USS Glenard P. Lipscomb, 1974 Nov 22

Nem is olyan rég írtuk, mennyire elterjedt hazánkban a szomszédok állatos-diszkós zsarolása, hogy kicsikarják belőlük a hozzájárulást egy új épület felhúzásához. Ennek kapcsán küldte el Balázs a saját élményét. Szerinte egyáltalán nem mindig a régi lakók a szentek és a gaz építési vállalkozó a rossz:

A 22-ik kerületben lakom, több, mint tíz éve. Rózsavölgy, még ezt is leírom. Csendes, nagyon szép, kertvárosi környék. Mikor ide költöztünk, gyakorlatilag akkor lett felkapott a hely és akkor drágultak meg a telkek iszonyatosan. Szerencsénk volt tehát, pont jókor jöttünk. Egy háromemeletes társasházról van szó. A területről tudni érdemes, hogy tényleg egy völgy, a mi házunk pedig a völgyet patak mentén átszelő úton van. Értelemszerűen a mögöttünk levő házsor már magasabban van, mint a mi telkünk. A két szomszédos ház egy-egy emelettel kisebbek a miénknél (a mögöttünk levő viszont nagyobb tán).

Szóval több, mint egy évtizeddel ezelőtt ez történt: Megvolt a terv, megvolt az építési engedély, csakhogy jött az egyik oldalsó szomszédság és büszkén bejelentették, hogy á-á, ebbe nem egyeznek bele. Ugyanis fél méterrel magasabb a házunk a megengedettnél.

Csak egy kis kitérőt tegyünk az önkormányzat felé, mielőtt belevágnánk az emberi értelmetlen rosszindulat tengerébe. Az önkormányzat megadta az engedélyt. Két dolog lehetséges. Vagy nem ismerik a szabályokat..ami azért lássuk be, benne van a pakliban, nem értelmiségiekről, hanem önkormányzati tisztviselőkről beszélünk... Ugyanakkor sokkal valószínűbb, hogy ez a fél méter ponthogy belefért náluk a tűréshatárba. Az önkormányzatnál is jól tudhatták, hogy ez semmit és senkinek nem számít. A szomszédok mégsem hagyták az egészet.

Ahogy láttam a híradóban a mostani üggyel kapcsolatos felvételeket, gyakorlatilag újra láttam azt, ami itt volt. Felháborodott, végtelenül rosszindulatú lakók jönnek és próbálják megszívatni a leendő szomszédjaikat. Nyilván nem szerették volna az új szomszédokat. Ki szereti, ha a városban mellette beépítik az üres telket? Senki. De ettől még zsigerből gerinctelennek lenni...

Hiába voltak itt az érvek, hogy jónapot, a fél méteren semmi nem múlik, így is egy egész emelettel magasabbak vagyunk, tehát a kilátásukat 50 centi nem befolyásolja, még a házuk tetejéről sem. És amúgyis. Nekik is van szomszédjuk, ők is kaptak egyszer építési engedélyt és ők is eltakarják arra-fele a szomszédot.

Nem, nem. Ezek a rosszindulatú, aljas szemetek csak jót nevettek, hogy
fél évet csúszott az építés, és úgy lett megoldva a dolog, hogy előrébb került a ház gyakorlatilag centikkel. Ez nekünk annyit jelent, hogy a garázs, mely a ház alatt van, megközelíthetetlen autóval nem profi sofőröknek. Bizonyos kocsiknál meg egyenesen használhatatlan, azért, mert ugye lent van és nagyon meredeken kell felmenni. Komolyan, mint egy modern tengeralattjáróval a Csendes-óceánon  japán halászcsónakokat borogatva, ilyen feljönni a garázsból. Ha nem taxisofőr tudású ember vezeti a kocsit, akkor ki se tud állni, illetve mikor az első kerekek az útra fölérnek, akkor beveri nagyon csúnyán az alját, ha olyan a kocsid (és általában esélyes, hogy olyan..)

És mindezt, tényleg mindezt csak a vak rosszindulat miatt. Tudjátok én ezek után vállon veregetném az építési társaságot, aki nem nyelte le a dolgot, hanem hozta a farmot. Jogos birkákat, kecskéket barmokat és egyéb marhaféléket telepíteni, főleg, hogy velük igazán jól meg is értetnék magukat a szomszédok.

Mindezek után csak az fáj, hogy olvasom az ilyen írásokat, hogy szegény lakók és döbbenetes, hogy mi meg nem történhet a világban... Mondom, nem a Ti hibátok. Ez jóhiszeműség. Nekem mondják, hogy mire képesek emberek én is csodálkoznék.

A pontos részleteket nem ismerem az üggyel kapcsolatban. Arról sutyorogtak, hogy a magasságba kötöttek bele a szomszédok az iménti felkapott esetnél is. Kíváncsi vagyok hány centin. Lehet, hogy nagyon sok múlt a dolgon, de nagyobb összeget tennék rá, hogy nem. Láttam felvételeket a tisztelt tiltakozó lakókról és a házukról. Amíg nem épül mellettük új ház, addig Ők a lakópark széle. Magyarán ők pontosan megkapták az engedélyeket és nem szívatták meg őket a szomszédjaik. Ők meg igen. Nyilván ebbe nem gondolnak bele. Ilyen emberek ezek. Kérlek szépen ne védjétek őket, addig semmiképp nem, míg betűről betűre nem ismerjük az egész helyzetet. Ha igazam van, ezek sokkal, de sokkal rosszabbat érdemelnének egy tanyánál a szomszédban.

