Pemete tér (1)

 

A Hangos tér akár egy VHK-album címe is lehetne. Vagy mondjuk a játszótér szinonimája. Ez utóbbi csak azért ugrott be, mert épp itt építettek egyet belőle: a Hangos téren. A XVI. kerület úgy tűnik nagyon belejött a gyerekezésbe: két hét alatt három új játszóteret adtak át (a másikat a Szepesi utcában, a harmadikat a képen látható Pemete téren). Ám ami igazán megfogott az a felszerelés. Túl azon, hogy természetesen minden csili-vili EU-szabványos, az egyik asztalra sakktáblát, malmot, meg ki nevet a végént festettek, melyeken akár kaviccsal is lehet játszani, egy másik játszótérre meg odaállítottak egy rajztáblát. Valószínűleg nem ez volt a beruházás legköltségesebb eleme, talán a Kertváros vezetése sem erre a legbüszkébb, de akkor is jó ötlet. Meg persze remek alkalom, hogy elgondolkodjunk kicsit azon, milyen is a jó játszótér...

Amikor gyermekkorom gyöngykavicsos játszótereit lecserélték az egész országban új, EU-nak megfelelő játékokkal (mondjuk van, ahol még nem beszélhetünk múlt időről), hihetetlenül kihaltnak éreztem őket. A régi játszótér elemei a következők voltak: rakétamászóka, kúpmászóka, gömbmászóka, tevemászóka, ívalakú mászóka. Néhol egy-egy eredetibb elem. Aztán volt csúszda – valami betonféle lappal –, meg hinta. Helyenként körhinta, libikóka és mókuskerék. Na meg pingpongasztal betonból a nagyobbaknak, és ami teljesen természetes volt: a felfestett játéktáblák a nagypapáknak. No és volt egy-két szerencsés gyerek, aki farönkös-váras játszótér közelében nőtt fel.

Pemete tér (3)

 

Aztán az EU mindent elvitetett. Bár szerintem ez a kérdés is túl van szabályozva, tagadhatatlanul volt benne valami. Mondjuk az egy állványra függesztett három hintába kódolva volt, hogy a középsőhöz menet elcsapnak valakit a szélsők és egy vaskörforgón se szívesen látnám a gyerekeimet. Ja meg nekem is van a homlokomon egy forradás a mai napig, amit négyévesen egy homokozószéli betonelemhez csapódva szereztem. Ettől függetlenül az új játszók nekem először sivárnak tűntek, hiába volt szebb és barátságosabb a gumilapos-fakérges aljzat a gyöngykavicsnál. Ennek oka (a megszépítő nosztalgián túl) vagy az volt, hogy eleinte nem volt elég beszerezhető elem vagy baromi drágák voltak, mindenesetre, ahogy múltak az évek, úgy lettek egyre klasszabbak az új játszók. A kötélcsúszkák, kötélhidak, hálók, hajó, autó és vár alakú mászókák és homokozók stb. (Azt az egyet nem értem, miért jó, hogy a legtöbb csúszda fémlapos vagyis nyáron használhatatlanul forró, főleg, ha az építők ügyesen délnek tájolják. A képek alapján ezek pont nem olyanok, de értitek miről beszélek.) Na és persze épült pár remek tematikus játszó is: Pál utcai fiúk, Micimackó, Zöld Péter. (Tényleg tudja valaki mi lett a Millenáris zseniális játszóterével? Elvitték máshova vagy lebontották?)

A játszótér amúgy sokkal fontosabb helyszín, mint sokan gondolják. Abszolút közösségépítő, meg társadalomba beilleszkedést segítő feladatuk van. Jellemző, hogy ha egy fiatal pár új helyre költözik, nagyjából senkit nem ismer. Aztán amint az első baba totyogós lesz, az anyuka leviszi a játszótérre és elkezd megismerkedni más anyukákkal. A jó homokozó, olyan mint a fonó volt régen. Az anyukák ott ülnek és trécselnek, a gyerekek meg már az óvoda előtt rájönnek, hogy vannak más gyerekek is. A kapcsolatépítés aztán persze az apukákkal is folytatódik, sörözgetés miegymás. Nálunk szalonnasütések, gulyásfőzések voltak a kis telep játszóterén! Sőt két apuka komolyan fontolgatta a disznóölést is. (Nem vicc! Úgy képzelték, hogy a hajnalban leszúrt disznót furgonon elhozzák a játszótérre, ahol nagy hepaj keretében a családok feldolgozzák. Nagyon sajnálom, hogy nem jött össze.)

