Gomba a Móriczon - forrás: építészfórum

 

Érdekes kifejezés a városnyelvben a gomba. Ha összevetem az Örs vezér térit a Móricz Zsigmond körtérivel, akkor csak a BKV-bérletpénztár és a köralaprajz a közös vonás, amúgy meg tök máshogy néznek ki. Újbuda Önkormányzata (melyet mostanában kétnaponta emlegetünk) pályázatot ír ki a műemlék hasznosítására. A lényege:

Gomba a Móriczon - forrás: építészfórum

 

A Móricz Zsigmond körtér homorú térfalának fókuszpontjában álló forgalmi épület a két világháború közötti műépítészet egyik legsikerültebb térkompozíciója. A körforgalomhoz illeszkedő átjárható épület felújítására a Bartók Béla út rekonstrukciója és a 4-es Metró építése miatt kerül sor. A felújítás lehetőséget kínál az épület eredeti jellegét kedvezőtlenül befolyásoló áramátalakító áthelyezésére, lehetővé téve a 2-es és 3-as épület közötti átjáró két beépített szakaszának kibontását is.

A Kiíró célja a Gomba épületének távlati hasznosítására, illetve építészeti kialakítására vonatkozó olyan fejlesztési, építészeti elképzelések, ötletek, hasznosítási javaslatok minél szélesebb körben való beszerzése, melyek megvalósítható, verseny- és piacképes konstrukciót eredményeznek, valamint a műemlék épület és környezetének megújítására – a korszerű műemlékvédelem elveivel összhangban – korszerű építészeti megoldást hoznak.

 

Határidők, feltételek és a bírálóbizottság tagjainak névsora az önkori honlapján, de aki nem akar doksikkal bíbelődni, az az Építészfórumon is elolvashatja. A képeket is onnan vettük (de ezek csak illusztrációk, nem részei kiírásnak!). Amúgy a nyájas olvasók mit kezdenének egy műemlék gombával?

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest gomba móricz zsigmond körtér műemlék xi. ker lágymányos szentimreváros

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr761132298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.19. 22:03:52

Mondjuk a helyére egy kör alakú szökőkút, a téren tágas sétányokkal (a hatalmas forgalom miatt) és szép fákkal?

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.05.19. 22:14:50

Kávézók, tetőterasszal. És nonstop BKV pénztár, elég forgalmas csomópont.

Eki 2009.05.19. 22:58:14

szökőkút ÉS kávézó :)

Eki 2009.05.19. 22:59:08

a tetején fedetlen nyári szórakozóhely a helyiek "nagy" örömére.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.19. 23:15:38

@EkiEkiHopp: Egy kávészökőkút? ;-)
Sok vendéglátóegység működik a gomba mellett, nekik is biztosan jól jönne a teraszlehetőség.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.20. 00:01:30

a gomba hasznosításáról van szó, nem arról, hogy mi legyen a helyén. a kiírás elején nagyon helyesen le is van írva, értékről van szó, védettről ráadásul.

az tény, hogy a környéken elég szórakozóhely van már. én biztos vmi gyorsan végigjárható kulturális izében gondolkoznék, ha lenne erre most 30.000 forintom.

BDzsH · http://varoskepp.blog.hu 2009.05.20. 00:10:47

Azt hiszem itt két választás van, ami között van átmenet.

1. Ha olyan épületet szeretnénk ami új funkciókat ad a Móricz Zsigmond körtér repertoárjához.

2. Ha olyan épületet szeretnénk ami a Móricz Zsigmond körtér meglevő funkcióit lovagolja meg.

Nyilvánvalóan itt nem egy jó és rossz közötti választásról, hanem egyéni döntésről van szó. Fel kell tenni a kérdést, mit szeretnénk a körtéren. És nem lakossági fórumon, mert ott nyilván az épület lebontását.

Az ugye világos, hogy a 2. verzió esetén nagyobb a megtérülés, a piaci szereplők egyszerűen aláfekszenek majd a dolognak, hisz itt egészen biztosan megéri Princess pékséget, BKV-bérletpénztárat (bár ezt szerintem a 4-es metró földalatti tereibe már beletervezték), újságárust és minden egyebet megnyitni.