Én tudom, hogy az építőipari "maffia" egy szép család. Gátlástalan rablók, akik potom pénzekért húznak fel jórészt feketemunkásokkal, vacak anyagokkal házakat, melyeket csillagászati árakon adnak tovább, miközben az ember élete végééig nyögi a lakáshitelt. Egy pici lyuk után is. De a világ (leszűkítve: az urbs ;) ) sajnálatos módon nem fekete-fehér, s így a városlakók sajnos nem képviselik a "jó oldalt".

Legalábbis nem feltétlenül.

Frissítve: A levél küldőjének megjegyzéseit itt olvashatjátok.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: jog szomszéd építés budafok xxii. ker rózsavölgy

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr561213185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frensys (törölt) 2009.06.28. 12:47:37

Ó hogy megne sajnáljalak te kis buzi milliomos,csend meg minden,rohadj meg,itt meg paneházba lakunk és állandó zaj van,4 sávos autóut orrunk elött meg játszótér sikitozó kölkökkel,meg felettünk lakók akik állandóan zajonganak mindent leejtenek meg üvöltetik a zenét,kibirhatatlan,teneked meg ez a legnagyobb bajod?odanerohanjak kis snob rohadék!!!

Blogger Géza 2009.06.28. 12:52:20

A leírásból nem világos, miért lett ilyen rossz a garázs amiatt hogy "centikkel került arrébb" a ház. A tervezésnél alaposan tanulmányozni kellett volna a megengedett magasságot, azután meg az áttevésnél azt, hogy nem kell-e áttervezni emiatt valamit, pl. a garázst. Erről már hadd ne a szomszéd tehessen.

CtrlAltDelMedicoImre 2009.06.28. 13:02:50

így van, frensys, ha neked nem jó, másnak se legyen! rohadjon meg minden szemét, akinek nálad jobb, akinek meg nálad is rosszabb, az szerencsétlen lúzer. csak te vagy a király!

Kis ember 2009.06.28. 13:08:14

@Blogger Géza: Szerintem előrébb került a ház, közelebb az úthoz, így a lejtős útra már nem lehet rendesen kivezetni. Svájcban majdnem minden parkolóhely ilyen, hogy centizni kell. Ügyesen is parkolnak.


@frensys:
Értelmes, a blog lényegéhez kapcsolódó megjegyzés volt. Dehát egy proli panellakótól nem is vártunk mást. A nem proli panellakók ugyanis nem szólogatnak be csak azért, mert valaki nem panelben lakik.

indapass90210 2009.06.28. 13:08:16

@frensys: nincs más megoldás, el kellene menned agysebésznek, ők mind jól keresnek, és jó helyen laknak!

Manyizga (törölt) 2009.06.28. 13:12:08

@CtrlAltDelMedicoImre: ottapont.

Ez Agyarország. Nálunk nem kell kerítés, a szomszéd úgyis visszahúz, ha ki akarsz mászni a dagonyából, na nehogymá...

Rob67 2009.06.28. 13:12:41

frensys:
Te valószínüleg egy ősmagyar génekkel rendelkező egyed vagy.
Aki így tud fröcsögni az csak az lehet.
Max még szlovák.

Dr. Panasz Muki 2009.06.28. 13:15:24

Nevetséges ez a siránkozás. Azért bunkó a szomszéd, mert ragaszkodik az előírásokhoz? Nyilván nem véletlenül lettek kitalálva a szabályok.
És még te mered rosszhiszeműnek nevezni a szomszédaidat???

röntgenszeműlány 2009.06.28. 13:15:55

XXII. kerület, új beépítés? De édes! Csak nem éppen Kamaraerdőt írtjátok kifele?

Káposztakukac 2009.06.28. 13:16:13

@frensys: te kis buzi fasszopó retek.

kispista2 2009.06.28. 13:18:27

ismered hogy szabálytalanul akartatok építkezni, a szomszédok fellebbezése miatt nem sikerült korrumpálni az építési osztályt és még te reklamálsz?
A garázslehajtó miatt meg az építészt csesztesd, hogy nem volt képed normálisan megtervezni!

indapass90210 2009.06.28. 13:18:33

@Káposztakukac: Nálad nem szokták ennyire kivágni a biztosítékot )

BKV reszelő 2009.06.28. 13:19:34

@frensys: Gyökér vagy, azért laksz panelban. A gyökerek mind odakerülnek.

kispista2 2009.06.28. 13:22:27

"a fél méteren semmi nem múlik, így is egy egész emelettel magasabbak vagyunk, "

Tehát a rendelet által engedélyezett baszott nagy ház helyett egy még nagyobbat akartatok építeni!

"és úgy lett megoldva a dolog, hogy előrébb került a ház gyakorlatilag centikkel. "
Tehát véletlenül sem terveztettétek át a házat szabályosra, hanem csak eltoltátok! És ha csak pár centiről van szó, az előtte sem volt kényelmesen használható lejáró! Persze nektek a minél nagyobb ház kellett nem a normális beépítés!

röntgenszeműlány 2009.06.28. 13:26:34

@huncut_kata: Ja, akkor oké, az erdőt azóta vontatták oda.

Píter 2009.06.28. 13:30:35

Képek nélkül ez a poszt s*art sem ér!! Tök érthetetlen..

k.tari (törölt) 2009.06.28. 13:32:15

Hagyjátok már frensyst igaza van én is panelban lakok és utálom ezt a helyet,aki itt nyavajog hogy ilyen meg olyan helyen lakik csendes helyen az igenis fogja be száját,frensys én át tudom érezni amit irsz,igazad van!