Pemete tér

 

Amúgy meg ne feledkezzünk el, arról, amit Hundartbasser kissé provokatívan már megfogalmazott egy bloggal odébb: elsősorban nem a felszerelésen múlnak a dolgok, hanem azokon, akik élettel töltik meg. Egy kis játszótér is remek szolgálatot tehet! Csak épüljön belőle minél több, ne csak a XVI. kerületben.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: játszótér xvi. ker hangos tér szepesi utca pemete tér

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr71119283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ray2 2009.05.13. 15:37:04

És ne feledkezzünk meg a cica alakú mászókáról sem!
Én egyszer beszorultam a farka és a domborított háta közé, azóta utálom a régi mászókákat:)

Szerintem egyébként egyáltalán nem sivárak az új játszóterek, csak egy kifogásolnivalóm van: nincs karbantartás, hamar leamortizálódnak

ibn_battuta 2009.05.13. 16:17:05

Arról nem a játszótérépítők tehetnek, hogy harmadannyi a gyerek, mint mondjuk 1975-ben volt. Ráadásul szétszórtabban is helyezkednek el a családok (sokan kertvárosokba, lakóparkokba költöztek).

A Zöld Pétert leszedték, de amikor még megvolt, egy tábla azt ígérte, hogy kicsit arrébb újra felépítik. Mellesleg a Millenáris Fogadó épületének felső szintjéről be lehet látni az építkezés kerítése mögé, és ott vannak a játszótér darabjai, ez bíztató jel.

A kavicselőírás tényleg baromság, a kis sárga kavics sokkal jobb volt.

Fontos lenne azonban, hogy a hajnali kutyasétáltatók ne a homokózba sz***ssák az állatot, amit 11-kor az óvodás csoport szépen kiás. Egyszer pedig jó adag emberi kaki volt a csúszda tetején - a pesti Belváros legszebb terén.

Más:
Az ország egyik legjobb játszótere Debrecenben van a Nagyerdőn.

És igenis a mostaniak jobbak, nehezebben lehet sérüléseket szerezni.

OkoskaTo:rp 2009.05.13. 16:27:49

Egy hatalmas előnye azért csak volt a vascső játékoknak: Bírták a strapát és az időjárást. A mostani, sokmilliós, EU-konform játszószerek többségén pedig rétegeslemezből vannak a felületek, amik az első néhány eső után elkezdenek szétpuffadni, a használattól széthámlani.

A világ boldogabb részén (pl. Németország) nem snassz újrahasznosított műanyagból készíteni a játszószereket, amik strapabírók és nem mennek szét két év alatt az esőtől. Hja, hogy ott nem néhány nagy gyártó (ABC Team, Compan, Haggs) fizeti le az önkormányzati pályázatokat?

Gyerekszemmel nézve is sokkal jobbak voltak a vascsövesek. Ki ne emlékezne a rakéta felső részébe összegyűlt társaságra? Teteje is volt, így esőben is lehetett ott trécselni. De különben is, hülyeség az egész, mert nem tudok róla, hogy az átkosban olyan sok gyerek halt volna meg a csővázasról, betonra leesve.

Kis sárga kavics (kulékavics) pusztuljon! Tele megy vele cipő, szandál.

T...... 2009.05.13. 16:30:43

A régi játszótér eleme volt még a fahordó, futni lehetett a tetetjén. Vagy az nálad a mókuskerék? (Mert olyanra nem emlékszem...)

Kuruttya 2009.05.13. 16:35:02

Nagyságrendekkel jobbak és változatosabbak az új játszóterek.

tehenke 2009.05.13. 16:38:29

És az a körhinta izé, az smafu? :-)

Netuddki. 2009.05.13. 16:40:34

Nos ez az "EU szabványnak" nevezett valami szerintem elsősorban a versenytársak kiszorítása miatt van. Pl. "Eu szabvány" szerint nevelt disznó, csirke, libamáj.
Persze félreértés ne essen vannak pozitív oldalai is.

