Szolárparabola fotó: MVMUfómegfigyelési üzletágat indított Magyar Villamos Művek vagy különleges rakétaelhárító lézereket tesztelnek a Szentendrei úton? Egyik sem. Mindenesetre a közelmúltban több furcsa tükörszörny jelent meg az MVM székházának tetején, ami nem hagyta nyugodni Gábor fantáziáját és levelet írt az Indexnek. Az Urbanista meg kicsit utánajárt annak, hogy mik is ezek.

 

Sziasztok!

Gondoltam küldök Nektek egy érdekes témát, amit jó lenne körüljárni.

Hónapokkal ezelőtt az MVM székházának tetején (Szentendrei út, a Csillagvár bevásárlóközpont közelében) megjelent egy tükrökből álló monstrum. Bár nem vagyok szakértő, a dolog egy tükrökből álló rendszernek tűnik, amely a nap járását követi és vélhetően a fókuszpontjában valamit melegít.

Érdemes lenne körüljárni a következő kérdéseket:

1) Mi is ez pontosan?
2 Miért kell egy állami vállalatnak egy ilyen berendezés?
3) Mennyibe került?
4) Ki rendelte meg, ki építette, és volt-e rá valamilyen beszerzési eljárás?

Jó szórakozást!

 

Nos ha nem is székház tetejéről, de egy óvodáéról dobott ki egy friss sajtóközleményt az MVM. A lényegét legjobban a Greenfo foglalta össze:

 

Európában is újnak számító, Magyarországon pedig az első ilyen technológiával készült napkollektort, úgynevezett szolár-parabolát adott át a Magyar Villamos Művek Zrt. Csepelen, az önkormányzat kezelésében lévő Csalitos utcai Óvodában.

A társaság közleményében hangsúlyozzák: a napkollektor jelentősen csökkenti az intézmény földgázfelhasználását, mivel a berendezés évente közel 14 ezer kilowattóra hőenergiát tud betáplálni az intézmény energiaellátó rendszerébe. Ez mintegy 1.500 köbméter földgázt vált ki. Az MVM 2009-ben hat egészségügyi, oktatási és szociális intézményt támogat azzal, hogy részükre Magyarországon kevéssé ismert, ugyanakkor korszerű szolár parabolás napenergia hasznosító berendezést telepít. A támogatás összértéke meghaladja a 30 millió forintot.

Az új technológia nevét onnan kapta, hogy sugárzó felületét egy forgási parabola felület alkotja, melyen 162 db, egyenként állítható, különleges minőségű síktükör található. A tükrök mindegyike a felület fókuszpontja felé mutat, szerepük az, hogy a felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják. A fókuszpontban egy hőcserélő található, amely a tükrök által oda sugárzott hőenergiát a hőcserélőn átáramoltatott hűtőközegnek adja át. A hűtőközeg fagyálló folyadékkal kevert víz.

A parabola olyan korszerű vezérlő és mozgató rendszerrel rendelkezik, amely képes követni a nap pályáját, mind naponta, mind évszakonként.
A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt a használati meleg vizet előállító tároló fűtési hőcserélőjén keresztül adja le. Ha szolár rendszer sötétség vagy karbantartás miatt nem működik, akkor a használati melegvíz-tárolót hagyományos kazánnal fűtik. A szolár parabola rendszer hőteljesítménye erős napsütés esetén 9-10 kilowatt. A berendezés évente mintegy 2.300 órán keresztül átlagosan 6 kilowatt hőteljesítményt képes leadni.