Shitting Bull 2009.06.28. 13:37:09

@Kis ember: mondd! Apád-anyád komcsi volt a gengszterváltás előtt? Mert ezesetben érthető ez a "prolizás". Ha nem, akkor te ugyanolyan proliszármazék vagy.

----------------------------
frensys-nek meg valahol igaza van. A következő problélmája a poszt beküldőjének az lesz, hogy a hülye verebek megzavarják kis lakása csendjét? :(

cooldavee 2009.06.28. 13:42:55

@frensys: Te egy ilyen irigy panelproli vagy, ugye frensys?

v.l 2009.06.28. 13:47:50

az erdohoz semmi koze a postolonak, a haz a honfoglalo-ady endre tengelyen (vagy valamelyik mellekutcaban) van, ott mar nagyon regen nincs erdo.

amit nem ertek, hogy a kornyeken csak 6m-es megengedett magassagu ovezetek vannak, hogy lehet oda haromszintes hazat epiteni? hat korrektul sehogy. na ennek a levet tetszenek inni.

persze ertem en, hogy 3 szint, az pont 50%-kal tobb, mint ketto, igy a "kedves beruhazonak" a nyeresege is ezzel aranyosan no...

en meg hadd ne sajnaljam se a beruhazot (vallalkozot), ha onos anyagi erdekbol inkorrekt hazat epittet, se azokat a luzereket, akik ilyen hazakban vesznek lakast.

Répatorta 2009.06.28. 13:47:52

Van egy építési rendelet. Akkor 1/2 m-rel még átléphetem azt. És 60 cm-rel? Akkor már mehet a méter is, de az 1,20 miért nem? Tehát az annyi, az annyi és ne tologassuk, mert abból csak vita kerekedik. Szóval értem én, de ne a szomszédot szidjuk ezért, hanem az építészt.
(a panelos meg kussoljon, mert a hajléktalanhoz képest király élete van vagy mennyen pszichológushoz )

k.tari (törölt) 2009.06.28. 13:48:00

ha már itt tartunk,nálunk meg a gyerekek üvöltöznek és fociznak éjjel nappal a ház elött és megtudná folytani az ember ezeket,úgyhogy igaza van frensys-nek továbbra is,nem védeni akarom de nálunk a 4.emeletesben is vannak dolgok és aki irta a blogot annyi baja legyen csak hogy mi hány centivel van arrébb!

balazsman 2009.06.28. 13:48:41

@röntgenszeműlány: a Kamaraerdővel a XI.kerület határos

efhábé 2009.06.28. 13:49:28

@Panasz Muki: Nomostan az előírások konkrétan a max. épületmagasságot megengedik átlépni, amennyiben a túllógó rész 45 fokos szöget zár be a homlokzattal. Vagyis a sátortető túlnyúlhat a megengedett magasságon, vagy éppen társasházaknál még egy emelet ráfér, amennyiben azt keskenyebbre veszik mindkét oldalról.
Az új oték szerint még érdekesebb a helyzet, az építmény átlagmagasságát kell számítani, azaz ha 20 méter, akkor te építheted a ház felét 30 méterre, a másik felét meg 10-re, persze nagyon vázlatosan, ennél azért kicsit bonyolultabb, de ilyesmi.

balazsman 2009.06.28. 13:49:51

ha egy adott környéken a lakóházak 1-2-3 szintesek, és egyszerre csak fel akarnak húzni melléjük egy 4-5 szintes épületet, akkor megértem a tiltakozását a régebben ott élőknek

efhábé 2009.06.28. 13:51:29

@röntgenszeműlány: Az speciel XI. kerület, a XXII. Kamaraerdő után következik.
Egyébként meg Kamaraerdő védett terület, nem lehet kiirtani. A mellette levő, önkormányzati bértelkeket rakják rendbe, nem kicsit lesz rendezettebb a terület, mint most.

Kis ember 2009.06.28. 13:54:25

@Shitting Bull:
7 évet laktam panelben. Sose fújtam arra, aki nem abban lakik, pedig az ablakaim kertes házakra néztek.
Ha tudnád értelmezni, amit írtam, csak az a panelproli, aki beszólogat. A normális ember az ott lakik, ahol éppen lehetősége/kedve van, de nem haragszik másra azért, mert annak jobb.
Másért lehet haragudni.
Egyébként a válaszom a kérdésedre: nem.

Calogero 2009.06.28. 13:57:44

Azért frensys-nek érdemes elolvasni az összes eddig megejtett kommentjét, felér egy esettanulmánnyal :-) ha szar helyen laksz szegénykém, akkor változtass, hogy jobb legyen, egyébként is ennyi erővel mit panaszkodsz, nagyon is jó dolgod van, amikor mások 15-en élnek egy cipősdobozban a tó mélyén, reggelire hideg salakot esznek, napi 28 órát dolgoznak a 400 km-re lévő munkahelyükön, ahová minden nap gyalog mennek és még ők fizetnek..

