Jankling House © Scott Haefner

Vidéki kúriákkal ritkán foglalkozunk, pláne, ha ez a vidék Kaliforniában van. Ám egy kedves olvasónk egy globálisan elő-elő bukkanó problémára hívta fel a figyelmet: vonatkoznak-e a műemlékvédelmi előírások a gazdag emberekre. A gazdag ember jelen esetben a Mac atyja, Steve Jobs, aki némi huzavona után egy nyolcvanéves, védettséget élvező épület lerombolására kapott engedélyt.

Kedves Urbanista!
 
 
Nem akarok - mivel nem is lehet - a pesti gettó-átalakítással párhuzamot állítani, azonban mindenképpen figyelemre méltó, hogy ámerikában is van, aki a jogszabályokkal, helyi szabályokkal (pl. védetté nyilvánítás) szemben eljárhat.
Érdekesek a kommentelők is. Nekem úgy tűnik, a 80%-uk egyet ért a bontással.
Mindazonáltal a háznak is vannak érdekes részletei. A fürdőszoba tapétára, billiárd szoba csempékre, gerendákra, falfestésre, lépcsőkorlátra szívesen licitálnék az e-bayen...
 
Ha érdekesnek találod, SHARE IT, a nevem nélkül, lsz.

A bontás-nem bontás ügyében nem szeretnék vitába bocsátkozni, de a fényképeket nézegetve egy dolog biztos: az orgonát pusztulni hagyni a rombadőlő házban csúnya bűn volt. (További képek az eredeti posztban)

Rain-damanged Aeolean pipe organ © Scott Haefner

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: usa bontás kúria

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr21104427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from There · http://fotobolt.blog.hu 2009.05.05. 21:41:42

Fú, szerintem szerkeszd még egy kicsit ezt a postot, mert igen szét van esve.

Amúgy meg kitérdekel, azt csinál vele amit akar, nem? Ővette, övé.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.05.05. 21:46:01

@Tomi from Space: kösz tényleg szét volt csúszva kösz h szóltál! :)

Kuruttya 2009.05.05. 22:38:26

Nem egy nagy szám ez a ház..

RustySpoon (törölt) 2009.05.06. 00:07:14

USA-ban kibaszott papírbol vannak a házak. nézd meg a képeket.. kuka az egész, szét van rohadva. ennyi. a cuccokat meg dobja fel ebayre azt had örüljön a koreai mac buzi a 6000 dollárér vett wc ülőkének amin Steve Jobs trónolt korábban.

wasabii (törölt) 2009.05.06. 07:04:17

Műemlékvédelem? Amerikában? Ne röhögtess már... Annak az országnak csak benszülött műemlékei lehetnének, de azok a szerencsétlenek nem nagyon építettek tartós dolgokat. Egyszerűen nem él ott túl régen modern társadalom ahhoz, hogy épített értéket tudott volna létrehozni. Ahol arról híres egy-egy ház, hogy ott egyszer Kennedy elnök bekéredzkedett vizelni, ott inkább ne foglalkozzanak ilyen témákkal :)

Kristian Kalle "úr"nak küldöm eztadalt a 400K Ft k 2009.05.06. 08:03:28

wasabiii tevedsz. SOKKAL INKABB van muemlekvedelem, mert kevesebb a muemlek! Azokat viszont vedik, es ez mar hetek ota hir, hogy Steve Jobs egy otromba muemlekrombolo tulok. NAGYON JO POST

Kristian Kalle "úr"nak küldöm eztadalt a 400K Ft k 2009.05.06. 08:06:23

egyebkent a haz az arts and crafts egyik remeke ami az art nouveau aka szecesszio legkiforrottabb aga, a mission es a craftsmen fuzioja

ugyintezo1 2009.05.06. 08:13:37

nagyon tréh bejegyzés, mert:
- nem az a forrás, amit megadsz, nézd meg, ők is átvették,
- a hír 21 napos (ma),
- nem némi huzavona, hanem 8 (nyolc) éves eljárás, ahol a helyi közösség (kvázi tíz háztömb, de ez kertváros szintjén) meghallgatta, szavazott, olyan kis demokrácia. Ha megtúrod a netet, akkor találsz YouTube linket, ahol Jobs ez a helyi államigazgatási egység előtt vár a meghallgatásra, és a meghallgatás is megnézhető. Mi érdekes? Hogy a top100-ban van a vagyonával, mégis elment (most nem, mert mint ismert, rákos küzdelmet vív) több meghallgatásra a lakókörzetébe, személyesen, nem lóti-futi ügyvéddel. A helyi képviselők meghallgatták, érdemben hozzászóltak. Nincs 20-50-70 évre titkosítva, nincs tutyi-mutyi. Nincs, mert azt egyik fél sem engedheti meg magának. Ha lenne, nem lenne ez a triplán utólövő post sem. Ez a ciki, ha érted.

+ innen fájjon neked egy spanyol ház lebontása a távoli Kaliforniába, életed legsajgóbb pontja ez. Irigyellek.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.05.06. 09:20:07

Jobsot egyébként sem kedvelem a sznob fröccsöntött műanyag vackai miatt, de most 100% gyűlöletfaktort produkált annak a gyönyörű 4 manuálos orgonának a tönkretételével!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.05.06. 14:18:15

Régóta izgat a kérdés, hogy ha egy százéves épület ma is ugyanannak a családnak a tulajdonában lenne mint aki felépítette, akkor lenne-e joga a műemlékeseknek gátat szabni nekik a full magántuljadon feletti rendelkezési jogukban.

ReWriter · http://miazhogy.blog.hu 2009.05.06. 17:26:22

iOrgan. Ez lesz a jövő. Kap egy fehér dukkót a burkolat és ezen fognak játszani a Macintologusok miséin. Halleluja!

De az a legszörnyűbb, hogy azért szedték elő ezt az ügyet, mert Steve Jobs érintett benne. Egyébként már rég lebontották volna a házat.
süti beállítások módosítása