W Joe 2009.05.13. 16:41:43

Jók ezek az újak, bár hallottam már olyat, hogy egy felújított EU-Konform játszótéren veszélyesebb volt az új csúszda mint a régi. Állítólag nagyon meredek lett, és a kisebbek nagyokat eshetnek benne. Ez nincs leszabályozva?

W Joe 2009.05.13. 16:42:50

De a rakétamászóka nagyon jó volt régen. Hatalmasakat űrhajóztunk benne :)

peelou75 2009.05.13. 16:44:42

@OkoskaTo:rp: hát azért vót rá példa, hogy a hinta ütött agyon valakit anno... Nekem meg majdnem a lábam tépte le valami körhintaszerűség, még szerencse, hogy a szandálom gyengébb volt, oszt az szakadt el, nem a keresztszalag... Szóval EU játszótér a király, csak legyen körbekerítve.

Miki601 2009.05.13. 16:45:41

OFF!

Megnéznétek minél többen ezt az oldalt??

teker2009.atw.hu

állásinterjún vagyok, és ez a feladatom!!
negyed 6-ig minél többen nézzétek meg... :)
igazából semmi sincs az oldalon, csak mérik, hogy hány embert tudok mozgósítani..

csóróbringás 2009.05.13. 16:46:53

kb az első mászokás emlékem az, hogy leesek a mászóka legtetejéről, ami 2 méter volt, a sóderes (gondolom az építkezésről az maradt meg, nem a homok) "homokozóba". tenyerem meg térdem felsérült, persze bőgtem, mint állat, de komolyabb bajom nem lett :)
legközelebb már jobban vigyyáztam magamra, de nem utáltam meg a mászókát.

azért kár, hogy a vascsöves mászókákat eltüntetik, nekem kifejezetten tetszettek azok a figurák. meg jól lehetett bandázni rajtuk tényleg! :)
a gyerek meg úgy tanul meg vigyázni magára, ha időnként megtapasztalja, hogy milyen az, ha baj éri. kövezzetek meg, de szerintem így normális.

Anatómus 2009.05.13. 16:47:42

Én jobban szeretném a régi típusú hintákban hintáztatni a gyerekemet, mert ezen az egy szál lapon nagyon nehéz kényelmesen fennmaradni, viszont igen könnyű dinamikusan hanyattesni. A régi hinták három oldalról fogták körül a nagyobb gyerekeket is, tehát százszor biztonságosabbak voltak. Arra meg mindenki vigyázott, hogy ne csapják el a hintázni vágyókat. Egyébként is az a véleményem, hogy minél jobban óvjuk a kisdedeket, annál szerencsétlenebbek lesznek és minél több balesetet akarunk az EU-konform amorf játékokkal megelőzni, annál jobban sikerül újabb vészhelyzeteket előidézni. A játszótér a társadalmi túlkapások pontos leképezése. Olyan mint a politikailag korrekt beszéd.

gyz 2009.05.13. 16:50:41

nosztalgikus típus vagyok, szerettem is a rakétát (a felső szintról ugráltunk a homokba, egyszer szét is vertem rajta a fejem), de gyerekes apaként egyértelműen az újakra szavazok. Az Óbudai-szigeten nagyon menő játszótér van. Az persze nem lenne baj, ha a tahó parasztok nem hordanák oda a kutyájukat, illetve nem dobálnák tele csikkel a vastag réteg gyöngykavicsot, ahonnan kiszedni se lehet, és k.rva ronda. Mindezt 3,5 centire a szemetesektől...

min 2009.05.13. 16:54:24

Azért is ilyen hikomatok a mai gyerekek mert anyuci félti őket minden szartól nehogy bibis legyen a buksi. Semmi baj nincs a régi terekkel viszont annál nagyobb baj a mai beszari szülőkkel.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.05.13. 17:03:43