Peter Blau 2009.06.28. 14:01:00

Megfigyeltétek már, hogy mindi azokkal a hülye szomszédokkal van baja mindenkinek? Sohasem saját magával! Mindig az a szemét szomszéd.... Az tehet róla...

röntgenszeműlány 2009.06.28. 14:02:14

@efhábé: @balazsman:
Mi lenne, ha szakértés előtt ránéznétek a térképre, speciel? Rózsavölgy vége a Kamaraerdő. Az erdő különös sokszögletű alakjából látszik, mennyire védett terület lehetett 10 éve.

v.l 2009.06.28. 14:14:46

hiaba rozsavolgy vege a kamaraerdo, ha az mar xi. kerulet. a peterhegyi uttol ami nyugatra esik, az mar oda tartozik.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2009.06.28. 14:30:54

namost a sztori úgy kamu, ahogy van.

1. ha átlépi az előírt magasságot a terv, akkor nem kap engedélyt.
2. ha mégis megkapta, akkor a szomszéd már nem tud mit tenni, max fellebbez.
3. olyan nincs, hogy nem egyezik be: vagy fellebbez, vagy nem. bináris a történet.
4. ha fellebbeznek és tényleg nem jó a terv, akkor a közig hivatal újratervezésre szólít fel, azaz mindenképp át kell alakítani a terveket, olyan nincs, hogy centikkel odébb toljuk és akkor majd jó lesz.
5. ha nem lehet beállni a garázsba, az tervezési műhiba. tessék perelni a tervezőt, hogy nem szabványos rámpát tervezett.
5a. ja, hogy szólt a tervező, hogy az úgy nem lesz jó, de mégis azt akartátok? akkor hülyék vagytok.
5b. ha centis eltolástól szar lett a rámpa, akkor előtte is szar volt.
5c. az építőiparban, mint tudjuk, a centik alsó hangon 50-70-et jelentenek.

szóval a sztorinak jónéhány, vagy inkább az összes pontján sántít valami.

de, ami biztos:
1. a tervező pocsék, volt, mert csalt, ésvagy hagyta, hogy rábeszéljétek, hogy csaljon.
2. a megrendelő hülye volt, mert nem hallgatott a tervezőre, vagy direkt bíztatta, hogy térjen el a szabályoktól.
3. a ház rossz lett, de ez a legkevésbé a szomszédok hibája.

megoldás: tessék olyan építészt keresni, aki elmondja azt is, ha hülyeséget akartok és tessék hallgatni rá.
azér vannak az építészek, hogy a házépítéssel kapcsolatban hallgassatok rájuk, nem rajzgépek.

mn / Mike · http://dreamdecor.freeblog.hu/ 2009.06.28. 14:37:24

@Peter Blau: na, nekünk tök jófej szomszédunk van. Építkezésnél engedélyt aláíratni mentünk, mire szólt, hogy nem akarunk-e nagyobb ablakot az ő irányába (mert csak egy plafon alatti, feketett bukóablakot terveztünk), mert tudja, hogy innen süt be legtöbbet a nap és őt ugyan nem zavarja, ha földtől plafonig érő ablakot teszünk, az sem.
Természetesen maradt a terv szerinti ablak (szerintem nem is lett volna szabályos amúgy sem, mert kevés a távolság a ház és a kerítés között, de nem is ez alényeg), de évek múlva is tök jó arra gondolni, hogy jófej szomszédunk van.

v.l 2009.06.28. 14:44:24

es az igen-igen kedves mike/noemi blogja mikor lesz ujra olvashato? ;-)

Taxomükke (UK) 2009.06.28. 14:53:54

@frensys:
Mi a gondod? Bárki revolvert tart a fejedhez, hogy ott kell laknod??
@posztoló: hát ha tényleg csak pár centivel került előrébb a ház, akkor az eredetileg tervezett állapot szerint sem nagyon tudnál kijönni a garázsból... Ez van, ha a rendelkezésre álló terület kábé 110 %-át akarja valaki beépíteni. Meg kell nézni, mekkora baszodáré nagy házakat húznak föl picsányi telkekre, kétoldalt lelóg a ház, oszt zavaró, hogy közel a szomszéd...

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2009.06.28. 14:58:49

50 centit lazán el lehet csalni a homlokzatmagassággal. Bár gyanúm szerint már kétszeresen elcsalták, és a 1.5 méter már feltűnt a szomszédnak is...
Ettől függetlenül rohadt szomszédok vannak, van ahol direkt pénzt kérnek, hogy ne fellebbezzenek.

v.l 2009.06.28. 15:27:19

@mn / Mike / Noémi, mikor melyik: hat, olyan sok van? :)))
egyebkent a mike elete. ami suspended, mar vagy 1.5 eve... es tok jo volt.
de en kerek elnezest, hogy fel mertem hozni :)

csiri bá 2009.06.28. 15:31:40

@CtrlAltDelMedicoImre: Mondjuk pár éve volt, mikor pont a t. Rózsavölgyiek xarrá tiltakozták magukat, hogy nemhogymá' ott utat építsenek...
Most persze az összes az Anna u. - Leányka u. útvonalon keresztül megy befelé a kocsival... tanítási időszakban az Anna u-i 4emeletes előtt olyan sor áll, hogy a Vihar u.-n bőven túlér akik ott laknak, reggel 10-11-ig nem mernek ablakot nyitni, mert jön be az ordas kipufogóbűz és vele a kosz...
A legutóbbi új Bkv-járatok körüli mizériát se feledjük: "nehogymá' ott menjen az a busz, ott nem köll..."

A beírásod pont rájuk jellemző...