 

Az MVM-nél gyorsan és készséggel válaszoltak, a Szentendrei úti székház tetején is ezek láthatók. Mielőtt a végleges helyükre kerülnének itt tesztelik őket. Na de lássuk az anyagiakra vonatkozó választ:

 

A kérdések jó részére választ ad az a tény, hogy itt igazából egy még nem teljesen "bejáratott" rendszerről van szó, éppen emiatt fontos, hogy az MVM támogatta ennek elterjedését, hiszen ezáltal is gyűlnek az üzemi tapasztalatok. Mindenesetre mára már egy lényegében kereskedelmi forgalomra kész "termékről" van szó. Egyébként a rendszer hazai meghonosítója, az ÉLŐ-Energia Kft. keresett meg bennünket az együttműködés lehetőségével, és ezt követően formálódott a gyakorlati kivitelezés módja. Tudni kell, hogy a berendezés jellegéből fakadóan olyan helyeken eredményezhet érdemi megtérülést, amely igazodik annak adottságaihoz, méretnagyságához, és hőtermelő képességének szezonalitásához. Olyan intézmény kell pl., amely nyáron is üzemel, hiszen ellenkező esetben a termelt energia elvész. Ezért jön szóba az óvoda, vagy egy másik konkrétan megvalósult  esetben egy szociális otthon.

Az egyéb napenergiával működő rendszerekkel összehasonlítva ennek a legnagyobb előnye a napsütéses órákban történő ideális hőhasznosítás, emiatt ideális esetben több tíz százalékkal is magasabb fajlagos hőértéket lehet kinyerni vele azonos felületen. A megtérülésről még korai pontos számokat mondani, hiszen még nincsenek érdemi üzemi tapasztalatok, az már látszik, hogy az alapvetően az épület hőfelhasználásának jellegétől függ, minél inkább igazodik ahhoz a napkollektoré, annál jobb a megtérülés.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: napenergia szentendrei út mvm napkollektor xx. ker iii. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr821398728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.09.22. 10:14:27

itt is erről a szerkezetről volt szó:
index.hu/tudomany/2009/09/11/napkollektor_a_neve_benne_a_nap_ereje/

a levélíró "kérdésfeltevése" eléggé prekoncepciózus (ah, szép magyar nyelv), ami abból adódik, hogy egyből feltételezései vannak olyasmivel kapcsolatban ("mennyibe került, loptak-csaltak, mármeginközpénzből - kb ezt tudom elképzelni"), amiről fingja sincs :-S

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2009.09.22. 10:50:59

"...nem hagyta nyugodni Gábor fantáziáját és levelet írt az Indexnek. "

Biztos bennem van a hiba, de miért nem az MVM-nek írt? :D

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.09.22. 10:53:29

@Ibigoo: én inkább azt nem értem, miért nem az Urbanistának írt : )

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.09.22. 11:47:27

Minden tetőre ilyet! Bejön vele a DubajTV?

Vaandor 2009.09.22. 14:26:42

Nem is tudtam, hogy ott az MVM-székház. De a tükröket (helyesen: paraboloidokat) naponta látom bringáról.

Tetszenek!

goumba 2009.09.22. 14:31:43

a csepeli ovis cikk is a zindexen volt, elég lett volna azt elolvasni...

gramercy 2009.09.22. 14:37:16

anélkül hogy a valódi történetet ismerném (mert hát remélem hogy jószándék volt), kicsit polgárpukkasztás: 100+ milliárdot utalunk át gázár támogatás címén a ruszkiknak, ha ezt a pénzt 1:1-ben minden évben odaadnánk passzívház-építőknek, akkor az 20.000 új házzal számolva házanként 5 m támogatás lenne

MVM, faszagyerekek..

GiliczeB · http://www.balintgilicze.com 2009.09.23. 08:10:30

Milyen lenne már, ha a szocik bukása után az MVM szóvivője lenne Szolár Domokos?
(Szerintem az állás és a poén kedvéért elhagyná azt a felesleges plusz l betűt)

second 2009.09.23. 10:21:50

"Olyan intézmény kell pl., amely nyáron is üzemel, hiszen ellenkező esetben a termelt energia elvész. Ezért jön szóba az óvoda,..."

Bezzeg a "mi" óvodánkaban a nyár derekán vagy hat hét szünet van.

ZWS 2010.12.17. 07:13:40

A Bethesda kórház évek óta használ ilyet (a felüljárón autókázva meg lehet csodálni), az ott folyó európai szinten is kiemelkedő energetikai korszerűsítésről érdemes lenne cikket is írni.
süti beállítások módosítása