@Tééé: igen arra gondoltam, mi úgy hívtuk :) vagy tudja valaki annak a hordónak a hivatalos nevét, amin futni lehetett?

min 2009.05.13. 17:13:11

Az nálunk is mókuskerék volt

DrTraktoR 2009.05.13. 17:15:13

@Anatómus: teljesen egyetértek veled. lehet hogy a nosztalgia beszél belőlem, de szerintem kezdenek túlzásba esni azzal hogy még a langyos szellőtől is védik a gyereket. én is a régi fajta játszótereken nőttem fel, estem le mászókáról, horzsoltam le innen-onnan bőrt, vertem be a fejem, "vérfrissítés" is volt viszonylag rendszeresen... és akkor mi van? arra először anyámék vigyáztak hogy nagy bajom ne essen (igen, oda kell figyelni. gyerekekkel már csak így van, nemdebár?), az első néhány seb után meg már én is óvatosabb/ügyesebb voltam. nem is lett komolyabb bajom se nekem, se akármelyik barátomnak. pedig nem eu-konform csilivili tereken játszottunk, hanem lakótelepi cucilista monstrumokon, és a kezünket sem fogták állandóan.

csóróbringás 2009.05.13. 17:17:41

mi is múkuskeréknek hívtuk.
egy fa hordó, volt az oldalán 2 kapaszkadó és lehetett rajta futni. (meg kavicsot beleszórni és akkor mosógép volt :D)

gyz 2009.05.13. 17:19:42

szerintem ki kéne robbantani egy háborút: voltak gyerekek, akik simán túlélték, minek annyira óvni őket.

Nem kéne már átmenni hülyébe: a gyereknek normál esetben (extrém aggódó anyukákat kivéve) így is van millió lehetősége összetörni magát; nem tudom, miért akarják egyesek, hogy a kölkük feje inkább betonon vagy vascsőn koppanjon fa vagy rekortán-anyag helyett. Ha nekünk szar jutott, jusson nekik is az?

AkarkiJ 2009.05.13. 17:27:48

Azzal nincs baj, hogy ha egy gyerek a "saját kárán tanul", de az igenis elvárható, hogy a játszótér kialakítása, a felhasznált anyagok, stb a kockázatot csökkentsék. Mert abból, hogyha nagyon megsérül, nem tanul jobban, mintha csak egy kicsit.

Pajtás 2009.05.13. 17:29:11

egyetlen előnye volt a régi szocreál játszóknak, hogy barbár biztosak voltak és minimális karbantartás igényeltek(festést 10 évente:D)

fifikus_fizikus 2009.05.13. 17:35:39

@Anatómus:
Abszolút egyetértek a hintával!
A régi tereken nőttem fel, a lányom is részben régi hintán, részben új játszótéren.

Szerintem a hinta az egyik legfontosabb elem (lehetne) egy játszótéren, de az újakon nagyon elszúrták.

Alapvetően 2 probléma van velük:

1.) Az egyik az @Anatómus által említett biztonsági dolog: A deszka hintán egyensúlyozni csak a 2,5-3 év fölöttiek körüliek tudnak igazán, nincs támla, nincs biztonsági lánc, minta régieken, nagyon könnyen billennek előre vagy hátra.

Általában van fix biztonsági korlátos hinta is, de abba csak szülői segítséggel lehet be/kiszállni, és bizonyos ruhavastagság felett kifejezetten körülményes a lábköztartós lábdugdosás... Ez igazából nagyon kicsi gyerekeknek van (1,5 év alattiaknak).

Lényegében a leginkább hintaigényes 1,5-3 év közötti korosztálynak egyszerűen nincs hagyományos hinta!!!!

2.)
A másik nagy problémakör a darabszám:
Általában van egy darab deszkahinta, és egy darab lábköztartós-kapaszkodókorlátos (nagyon kicsiknek való) hinta.
A most 4,5 éves lányom a hagyományos játszótéren a kispajtásaival leginkább a régi típusú hintákat kedvelte: Volt belőlük 6 darab, egymás mellett, lehetett egyszerre hajtani, versenyezni, hogy ki megy magasabbra, stipi-stopizni hogy melyik hinta kié, ki ki mellé ül stb.