Káposztakukac 2009.06.28. 15:43:29

@Dövan: az ilyenek mindig...:S

@kispista2: neked is a vákuumkutatásra kellene kölcsönadnod a koponyád. a ház a maximálisan megengedett magasságnál volt kemény 50 centivel magasabb. az, hogy ezen kívül még egy emelettel magasabb is volt, nem jelentette azt, hogy nem szabályszerű.
ha meg eltolással megoldható lett a gond, akkor valószínűleg reaktív magasságról volt szó, tehát max. xy centiméterrel lehetett magasabb a környező házaknál, kicsit lejjebb helyezve teljesíthető volt a kitétel.

postolónak: vannak erre jó megoldások, például domború garázskiállók, vagy újfajta garázsrendszerek.

eloszto · http://eloszto.hu 2009.06.28. 15:51:52

"nem értelmiségiekről, hanem önkormányzati tisztviselőkről beszélünk..."
de kis cukipofa vagy.

kopaszállat 2009.06.28. 16:01:34

@k.tari: akkor húzz innen a pécs Á-ba

mendson 2009.06.28. 16:03:54

Csak annyit, a "piszkálodó" szomszéd szemszögéből meg a blog szerzöje aki szarik a mellete lakókra. Általánosságban. Régen -illetve nem is olyan régen kb 20 év elöttig- a szomszéd jogokat igen komolyan vették az emberek és nem volt ilyen "csak félméter, meg mi az a néhámy centi amivel a kerités arrább ment". Több száz éve kialakult a falusi és/vagy családiházas övezetekben, hogy a jó szomszédság a törvények és a telekhatárok,épületmagasságok maximális tiszteletén alapul.Na meg nem zajonguk nyakra-före.Csak hát megött a szabadság és velük azok az emberek akiknek szmléletmódja pontosan olyan mint a blogiróé "mi az a fél méter" .Azzal a fél méterrel pontosan a rég ott lévök és az esetleg ujjonan betelepülök szabálytisztelő magatartását tetted nevettségessé.Miközben forditva is igaz lehetne.Mit veszitettél volna azzal a félméterrel? Ha kell akkor félméterrel mélyebre ül a ház akkor a kecske is meg a káposzta is ugye....

öregmogyi 2009.06.28. 16:21:36

és megérte az a plusz 50 centi?

Káposztakukac 2009.06.28. 16:23:06

@mendson: a döntés az önkormányzaté. ha ők megengedték, akkor akkora gond nem lehet.

loláb 2009.06.28. 16:24:48

@frensys: Micsoda pitiáner alak vagy te...

mendson 2009.06.28. 16:39:54


Káposztakukac
Azért a dolog nem egészen igy van.Van egy szabály amit azért kell betartani, hogy a szomszédsággal is jóban legyünk és a szomszéd is majd betartja a szabályokat.Nem az önkármányzat lakik a szomszédban.Az ilyen esetekre szabályok, törvények az együttélést könyitik meg.Ugye ismered "Szabadságunk addig terjed amedig a másik szabadságát nem sérti" ami itt praktikusan azt jelenti, a te házad nagysága,mérete, elhelyezkedése stb csak annyiban függhet elképzelésedtöl amig az én házammal kapcsolatos,hasonló elgondolásokat nem korlátozza. Tulajdonképpen ez a szomszédjog lényege.És nem arról szól a történet, hogy nekem lehet és akkor már neked nem, mert én beszéltem elöbb az elsöfokú mépítési hatósággal.És még ehhez az öregmogyi megjegyzése megért az egész másfél téglasort?

=Daniken= 2009.06.28. 16:45:01

@frensys: Tudod, ha 8 általánosnál többre lett volna ambíciód, meg talán nyelveket is beszélnél és egy egészen pici stílus és viselkedéskultúra szorult volna beléd, nem lakótelepen rohadnál kis nyomorult és nem másokat burzsujoznál le ahelyett, hogy magadban keresnéd a válaszokat a szar életkörülményeidre..de irígynek és rosszindulatúnak persze könnyebb lenni..szégyen.
elárulom hülye gyerek, hogy a lakótelep sem attól szar, hogy eleve szar, hanem az emberektől, akik ott úgy élnek, ahogy..és nem mindegyik gázos. amúgy vigasztaljon a tudat, hogy sok új építésű ház is lakótelep, csak újabb típusú...ismerem az összes típust, régit és újat is.

Öreg Sam 2009.06.28. 16:49:06

Van megoldás!
Bloggerpajtás költözzön ki,a marha nagy hodályt adja bérbe tehenészeknek,kutyatenyésztőknek.
Jól "megfizet" a szomszédoknak,és még a garázskihajtóval se kell neki baszkódni.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.06.28. 16:53:12

