krisztiii: jáki templom

 

Bevallom kicsit bosszant, amikor úton-útfélen a jáki templommal példálóznak, mert ha középkori magyar építészetről van szó, mindig ez a kötelező illusztráció. Pedig azért Kassától Kolozsvárig van egy pár jelentősebb, ma is álló építmény ebből az időszakból. Erről persze szegény templom nem tehet és azt is el kell ismerni, hogy ma tényleg ez a leggyönyörűbb középkori épület Magyarországon. Híres kapuzatát pedig mindenki ismeri, ha máshonnan nem, hát a Vajdahunyadvár Jáki kápolnájából. Nos ennek a templomnak a tornya roggyant meg most. Mint a műemlékem.hu írja:

Ugyan dombtetőn áll az épület, ám alapjai egy agyagteknőben vannak, ezért folyamatosan vizesednek alulról a falak. Ez lehet az oka annak, hogy a torony elmozdult, megindult nyugat felé” - mondta el a műemlékem.hu-nak a helyszínen a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Nyugat-dunántúli Irodájának vezetője. Figler András hozzátette: ezzel egy időben komoly repedések jelentek meg a főhajó boltozatán, és jelentős a köveket pusztító sókiválás is a vizesedés a falakon. Ugyan a templom alapjainak vizesedését megszüntető beavatkozások terveit már évekkel ezelőtt engedélyezte a KÖH, azonban azóta nem volt pénz az akkor 30 millió forintra becsült beruházásra. „Most körülbelül 200 millió forint lenne a károk orvoslása és a további vizesedés megakadályozása, azonban semmiféle forrás nem áll rendelkezésre egy ilyen nagyságrendű beavatkozás elvégzésére” - panaszolta az irodavezető.

További részletek és rengeteg fotó a műemlékem.hu oldalán. Az itteni képet pedig krisztiii készítette. (Via: Építészfórum)

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: templom műemlék ják jáki templom

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr31306704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wauuu 2009.08.13. 11:26:52

Remélem megjavítják. Nagyon szép templom :)

Gallion 2009.08.14. 18:13:10

Ne vicceljünk már: Kassán meg Kolozsváron hol találsz példát a románkori épitészetre?

Gallion 2009.08.14. 18:57:53

Csakhogy a gótika már csak az érett középkorban jön el, amikor az Árpádházi királyok már hogy-hogynem kihaltak. Igy talán nem annyira érthetetlen, hogy miért inkább a jáki templommal reklámozzák a középkorunkat.

egeresz 2009.08.17. 13:44:40

Tehat 1256 -ban szenteltek fel (753 eve), 1576-ban felgyujtottak (433 eve), 1666-ban (343 eve) villamcsapas miatt komolyabban atepitettek, 1904-ben (105 eve) Schulek ur reszvetelevel renovaltak. [wikipedia]

Gondolom Schulek ur ugyelt a statikara, es ismert volt elotte, hogy agyagon all a templom. Gondolom, amikor a renovalas kesz volt, a templom jo statikai allapotban volt. Az elso komolyabb atepitesig 410 ev telt el, az utolso ota 105 ev. Mitol birt ki a kozepkorban 4-szer annyi idot a tepmlom?
Vagy inkabb tekintsuk a hirt ugy, hogy lathatoan elindultak a folyamatok, masik 300 ev mulva omlashatarra viszik az epuletet?
Szoval nem latom, hogy a baj mekkora, a 200M huf errol nem szol.
A nedvesedes miatti szerkezetgyengulest meg nem ertem. 600 evig nem volt vele gond, aztan Schulek ur olyan modon ujitotta fel, hogy eluszrta az idotallosagat a templomnak?
Milyen kobol van az alapozva? A viz nem kuszik fel barmeddig a falakban, es nem rongal meg barmilyen epitoanyagot, bar sokat igen. Az agyaglencsen allo hazakkal inkabb az a baj, hogy az agyag vizben duzzad, szarazban osszehuzodik, tehat az alap mozog 100 eves tavlatokban levo idojarasvaltozasra. Ha az agyaglencse most kezd kiszaradni, es ez stabil folyamat, a 200M Ft is keves lesz ra.
Na jo, eleg ennyi a kerdesbol :-)
süti beállítások módosítása