Magyar Szentföld Templom Magyar Szentföld Templom

A Magyar Szentföld Templom (II. kerület, Heinrich István utca 3-5.) az egyik legmostohább sorsú budapesti épület - bár azért páran biztos versengenek ezért a címért. Már magának a tervezőjének is elég hányatott élete volt, hiszen Molnár Farkas maradhatott volna Bauhaus tag Németországban és ha enged Gropius biztatásának, Breuer Marcellhez hasonló sztárépítész lehetett volna Amerikában. Ám ő itt maradt, ahol viszont nagyon nem bírták az avantgarde elképzeléseket. Ezért is volt fontos, hogy végül ő tervezhette a magyar Szentföld Templomot, mely szentföldi helyek hű mását rendezte volna körbe kápolnák formájában, közrefogva a fő teret, amit egy óriási betonhéj kupola fedett volna. Molnár 45-ben meghalt egy bombatámadásban, művét pedig soha nem fejezték be. A meglevő kápolnarészekbe különböző intézmények költöztek, az épület állapota pedig "természetesen" mára siralmas lett. Szinte magától értetődő az is, hogy rendezetlen tulajdonviszonyok bonyolítják dolgot. Mint a Helyi Téma írta pár hete:

Magyar Szentföld TemplomA Fővárosi Önkormányzat szándéka szerint értékesítené a területet, annak érdekében, hogy valaki új funkciót adhasson az épületnek, ám az eladást bonyolítja, hogy a terület közös, osztatlan tulajdonban van a II. kerületi önkormányzattal. Illetékességből a Fővárosi Önkormányzat kezeli az ingatlant, ám az azt körülvevő terület a kerülethez tartozik. Ráadásul a telken a II. kerületnek bérlakásai vannak, s amíg az ott élők elhelyezését nem tudják megoldani, az ingatlant sem lehet értékesíteni. Az épület torzó ma is műemléki védettség alatt áll, elővásárlási joga az államot illeti meg.

Most pedig - mint Béla kiszúrta - az ingatlan.com-on próbálnak bérlőt találni az épületre. Kíváncsi vagyok mikor kerül pont a történet végére.

Ajánlat: bérlésre kínált ingatlan
Típus: egyéb iroda
Bérleti díj: 1 000 Ft/hó/m²
Alapterület: 2000 m²
Min. kiadó: 2 000 m²
Emelet: földszint
Épület szintjei: 1
Parkolás: saját parkoló
Bútorozott: nem
Cím: Budapest, 2. kerület, Heinrich István u. 3

A Szentföld templomának másolataként kezdték el építeni a XX. Sz elején. Majd az építkézés abbamaradt. Kiválóan alkalmas külömböző kulturális rendezvények helyszínéül.

Bővebben az épületről a műemlékem.hu oldalon.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest hirdetés templom kiadó ii. ker heinrich istván utca magyar szentföld templom molnár farkas

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr661302065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2009.08.11. 09:04:48

"külömböző kulturális" ha már külöMböző, akkor miért nem kultÚrális? ;)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.08.11. 09:11:28

Kiválóan alkalmas lenne... ha az elmúlt fél évszázadban nem épült volna körül lakóingatlanokkal. Úgyhogy csinnyán azzal a hasznosítással!

beszélő 2009.08.11. 09:16:58

Molnár Farkas neve olyan az építészet-történetben mint Aba-Novák a festészetben.Megkerülhetetlenül értékes művei vannak. A Magyar Szentföld Templom is az lehetne:- ha nem lenne a nevében és funkciójában a templom.Ettől kezdve nem számít -már 1945 óta kulturális örökségnek.Sajnos a kormány 8 éven át folyamatosan csökkenti a műemlékvédelemre fordítható pénzügyi keretet.Az Orbán kormányéhoz képest mára a tizedére.

viktor134 2009.08.11. 09:32:08

nincs nagyon szem előtt az a baja. a hősök terére kellett volna. :D

v2peti 2009.08.11. 10:20:38

nincs nagyon szem előtt az a baja. a hősök terére kellett volna. :D

Arrafelé is volt templom. Pontosabban a felvonulási téren. De a golyófejű leromboltatta. :(((

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2009.08.27. 09:42:11

OFF: kultUrális, rövid U-val, mert rövidül, amint a szimfOnikus is... ha nem vagy jó nyelvtanból, ne oktass ki másokat...:/

ON: lassan nyolc éve rendezünk programokat a Szentföld Templomban (memo), teljesen le van pusztítva, víz kikötve, lerabolva az egész... ami a baja, hogy a tulajdonviszonyok teljesen össze-visszák, az egyház nem tart rá igényt (egyébként a jelenlegi torzó nem Molnár eredeti modern templomának maradéka, hanem a konzervatív egyház által teljesen átdolgoztatott eklektikus épületé - bár ezt is Molnár tervezte...)

a kulturális funkció legnagyobb akadálya, hogy társasházak közé van ékelődve az egész, ha csak egy pisszenés van, egyből jön egy szomszédos lakó, hogy feljelent meg minden...