No akkor szeretnék reagálni pár dologra. Nem zavar, hogy pontosan közzé lett téve a példám, bár nem annak szántam. És érdekes, hogy próbáltam tisztán elmagyarázni a dolgot, sokan így sem értettek meg. Primitív és rosszindulatúak sokan és az a veszélyes, hogy ezt nem látják magukon. Az általános tévelygésekre reagálnék: Nem, nem volt itt kamaraerdő. 200,500 és 1000 éve elképzelhető(sőt, esélyes), hogy az volt. Mindazonáltal a környék elég régóta a városhoz tartozik,. úgy mint a belváros pl. Ugyanannyira volt itt tíz éve erdő, mint a körúton. Úgyhogy nem kell a demagóg rizsa.
-Nem hiszem, hogy írtam bármit is, ami anyagiakat érintette volna. Nagyon kényelmes felfogás, hogy aki nem panelban lakik az máris milliomos szemétláda. Ez olyan, mintha minden diósdira ezt mondanád. Tíz éve egyáltalán nem az volt ott sem a jellemző, hogy csak a gazdagabbak mentek ki.(Mellesleg most sem feltétlenül igaz..) Ha ennyire kisebbségi érzésünk van, akkor nézz szét egy panel-parkolóban. Olyan autócsodákkal vannak gyakran tele, amik értékre néha egyenként nagyobbak, mint az itt lakó hat család összes autója együttvéve :) Panelban a lakosság jórésze lakott már és elsősorban _divat_ panaszkodni rá. Elég sok előnye van. Jórészt, hogy olcsóbb. De ha négysávos autóút előtt laksz, akkor elmondom, hogy lehetőséged van neked is világvégére kiköltözni, eladva a régi kecót. Nyilván egyre nehezebb, mert egyre bővül az agglomeráció.. de ne hülyítsük már egymást.
-Furcsák maguk a körülmények. Először is, a szabályok. Én szeretem azokat betartani. Ugyanakkor a ház nem extramagas, csupán a telek milyensége miatt volt az a fél méteres ügy. Elmagyaráztam jól, többen meg is értették. Ki a felelős? Tán csak nem a leendő lakók, akik azonkívül, hogy hitelt vettek fel és fizettek, nem sok közük volt a házhoz. Építész. Hát igen, jó lenne ismerni, hogy részükről ez figyelmetlenség volt-e vagy csak úgy gondolták, hogy ebbe senki nem fog belekötni, mert az égadta világon nem befolyásol semmit. Aki az engedélyt adta, ugyanez. Ez nem egy gyorshajtás vagy hasonló dolog, ahol tényleg a vezető az egyetlen felelős és ténylegesen _be kell_ tartani, mert életek múlnak rajta. Itt akik belekötöttek a dologba, csak rosszat akartak a szomszédjuknak. Erről van szó. Aki az ilyet védi azt én szánni tudom és hiába magyaráz neki az ember, hogy nem szeretnél ilyen embereket magad körül. Főleg, mert te is ilyen vagy. És igazán kíváncsi lennék a város összes épületére, mekkora részükben lehetne itt-ott „szabálytalanságokat" észrevenni. Gyanítom, hogy kisebbeket gyakorlatilag mindnél.
- Nem értem miért kell felhozni, hogy a"NÉGYEMELETES" társasházban (most ezt miért kiemelni? Eggyel kevesebb emeletünk van, most ez jelent valamit?) hogy zajos a játszótér..meg úgy általában az élet többi problémáját. Nyilván van. De miért kell itt és most rangsorolni? Aki ezzel jön, az még mindig nem érti a problémát és annál jobban nem látja. A puszta, emberi rosszindulat az, ami aggályos a történetben. Az, hogy valakik nem azért ragaszkodnak valami szabályhoz, mert az tényleg hasznára van valakinek, hanem csak azért, hogy megszívassunk vele embereket. És az ILYENEK megérdemlik a marhákat a szomszédságba, főleg, ha az jogszerű.  De tudod mit? Még a leglepukkantabb panelt vagy szalmatetős házat is.
Kőmíves Kelemen: úgy tűnik nagyon jó rálátásod van az ügyre, ezért segítek: nem, semmi egyébbe nem tudtak belekötni. Semmi csalás nem volt. Ha lett volna, nyilván tudnánk róla. Leszámítva azt az 50 centit, amit már kifejtettem, soha nem fogjuk megtudni, hogy miért és hogyan történt. A lényeg pont ott van: a szomszédnak nem számít az az 50 centi. Csak simán nem akartak szomszédot oda, ha már minden más oldalon van nekik. Érhető... Csiri Bá: Bár elég vicces, hogy úgy beszélsz az ittlakókról, mintha valami szűk, elit, összetartó réteg lenne..De valóban voltak olyan tervek, hogy négysávos utat építenek ide(patakot befedve) és idehoznák az érdi forgalom egy részét. A buszos dolog, meg rohadtul nem itt volt, hanem "fönt a hegyen" és valóban szánalmas ügy. Az volt a lakossági tiltakozás alapérve, hogy náluk mindenkinek van kocsija. Lehet, hogy ez így van, lehet hogy nem, mindenképpen szánalmas. De hogy jön ez ide? Tibi bácsi: Biztosíthatlak róla, hogy nem olyan nagyon pici a telek, nem lóg rá senki senkire..Illetve csak úgy, ahogy ez itt van mindenhol. Bár véleményem szerint ez valóban egy általános probléma, nézve az új társasházakat egyre inkább... De ez nyilván a drága telekárak miatt van. A garázzsal kapcsolatban, ha nem pár centiről lenne szó, akkor azt írtam volna, hogy "lehetetlen" kiállni, mert tényleg az lenne. Az a pár centi, pont benne van a tűréshatárban. Csak egy példa: Opel kadettnél rettentően vigyázva csomagokat, utasokat kiszállítva lehetett leparkolni és ígyis volt néha beverte a kocsi a fenekét. Azok a centik éppen annyit értek volna, hogy ne legyen ilyen. mcs: bírom az ilyet, mikor egy vak beáll szakértőnek. :) A második pontban igazad van. Ez történt, ahogy mondtad- Megvan az engedély és kiküldik a dolgot a szomszédságnak. Két hetük van felleblezni, ha nekik valami nem tetszik benne. Ezt tették. K.rvára nem rajzoltunk semmit. Építészek tervezték, kivitelezték az egészet. Senki nem szólt bele. Az ilyen telkeken(látszik mennyire értesz hozzá..) sosem leányálom a garázs, melyet a ház alá kell dugni. Nem fogom ezredszerre is leírni, hogy miért. De éppen itt számítanak azok a centik... Erről nem a szomszéd tehet. Ők csupán arról tehettek, hogy úgy szívatták meg a szomszédjukat, hogy ezzel sem nekik sem másnak nem lett jobb. Az, hogy ez sokaknak természetes, sajnálatos. Nem szeretnétek ilyen embereket közt élni, higgyétek el.
És a végső tanulság: Nem a világ legnagyobb bűnáről írtam. Csak arról, hogy az építkezési ügyleteknél nagyon sok mocskos dolog van és nem mindig az építkezők réászéről. Szinte mindenhol lehet szabálytalanságot keríteni, mégsem ágállnak mindenütt a szomszédok.