Ezek az új hinták abszolút közösségrombolók, csak magányos hintázásra adnak lehetőséget.

Pedig a gyerekek a közös, utánzós-vetélkedős tevékenységet jobban élvezik.

A körhintát is egyszerre több gyerek tudta élvezni, megvolt a közös élmény.

Statisztikailag lehet, hogy azonos darabszámú gyerek játszhat egy játszótéren, de főleg csak különböző játéktípusokon.

Nem közösségi, hanem individualista gyerekeket gyártunk ezzel!...

A harmadik nagy problémám:
Sok játék járószintje messze az átlagszülői fejmagasság fölött van, tehát nem tudja a szülő a gyerekét vezetni, megfogni, kontrollálni.

Az ilyen magas játékok legalább annyira veszélyesek, mint a beton aljzatú, vas hinták és mászókák.

Én sem láttam tömeges gyerekhalált a játszótereken, pedig egy 130 ezres nagyvárosban nőttem fel.

Hja, a szülőknek és a gyerekenek is figyelni kellett egymásra, magukra, és nem ombudsman után szaladgáltak egy fejbeütés után...

Hát igen. Régi szép idők.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.05.13. 17:39:18

Hát rendszeres játszótér-látogató, gyakorló apukaként mindig azon ábrándozom, hogy de jó lett volna, ha mi is ilyen klassz játékok között nőttünk volna fel...

Vaandor 2009.05.13. 17:55:14

A rakétát én is sajnálom! Meg a mókuskereket.

Egyébként az egyik leggyakoribb mászókaforma szerintem (amit a cikk nem említ) a házikó forma volt. Ugyanúgy, vascsövekből.

A teve olyan volt, mint a cica, csak nagyobb nyakkal?

kacsa. 2009.05.13. 18:03:06

Az újakkal nekem 2 nagy gondom van: az egyik, hogy nem vandálbiztos (hiába a "gumis tégla" a hinta alatt, ha valamelyik nagyeszű felszedi) a másik pedig a hinta: általában kevés van belőle és vagy rövid a lánca, vagy alacsony, vagy nem férek bele, vagy ... vagy én nőttem ki?
De amikor megjelentek, akkor nagyon tetszettek, csak már akkor is kezdtem kinőni őket :(

GergőÁron (törölt) 2009.05.13. 18:07:35

Nosztalgia ide, vagy oda, a 45°fokos szögben letámasztott műkőlapos csúszdánál betegebb agyszüleményt még nem láttam.

Betonpinyóaszatal dettó, hülye kommunista játék. Valami fasz kitalálta, hogy legyen szocialista innováció, legyen a csúszda meg a pingpongasztal előregyártott betonból, mert az a modern, korszerű anyag. Hogy hazsnálni nem lehetett egyiket sem, mellékes.

Egyébként a hajógyárin lévő zsneiális hatalmas csúszdákat újratelepítették már?

A legjobbak pedig igenis a komplex, nagyméretű, belső terekkel rendelkező, sokféleképp belakható monstre játékok voltak. Vár, kalózhajó, gömbmászóka...

csóróbringás 2009.05.13. 18:16:46

@GergőÁron: tényleg, a nagy csúszdáról jut eszembe: kőbányán, a sportligetben voltak ilyen nagy csúszdák a dombon. azokat lecserélték ilyen teljes cső szerű csúszdákra, érdekesek. de legalább nem tüntették el teljesen.

a beton pingpongasztal tényleg nem a legjobb, de azért néha örültünk, hogy legalább az van. (a göcsörtök meg csak izgalmasabbá tették a játékot :D )

Hargita Nándor · http://sliceandsmile.blog.hu 2009.05.13. 18:44:16

@csóróbringás: gellérthegyen is voltak gyerekfejjel/szemmel gigacsúszdák, azokkal mi a helyzet?

régi-csúszda fotóséta? :)

DrTraktoR 2009.05.13. 19:07:22

betoncsúszda? na ilyet még nem láttam. tényleg betonból van, vagy mi a f***?