Azonban felmerül egy újabb kérdés. Ha tényleg annyira becsüljük ezt a műemléket, miért csinálunk belőle felszínre hozott aluljáró-boltsort.

Ezért habár a piaci hasznosíthatóság miatt először az 1-es verziótól a 2-es felé mentünk, most ismét vissza kell némileg térni az 1-es felé.

Ha ezt a pluszt meg akarjuk adni az épületnek, amivel új funkciót hoz a Móriczra az már kicsit nehezebb dolog. Én fiatal vagyok, és hiszek az alulról jövő kezdeményezésekben, ezért szívesen bíznám fiatal képzőművészekre, művészekre egy hely üzemeltetését. Ez a hely pedig nem feltétlenül egy szimpla italelosztó lenne, valami több. Persze itt megint lehet kételkedni, hogy kell e nekünk egy tucatnyi után egy újabb romkocsma szerű hely. Budán talán még kell.

Úgyhogy legyen benne újságos ha kell, de a lényege ne ez legyen. Adja meg valami ennek az épületnek azt a pluszt amivel túlnőhet a Móriczon, és akár a város másik végéből csábíthat embereket.

fgm 2009.05.20. 10:35:58

Nos, a szomorú valóság az, hogy ez az épület most egy nagyon lepusztult tér fókuszpontja. Gyakorlatilag hajléktalanszálló/vizelde funkciót lát el. Nem nagyon látom benne a "legsikerültebb térkompozíciót" és igen, ha a helyi lakosokon múlna, dózerrel újítanák fel, nem véletelenül. Mivel az épület gyakorlatilag egy magasépítésű aluljáró, pontosan úgy is működik. Egész addig, amíg egy forgalmas csomópontra alagútszerű járatokat rakunk, mindig lesz aki megáll a falnál este, és odapisál.
Egy nyílt téren ez viszonylag ritkán történik meg.
Egy "Tranzit" típusú felújítás, (aminek talán értelme lenne) nem hiszem, hogy tudna működni a Móriczon, túl nagy az átmenő forgalom. (Ráadásul, most hogy életbe lép a 22óra utáni alkohol tilalom, nem tudom ki lenne hajlandó odatelepülni haszon reményében.)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.20. 10:46:05

A kávézó-túristaközpont funkció ugye alap. De lehet körpanorámás kilátótér is. Vagy helytörténeti (sokak által ugyan nem látogatott, de jól támogatható) kiállítóhely. Esetleg bringakölcsönzőbe oltott görkoricentrum. Netán az, ami kvázi eddig is volt: a bp-i közlekedési vállalatok (MÁV Volán, BKV) központi ügyintézőbázisa - amolyan második Akácfa utca -, utascentrikusabb kivitelben.

Egyébként annyira szánalmas hogy addig óvták-védték ezt az objektumot, míg kikopott mögüle a Moricz - mint köztér. Mindezt úgy, hogy mostanra fogalmuk se legyen a hasznosításáról. Vagy ezzel a pályáztatással csak legalizálni akarják a már régesrég levajazott hasznosítást?!

Cricket 2009.05.20. 11:16:13

Mindegy, de ezt bontsák le. :)
(Ha a helyén épülő akármiben árulnának jó minőségű elviteles tejeskávét, azért azt nem bánnám.)

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2009.05.20. 16:36:32

@retekblog: Egyetértek.
Valami brutálgyönyörségesenegyedi szökőkút, padok, fák...
avagy
ha átalakítani kell, legyen olyan Tranzit-szerű, tetejére is felmehetős.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.05.20. 16:38:26

Volt egy idő amikor átjártam rajta, így vágtam le az utat a téren. De amilyen húgyszag ott terjeng...

Szétrombolni nem szabad. Fel kell újítani, van benne üres üzlet, oda lehet rakni egy kávézót (nyári) és a gomba közepénél lehetne a "terasz".

