portál is az épp folyó házfelújítás színeihez (plusz a Rákóczi út járulékos színezéséhez-korom:))klappoló szürke színterezést kapott.Az is átjött(egy felirat segített), hogy a teszkó valami "rebrandinget" hajthat végre, ez ugyanis "TESCO EXPRESS"-ként fog a közeljövőben megnyitni.Egyenlőre azonban ez a legvállalhatóbb belvárosi multiközértnek tűnik!Egyenlőre...

pösti 2009.09.25. 17:15:53

Gallion:A "kenyér" amik ilyen helyeken és úgy általában a fővárosban kaphatók,sajnos nem hozzák a "békebeli" kenyér egyetlen kritériumát sem (talán a Lipót 5kilósa,de azt minimum egy társasháznak kell napi szinten megvennie, vagy van egy solymári pékség ami szintén kenyeret süt és... és ennyi!?)A mai "eladókról" vagy jót vagy semmit(Ez ha hiszed ha nem egy szakma!Volt!).Én se a kis maszek minikért "sírok" hanem pl egy JÓL(!) MŰKÖDŐ PIACÉRT amit Európa bármely városában tetten érhetsz ,"kishazánkon" kívül(a Fővámtéri egy touristtrap,a Rákóczi térit megölte a metro,A Lehel egy pláza,A Hunyadin a Verók és bandája "dolgozik",a Klauzál egyszerűen szánalmas,a Hold utcai pedig lakosság hiányában egyszerűen nem megy...)!!!

Hadess 2009.09.26. 01:33:05

A Tesco Express nem rebrandig , hanem egy itthon meg relative uj formatumu Tesco uzlet. A formatum lenyege, hogy a Tesco kisebb, kenyelmi uzletekkel, szupermarketekkel megjelenik a varosokban is, mint ahogy pl a Spar mar jelen van evek ota. Mar 10 ilyen uzlet van Budapesten, 1 Miskolcon es 1 Szegeden.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.09.26. 10:09:22

@pösti: A Tesco nem "az épp folyó házfelújítás színéhez klappol" hanem konkrétan ők finanszírozzák nagyrészt az egész épület mind3 (!) utcai homlokzatának felújítását, és a Rákóczi úti részen a földszinti portálok eredeti tervek nyomán történő helyreállítását.

pösti 2009.09.26. 11:34:09

BDzsH:Akkor éljen a Tesco!!!
Eredetileg (szoci pláza) a bejárat(Kazinczy-Rákóczi sarok)a Metro klubhoz hasonlóan "ferdén csapott" volt...

Végvári József 2009.10.09. 16:07:03

Fehérvári úti piac teljesen rendben van
süti beállítások módosítása