Kádár Bálint barátom egyébként pár éve elkészítette mindkét tervváltozat teljes virtuális rekonstrukcióját, animációkkal, sajnos, az anyag a Graphisoft promo-CD-je lett, és nem kapható forgalomban...

üdv
pirx pilóta
late-modern.blogspot.com

szabogyula 2009.08.27. 21:43:56

@lymphater:
Mikor jössz a téglásokhoz megint ? Várunk szeretettel !!

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2009.08.28. 09:39:06

@ostoba 8o:
sajnos, legutóbbi költözésem óta a téglák még mindig várják státuszuk rendezését...:( pedig helyet már csináltam nekik, csak átszállítani őket... pedig nincsenek is sokan, csak vagy 100-an (3-400 kg...)

szabogyula 2009.09.10. 19:34:27

@lymphater:
Néha gyere fel hozzánk ! Egy ideig nagy rejtély voltál ....

Lator II. 2009.11.30. 19:10:24

@lymphater: Szervusztok!

Tulajdonviszonyok rendezettek. Fővárosi Önkormányzat és a II. Kerületi Önkormányzat osztatlan közös tulajdona.
Pelikán József (Nem a gátőr.) tervezte a kupoláját, ami sosem épült fel.
Nagyon szívesen látnám azokat a terveket, mint laikus.

kockaházak 2011.07.09. 19:51:30

SZÉP LENNE HA NEM PAPÍRVIRÁGGAL SZÓRNÁK BE A TEMPLOM BELSŐ TERÉT, HANEM LEGALÁBB AZ ÁLLAGÁT ÓVNÁK MEG. SIRALMAS ÁLLAPOTÁT MEG KELLENE SZÜNTETNI. NAGYON SOK KULTÚRÁLIS ELŐADÁST RENDEZHETNÉNEK, MERT AZ AKUSZTIKÁJA NAGYON ALKALMAS HANGVERSENYEK, OPERÁNAK STB. MEGRENDEZÉSÉRE.
MOLNÁR FARKAS AZ ÉDESAPÁM VOLT,SOKSZOR VITT KI AZ ÉPITKEZÉSRE, AKKOR TÁN 10-12 ÉVES VOLTAM, AMIKOR MEGLÁTTAM AZ ÚJ HOMLOKZATI TERVÉT, NAGYON NEM TETTSZETT NEKEM. ÉS EZT MEG IS MONDTAM NEKI. APÁM AZT MONDTA, HOGY ÁT KELLETT TERVEZNIE, MERT MÁSKÉPEN NEM ÉPÜLHET FEL. NEM TUDOM MIÉRT, DE NAGYON SOKSZOR KÉRTE KI A VÉLEMÉNYEMET AKKORIBAN, ÚGY TÜNT, HOGY SOK ESETBEN HALLGATOTT IS RÁM. PEDIG KIS GYEREK VOLTAM MÉG.
VESZTESÉG ÉRTE HAZÁNKAT, HOGY NEM FEJEZŐDHETETT BE AZ ÉPITKEZÉS, HISZEN A TURIZMUS, FELLENDÜLÉSÉT HOZHATTA VOLNA AZ ORSZÁGNAK. NEM VÉLETLENÜL MÉRTE FEL, ÉS TERVEZTE MEG A KÁPOLNÁKAT, EREDETI FORMÁJÁBAN. CSAK SAJNÁLNI LEHET, HOGY AZ AKKORI KORMÁNY ATEISTA RÉVÉN, NEM ENGEDHETTE MEG EGY TEMPLOM BEFEJEZÉSÉT. TISZTELET AZ OLVASÓNAK, MOLNÁR ÉVA, M.FARKAS 79 ÉVES LÁNYA.

bonnie · http://bonnie.freeblog.hu 2011.12.24. 22:48:30

@Pirx pilóta: az iróniát pedig az i betűnél találod a szótárban.... vagy az utolsó két karakterre már nem szól az előfizetésed?!
süti beállítások módosítása