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2009.05.20. 18:34:36

Kávézó, alap.
Hm. Még egy pontja az általam ismert Budapestnek ami el fog süllyedni a felújítási lázban, sietni kell befotózni ezt a várost, tiszta atlantisz lesz itt minden. Persze, tudom, húgyszag, csövesek, mindent el lehet mondani, igaz is. De akármi lesz is belőle, a mostaninak pusztulnia kell hozzá, legalábbis ilyen formában nem sokáig fog ott állni.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.20. 18:44:28

bezzeg ha a zsidónegyed egy romos házáról lenne szó... :)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.20. 21:42:39

@solaitid: Esküszöm akartam is mondani, hogy ezt az építményt - akárcsak az Engels téri Mávaut pályaudvart - miért érdemesebb jobban védeni, mint mondjuk a zsidónegyed arcultatát, de közben rájöttem, hogy nem érdemes róla vitát nyitni. Még provaktívice sem.

Kristian Kalle "úr"nak küldöm eztadalt a 400K Ft k 2009.05.20. 22:17:54

ez egy bunronda es elfuseralt epulet, tonkreteszi a teret, nem vedeni kell hanem lerombolni. Nem kell mindent vedeni azert mert regi, a pestist meg a kolerat sem vedi senki.

callmemike (törölt) · http://envagyokazasrac.blog.hu/ 2009.05.21. 03:24:16

most őszintén, ez az ocsmány izé egy "legsikerültebb térkompozíció" lenne?

smalladam 2009.05.21. 10:50:40

szerintem nem kell túlbonyolítani. kávézó, terasz, boltok, blabla. mint a pasaréti téren. ha valami túlságosan funky dolgot akarnának bele, ott a nagy erőlködésből tuti beszarás lenne.

és amúgy igen, jól sikerült térkompozíció. pont.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.21. 11:51:48

@smalladam: Akkor mondom hogy le van vajazva. A Pasaréti Matteo is a korabeli polgármester érdekeltségeként létesült. :)

Mixer 2009.05.21. 15:58:37

"2009. május 22-én pénteken 22:00 órakor a Móricz Zsigmond körtéri úgynevezett
"gomba" alatt találkoznak azok a környékbeli lakosok, akik tiltakoznak a kerületi
Önkormányzat képviselő testülete által hozott, 2009. május 19-től hatályba lépő, az
alkoholfogyasztási szokásokat korlátozó Önkormányzati Rendelet ellen.
Kifejezve az este 22:00 óra utáni kulturált, a lakóközösséget nem zavaró
alkoholfogyasztási szokásokat is korlátozó Rendelet elleni ellenszenvüket a
résztvevők egy-egy üres alkoholos üveggel, dobozzal jelennek meg a csendes
tiltakozáson.
Mivel a XI. kerületben tilos közterületen alkoholt fogyasztani, ezért kérjük, hogy a
résztvevők tartózkodjanak a tiltakozás ideje alatt a helyszínen történő
alkoholfogyasztástól! "

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.21. 16:40:56

@Mixer: ha ez komoly akkor tök jó lenne ha az urbanista bácsi csinálna belőle egy külön posztot és főoldalra kikerülne :)
meg jó lenne tudni hogy ki a szervező, meg egyáltalán.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.21. 23:13:51

Pia nélkül szar is az élet. Pláne fiatalon... :)

GergőÁron (törölt) 2009.05.23. 21:37:59

Persze, legyen szökőkút, szabadtéri színház, alter' kiállítótér, meg ilyen interakítv közösségi tér, vagyis lehetőleg kerüljön sokba az üzemeltetés, és ne hozzon semmit.

Ez első két évben folyhatna a víz, vagy a zalter színielőrdás, esetleg mehetnének az ánusszal festett képek, aztán amikor a kerület rájön, hogy mégsem szívesen üzemeltetne évi százmilliókért egy totál veszteséges, 5-10 embert érdeklő, semmire nem jó ojektumot, akkor le lehetne állítani, lehete ráhúzni valami nájlont, és a csövesek is visszaköltözhetnének bele, és újra elkezdhetne mállani...