mxplanet 2009.05.13. 19:29:57

nekem amúgy ezekről a régi mászókákról az első sexuális élményeim jutnak eszembe :))

Mt 2009.05.13. 19:30:59

@DrTraktoR: Nem ismerted a betoncsúszdát?? szegény elnyomott gyerekkorod volt:)

A legjobb játszótér Csillebércen volt, farönkökből. Arról tud valaki valamit?

smalladam 2009.05.13. 19:35:17

@~dá~: itt lakom a millenárisnál, úgyhogy viszonylag áptudét vagyok zöld péter kérdésben: erősen épül vissza, kb ilyen félkész lehet már

Djurika 2009.05.13. 19:42:43

@darthwalk: Az nagyon nagy királyság volt :) Pár éve mikor arra jártam, ott álltak, szerintem még megvannak.

Önjáró Talajgyalu 2009.05.13. 20:15:36

Gagyi. Kovetelem vissza a fembol es kobol epult veszelyes jatszotereket! Ne avatkozzunk a termeszet rendjebe! Eljen a termeszetes szelekcio!

zsoci 2009.05.13. 20:20:23

A régi sokkal, sokkal jobb volt. Ezek az újak unalmasak ocskák.

Ez a szuperbiztonságos meg vicc. Mi is felnőtünk a régi játszótereken.

qmatch 2009.05.13. 20:51:23

az euból csak csupa olyan dolgot veszünk át eszeveszett gyorsasággal, amiben valaki üzletet sejt... és ezek a játszóterek tudtommal hihetetlenül drágán készülnek... szóval pénz mozog, ugye vissza is mozog egy kevés - ez itt a lényeg, nem a biztonság. ezekről is le lehet esni, mert a gravitáció az régebbi találmány az unijónál.

nina2000 2009.05.13. 21:17:30

Ki nem szarja le, ezeket a piti híreket, miközben betiltják a KORRUPTIVITYT .....inkább ezen aggódjatok, egy újabb hungaricum veszik el !!!!! ÉBRESZTŐŐŐŐŐŐ !!!

hanna 2009.05.13. 21:30:31

Épp belelőztek a Zöld Péter üggyel. Már az is ki van rakva, hogy mikor adják át újra, az tényleg nagyon jó játszótér. A nagycsúszdák felújítva megvannak a Hajógyárin és a Gellérthegyen is egy adag.

A hinták valóban alul vannak tervezve. Absz igaz, hogy a babahinta és a laphinta között egy korosztály nincs jól lefedve. És a ki-beveszegetés, meg beakad a cipő stb. És mindig kevés valóban, mert nagyobb távolság kell, mert kettő van egy állványon.

A csúszdák minősége is nagyon változó. Oké, a betoncsúszdát nem lehet überelni, arról estem óriási én is kiskoromban. De egy csomó csúszdáról tök nagyot lehet ugratni, mert magasan van az alja, és az kicsiknek nem jó (lefejelik az alját vagy nagyot zuhannak). A fém forrósodik.

hanna 2009.05.13. 21:31:23

Ja, de szerintem is királyabbak a mostaniak, mint a régiek, bár a mókuskerék hiányzik, pedig azzal is megütöttem magam párszor rendesen.

Kuruttya 2009.05.13. 21:34:20

@qmatch: kapitalizmus van csokolom, johogy az jon be hamarabb amiben uzlet van. Ha irigykedsz tetszettel volna te is lecsapni es maszokat gyartani sokpenzer'.

müszi 2009.05.13. 21:46:48

a sszocialsta brigádunk által készitett saválló csövekből épült játszóeszközök,hinták elévülési ideje 1 000 000 év lett volna ha ezek a eu-t majmoló senkik ki nem szedették volna. most beépitettek nyárfából készitett hintákat meg ki tudja miket,amik egy két év alatt elrohadnak a földben. ez eu-s biztonságos? a sok hülye majom nem látja hogy a baromságot majmoljuk???? ráadásul sok millióért! az adónkból!
a hülye gyerek aki beszorult a játékba, az dögöljön meg,mert nem életre való!
miért nem tudunk már normális embereket küldeni az eu parlamentbe,vagy az önkormányzatokba?
az eu-ból még csak a megszoritás meg a baromságok jutottak el hozzánk! müszi
sajnos nem csa

harcihippi 2009.05.13. 21:51:57

Szerintem az új játszótereken csak az a hintaszerű képződmény jó, ami föl-le rugózik és közben körbe-körbe lehet hajtani :]