attila1 (törölt) 2009.06.28. 17:40:43

OFF:
"nem értelmiségiekről, hanem önkormányzati tisztviselőkről beszélünk.."

anyád hogy van?

ON: mindenkinek a szomszédja a hülye. Mindenki valakinek a szomszédja

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2009.06.28. 17:44:12

Nem úgy van, hogy ha a szomszéd nem írja alá a terveket, akkor valami 30 rugót kell fizetnie a fellebbezésre? Így csak indokolt esetben variálnak. Nem biztos, hogy így van, de valami hasonló.

@frensys: Te szerencsétlen jószág, neked aztán szenvedés lehet az élet. Valaki elaltathatna.

mn / Mike · http://dreamdecor.freeblog.hu/ 2009.06.28. 17:46:28

@v.l: hát, ööö, csak nem gondoltam, hogy ennyire kicsi a világ ;)
hát, elméletileg most próbálok felnőtt lenni és ego-blog nélkül élni, úgyhogy addig nem lesz, amíg csak kibírom ;)
volt folytatása végül, a the lunatic, de már azt sem írom, üresen áll, nagy része bepiszkozatolva, mert paranoiás és depis lettem. Bár most ha megfelelően alakul az élet, talán, TALÁN lesz megint...

na, OFF vége, bocsánat :)

csorsza 2009.06.28. 17:54:56

@sanche: továbbra sem világos, h ha nem olyan pici a telek, és volt elég hely, akkor miért nem sikerült jobb garázsbejárót tervezni?
Egyébként pedig, az építészek tudományába is belel lehet szólni. Gondolom, a konyha méreteit is megnéztétek a terven, mielőtt megvettétek, nem? Építész az tervez, amit mondasz neki, elvégre te fizeted, nem?

Kis Hableány 2009.06.28. 18:05:42

@frensys: Te csóringer panelpatkány!A lehetőség mindenkinek adott,csak a jobb és ügyesebb génkészlettel és sok ésszel megáldottak jól járnak,a többi seggfej mint te is pedig egy irígykedő láma marad élete végéig.

qmatch 2009.06.28. 18:19:02

Kedves nem proli nem panellakók, proli panellakók, proli nem panel lakók, proli panel nem lakók, és nem proli nem panel nem lakók !

...wazzeg....mit is akartam mondani...?

qmatch 2009.06.28. 18:25:46

@Kis Hableány: úgy van! adj neki!!! rohadjon meg a büdös gyökér!!!!
...illetve mégse: valakinek , ugye, dolgozni is kell...meg adót fizetni...

Stupidella 2009.06.28. 18:27:28

@röntgenszeműlány: Rózsavölgy az nem Kamaraerdő, nézzél rá a térképre esetleg a "röntgen"szemeddel.

qmatch 2009.06.28. 18:29:07

... a múltkor az állatkert hatezrembe került. Ez meg itt ingyen van ! - ha ezt előbb tudom....

_tx_ 2009.06.28. 18:31:15

Jó értem?

1. Posztírónak fáj, hogy a szabálytalan építkezésére a szomszédok nem bólintottak rá. Érthető, dögöljön meg a szomszéd.

2. Áttervezés helyett occsó megoldást talált – emiatt azonban nehéz kiállni a garázsból. Érthető, megintcsak a szomszéd a hibás.

3. Néhány szerencsétlennek az fáj, hogy nincs saját háza. Teljesen érthető, ezért viszont egyértelműen a posztíró a hibás.

"De szar itt élni"

Stupidella 2009.06.28. 18:32:13

@röntgenszeműlány: ahol még rendes út van a Rózsavölgyben, az még közel nem a Kamaraerdő.

Stupidella 2009.06.28. 18:37:58

Egyébként amikor mi ott fent építkeztünk a hegyen (akkor még se busz, se gáz nem volt még arrafelé, cca. 20 évvel ezelőtt), a mi szomszédunk is volt olyan kedves egy évvel késleltetni az építkezésünket, mondván, hogy eltakarjuk előle a kilátást, oda ház ne épüljön. Hiába felelt meg a ház minden előírásnak (típusterv volt ráadásul, akkoriban még aszerint építkeztek), mégis megtehette, hogy betart nekünk. Mi lett belőle? A ház felépült, a jószomszédi viszonynak meg annyi volt.

gpetersz 2009.06.28. 18:44:00

Valahogy én sem tudom átérezni a postíró problémáját...