A KÉRDEZŐBIZTOS 2009.05.24. 12:23:45



Üdv!


gyertek segítsetek nekem néhány kommenttel:
milyen helyek kerüljenek a listára?


szavazasblog.blog.hu/2009/05/24/ko_kovon_megmarad

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.05.24. 22:48:27

@solaitid: urbanista bácsi sajnos Dél-Lengyelországban kolbászolt négy napig és nem volt net közelében :( amúgy lett belőle vmi?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.25. 01:46:59

@~dá~: nemtudom, végülis inkább bennmaradtam az újbudai kocsmában, ha már nyitva volt :)

kiccsibe · http://noionmegvalositas.files.wordpress.com/2009/04/csibe1.jpg 2009.05.25. 14:59:17

No, valaki(k) mar emlitette, ugyan, de helyeselni szeretnek:

Lehetseges, hogy muemlek az a "dolog" ott, de (en minden nap elmegyek mellette es) csak a gyomrom forog tole. Egyszeruen ahogy ranezek, nem tudom elkepzeni, hogy abbol lehet barmit kihozni anelkul, hogy elotte egy dozerral vegig ne gyalulnak.

En nem latom benne, hogy valoban egy "jol sikerult" epitmeny lenne, megha az allapotatol es jelenlegi "funkciojatol" el is tekintek..

Nem is ertem.. miert muemlek..?!


Parkot szeretnek kavezoval, fagyizoval, padokkal (nem fembol). Szokokut is johet. :)

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2009.05.26. 12:40:38

Ufóbabot a Móriczra?
http://olomuveg.blog.hu/2009/05/21/a_bab

goumba 2009.05.26. 13:19:12

úgy látom, az emberek alapvetően utálják szegény gombát... de tehet ő róla, hogy az eredeti funkciójától csúfosan megfosztották már jó néhány éve?
http://hampage.hu/trams/moricz/korter1.jpg
tessék, itt van, amikor még körbejárták a villamosok, és amikor még volt értelme a létének.
"természetesen" a metró (és az aluljáró) is kikerülte, pedig (egyik) feljárónak szerintem igazán jó lett volna, legalábbis a fehérvári és a bartók út felé kapcsolódó villamosok eléréséhez. (az autók meg nyugodtan bekaphatják, de ez már más téma...)

Pilgram (törölt) 2009.05.29. 11:10:01

miért pont ezt kell megőrzini, én ezt nem értem. legszívesebben egy kis napalmot rá, és aztán egy teljesen új épületet/műalkotást a helyére. mondjuk egy hasonló méretű szökőkút, vagy csak simán legyen zöldterület. de hogy ez az ocsmányság építészetileg értékes volna?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.29. 11:23:02

az itt megjelent kommentek is mutatják, hogy miért nem jó ötlet a közt megkérdezni építészeti kérdésekben - legyen szó a móriczon a gombáról, vagy a várban a honvéd főparancsnokságról. ennyi. :)

OkoskaTo:rp 2009.05.29. 12:28:32

A tetejét kiadjuk bérletbe a haveroknak, akik a piaci ár töredékéért kapják meg. A bérelt terület többszörösére kitelepülve szórakozóhely lesz az egész Körtérből. És mindez sem a kerületi önkormányzatot, sem a rendőrséget nem fogja zavarni.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.29. 12:50:26

@solaitid: Kinek a pap, kinek a paplan. De mi is az értéke ennek a gombának, ha úgy őszintén a szívünkre teszzük a kezünk?!