Egyébként én is a régiekre szavazok. A rakétamászókára, a hintára, meg a betonpinpongasztalra, aminek ormótlan lyuk volt a közepén és már csak arra volt jó, hogy azon bandázzunk.
Meg a körhintára, amit úgy behajtottunk, hogy rosszul lettem, és a gömbmászókára, aminek a közepén lógva lehetett versenyezni, hogy ki bírja tovább...

eh. Ha már most nosztalgiázom, mi lesz húsz év múlva? :)

harcihippi 2009.05.13. 21:54:13

oh, és megfeledkeztem a világ legviccesebb csúszdájáról: kb öt centi átmérőjű "görgőkből" volt összerakva, nyáron tök forró volt, és egyébként sem lehetett soha lecsúszni rajta, mert a "görgők" közé beragadtak a kisebb kavicsok és a homok. De fel-le lehetett rohangálni rajta - meg jókat esni :)

Csomorkány 2009.05.13. 22:25:17

Én is irígylem a mai gyerekektől a mai játékokat, de a betoncsúszdát történetesen szerettem: sokkal jobban csúszik, mint az az idétlen műanyag csúszda.

retek. · http://csakaszepre.blog.hu 2009.05.13. 22:32:31

Emlékeztek-e még a Hajógyári szigeten az óriás csúszdák melletti vascsöves játszótérre, aminek csövei ki voltak lyuggatva, és vizet engedtek bele, amitől szökőkutas játszótér lett? Az piszok jó volt! Igaz biztonságban nem az első, de egy forró nyári napon isteni szórakozás volt!
A betoncsúszdát pedig ki nem állhattam: rövid volt, magasan volt, és mindig attól féltem, hogy az út felénél kiesek belőle, mert semmit sem ért az a kicsi pereme.
Amikor pedig a városban az elsők között lecserélték a Hild téri játszóteret új fajtára (ami még a kilencvenes évek elején volt - semmi EU), akkor nyitás előtt bevallom átmásztam alkonyatkor a kerítésen és premier előtt kipróbáltam mindent. Milyen jó emlékeket is hozott fel ez a poszt! :-)

Megbocsatasblogger 2009.05.14. 11:26:17

Sajnos tenyleg csak az a baj hogy az ujak leamortizalofnak konnyen. A regieket (videken) 10ev utan is ugyanugy lehetett hasznalni. Mondjuk biztosan azert mert vagy acelvaz volt vagy foldbe felig beasott traktorgumi :D

maestro1 2009.05.14. 14:55:02

Még gyerekkoromban eltöltöttem néhány hetet Varsóban, és ott is volt betoncsúszda, ugyanolyan, mint nálunk. Ki is próbáltam, csak a végén az egyik vas tartóelem úgy szét volt rozsdásodva, hogy kiállt egy darabja és lefelé menet felszántotta a hátsómat. Na ennyit a régi játékokról... :) Túléltem, komolyabb bajom szerencsére nem lett.
A klasszikus piros hinta-piros műanyag csúszda kombó volt a kedvencem egyébként :)

accipiter · http://www.pallas70.hu/tanfolyam/szemelyugyi-gazdalkodo-es-fejleszto-kepzes.php 2009.05.14. 16:17:37

Oviban nálunk a hinta ülőkéje gumi abroncsból volt. A kereket víz szintesen függesztették fel, eső után kissé kényelmetlen, de egyébként tök jól elfértünk benne akár ketten is. A sárga félgömb mászóka alatt pedig traktor gumi volt elhelyezve, ahol jellegzetes szaggal tavasztől- őszig poshadt a víz. :)

2009.05.26. 15:55:48

A betoncsúszda rossz élmény nekem; egyszer "csupasz" fenékkel kellett hazamennem, mert megette a nadrágomat :(
süti beállítások módosítása