1. Szabálytalan házat akar
2. Azért megcsinálja, csak centikkel odébb
3. Ha centikkel odébb szar a garázslejáró, akkor "idébb"... is szar lett volna
4. Jézusom... kinek milyen problémái vannak...

Nuclear Winter 2009.06.28. 19:10:45

A posztíró egy újgazdag köcsög. adócsaló geci. baszkódjon meg!

Frenszysz a király!

DownQ · http://letoltes.freebase.hu 2009.06.28. 19:11:56

@Peter Blau: na az ilyenekkel van a baj, mint Ön! :)

Aszi 2009.06.28. 19:19:59

Elég meredek lejtő lehet ott, ha pár centis eltolástól a ház teteje 50 centivel lejjebb kerül.

ave 2009.06.28. 20:29:24

Rohognom kell, de a kommenteken is. :)

Par centivel arrebb kerult a haz, es ettol hasznalhatatlan lett a garazs?
Hat ezt nem szopom be, mar bocs.
Minimum fel meterrel kell arrebb tenni, hogy jelentosen valtozzon egy feljaro.

En panelben lakom, mert szeretem. Nezem a mai lakoparkokat es nem ertem, mivel jobbak. Konkretan inkabb rosszabbak, kozelebb vannak a hazak egymashol, az erkelyrol tisztan latni a szembe szomszednal mi megy a TV-n.
Persze lehet olcsobb a futes.

Barki aki tarsashazba koltozik, az csoro. Ez az alap. Mindegy hol van. (Ha Monacoban, akkor foleg csoro, hisz miert is ment oda?)

Fruttik 2009.06.28. 20:48:31

Azért ezt a panelprolizást abba lehetne hagyni... én is ott lakom, nekem megfelel, mást nem is engedhetek meg magamnak egyelőre. Aki panelben lakik, az nem bunkó paraszt azonnal, aki sír, mert másnak jobb... mondjuk nem is fröcsögök másra, aki meg kertes házban él.
@ave: ezzel egyetértek, nem egy ismerősöm lakik új építésű lakóparkokban, mesélik, hogy esik szét a lakás itt-ott, mert pár anyagot kispóroltak innen-onnan... persze ez se igaz az összesre.

Rocky 2009.06.28. 21:06:12

Nem tudom, eddig építész hozzászóló volt-e? Én leszek egy:

1. Egy telekkel az ember szomszédokat is vesz, mint ahogy környéket, környezetet is. Namármost általában azért mert tetszik az a környék. Mert az olyan. Akkor miért sértődünk meg, ha a szomszédok jogaikat ismerő és érvényesítő polgárok?

2. A beruházó ismeri az építménymagasság .fogalmát, amit a hatályos törvények szerint, 1 CENTIMÉTERREL sem lehet túllépni, sem papíron, sem az építkezés alatt végzett önkormányzati helyszíni szemle alatt-után... Persze ez nem nagyon érdekli őket, sőt elvárják az építésztől, hogy 6 méteres építménymagasságba fszt+2emelet+tetőtér simán beleférjen, amire a hatályos építménymagasság számítási előírások lehetőséget is adnak különféle apró trükkökkel (pl. szintek hátrább húzása, tűzfalak nem beszámítása, rendezett terepszint stb.). Tehát lehet a dolog törvényesen" törvénytelen, hiszen a 6 métert valójában 2 emeletes házhoz találták ki és a szomszédok ezt "jogosan" sérelmezik. De részben hiába.

3. Az építéshatóság valószínűleg valamilyen kisebb változtatással engedélyezte végül a dolgot, az építkezés elkezdődhetett.

4. Az építési vállalkozó a beruházóval karöltve, ezután ízekre szedi a házat és a lehető legnagyobb olcsósítást viszik végig a kiviteli terveken és magán a házon is a gyakorlatban. Pókerarccal változtatnak szintmagasságokon, nyílászárókon, korlátokon, burkolatokon színeken stb. sokszor az önkormányzati embereket korrumpálva, lefizetve. Rendszerint addig, amíg a szomszédok nem ugrálnak.

5. Itt valószínű, mivel szem előtt volt az ügy, nem mertek eltérni a megnyomorított tervektől, ami az építménymagassági problémák miatt "el-le lett süllyesztve kicsit"...

6. Egyébként meg mi a fenéért vett a kedves posztíró egy ilyen házban lakást, ha látta hogy szar lehajtórámpa? (egyébként a vevők nem is szoktak garázshelyet venni) Mert akkor nem ő vette volna meg, hanem más és ezért ilyen igénytelenek a mo-i ingatlanfejlesztések, mert erre van igény illetve fizetőképes kereslet. Magyarul minden szart el lehet adni, mert ennyire alacsony az épített környezeti kultúránk.

7. De persze mindig egyszerűbb a szomszédra kenni...

kzolika 2009.06.30. 19:31:51

@Répatorta: "(a panelos meg kussoljon, mert a hajléktalanhoz képest király élete van vagy mennyen pszichológushoz )"

Jó, kussolok, sőt, ki is megyek az erkélyre, megnézem hol tart a rakparton a víz. Jaj, melyik erkélyre is menjek ki a 3 közül? Arra, amelyikről lehet látni fél Pestet vagy arra, amelyikről fél Budát (a Dunát mindegyikről látom)? De egy geci panelos vagyok...
Amúgy meg bármikor vennék lakást a Thomán István utcában is, ha lenne végre eladó. Persze, az is csak koszos panel egy proli környéken.
süti beállítások módosítása