bardóczi 2009.05.29. 13:09:57

@városjáró: Ha őszintén szívünkre tesszük a kezünk, akkor az a mindössze 6 cm vastag korai vasbeton szerkezet, amit oly világszínvonalon tudtak megcsinálni anno a hazai modernisták. Jómagam például ennek a megálló építészetnek (például a tranzit, például a szántódi rév) a feltétel nélküli szerelmese vagyok. Azon kívül van még ott egy nemzeti ichletésű domborműves kút a közepén (Szomor József alkotása), aminen a tetején most egy igénytelen oszlop éktelenkedik és már a pusztulás határán van. Néhány éve megírtam egy a Móricz felszíni rendezéséről szóló kritikámban, hogy a belső udvar alakja például sikolt azért, hogy itt egy akadálymentes rámpával fel lehetne jönni az aluljáróból/metróból. Nem beszélve róla, hogy mivel a tér egy részét forgalomcsillapították (kavicsok felőli oldal) ezért ott egy kávézó a mostani lerongyolt BKV pénztár helyett nagyon todná újraszerveni a teret.
@solaitid: a laikusok megkérdezésével kapcsolatosan nem osztom a szkepszisedet. Néhány éve a Magyar Kert- és Tájépítészek Szövetségének ifjúsági tagozata csinált a gombánál egy rendezvényt. Létrehoztak a beső téren egy instand kertet (CD lemezek voltak leszórva mulcsként: itt van pár kép róla www.tagszem.hu/file.php?fid=62) és volt egy két napos happening az ott lakók bevonásával. Nagyon jó 5leteket fogalmaztak meg, rajzolgattak miegymás. A bevonásnál nem elsősorban az a cél, hogy a laikus tervezze meg, hanem hogy adja hozzá az ötletét, illetve felmerüljenek azok a funkciók, amelyekre a tervező nem gondol. Ezen kívül nagyon hálásak tudnak lenni az emberek már a megkérdezés tényétől is. Ezt viszont nem lehet csak interneten lebonyolítani. Ott személyes viszony és kontaktus, profi moderáció és őszinte hozzáállás kell. Mint ahogy például az egész felszínrendezésben nem gondolták azt el, hogy kellenének ülőhelyek például a meki elé.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.05.29. 13:42:31

@bardóczi: persze, nem voltam explicit. döntési kérdésekbe nem tartom jó ötletnek bevonni a közt, mint, hogy lebontsuk-e a gombát, ráépítsünk-e a honvéd főparancsnokságra, kortársit építsünk-e (azért emlegetem, mert nagyon rossz élmény volt a kék szervezte tálalón a megjelent nagypapa-nagymama sereg gyűlölete).

hogy megkérdezzék a laikust, hogy a mikéntbe bevonják, hogy rajzoltassák, hogy gondolkozzon és ötleteljen, azt naná; ha nem is ad hozzá, akkor is inkább magáénak érzi majd a létrejött akármit. nagy baj, hogy ez ma nem működő intézmény, és a gombás pályázat nyíltsága is 30.000 forint.

fgm 2009.06.05. 18:35:39

@bardóczi, @solaitid:

No hát igen itten jön a dilemma, hogy akkor a pár hozzáértő, vagy a "köz" véleménye a mérvadó-e. Miközben a 6cm-s betonszerkezet minden bizonnyal megmelengeti az építészettörténetben járatosak lelkét, a laikus járókelő addig is szarul érzi magát a helytől. Egy kicsit mindig felhorgad bennem az indulat, amikor (ugyan "köz"-ként eufemizálva) de sötét bunkónak neveznek. Az általános felfogás talán inkább az, hogy ha kiterjedt tanulmányok nélkül élvezhetetlen az épület, akkor mégsem egy olyan sikerült darabról van szó.

bardóczi 2009.06.23. 20:21:29

@fgm: nem egészen erről van szó. Az épület meglehetősen élvezhető lenne, ha az eredeti formájában látnád, húgyszag, transzformátorház beépítés, szétvert és szétbarmolt szökőkút, kínaicipőárus nélkül. vö. bukarest utcai buszpályaudvar régen mint hasonló sorsú épület, és ma, mint art tranzit café.

bardóczi 2009.06.23. 20:25:22

@fgm: + 2004-ben a lerongyolt gomba mellett volt egy Bergendy koncert. laikus járókelő attól kezdte ott téren érezni magát. Azaz, ha más funkciót kap a hely és felújítják, még lehet egy méltó városi hely.
süti beállítások módosítása