Hot


"Egy baromi nagy off lesz" - kezdte a kommentjét Kukurusnyák Rémus, de mivel érdekes témát vetett fel, gondoltam megér egy posztot. A probléma, a szüleik egyik szomszédjával van. Ők ugyanis

"lassan napi programot csinálnak abból, hogy égetnek valami műanyagot vagy gumit, aminek a füstje természetesen felénk száll, és hiába a zárt ablak, bejön akkor is a szag (tudom,szigetelés...)

Ilyenkor kint egyenesen nem lehet megmaradni, annyira tömény és büdös.  Nem egyszer előfordult már, hogy szüleimnek megfájdult tőle a feje. Szóltak már nekik, semmi változás, szóltak a jegyzőnek, ő nem tehet semmit, vajon van erre megoldás? (Pl. birtokháborítás? tudom meredeken hangzik, de akkor is...)Telente sem fával tüzelnek hanem rongyokkal, annak a szaga ugyanígy felénk áramlik. A leendő tanácsokat előre is kössz"

A témáról megkérdeztünk egy önkormányzati összekötőnket, akinek az volt az első reakciója, hogy "tuti kábelt égetnek". Aztán elmondta, hogy a szabályozás ugyan önkormányzatonként változhat, de sok helyen meg van határozva, hogy mikor lehet égetni és mikor nem. Mármint lombot, avart, fanyesedéket, ágakat. Gumit égetni elvileg nem szabad, szóval lehet, hogy érdemes lenne utánanézni a dolognak az önkorin.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: tűz bűz

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr741082626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vhm 2009.04.23. 20:17:54

birtokvédelem, jegyző. szerintem.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.04.23. 20:20:33

ántsz is
végül is, jogod van egészséges környezetben élni

hipokrita 2009.04.23. 20:21:18

Csak megjegyzés szintjén mondom, hogy a mi szomszédainknak is vannak efféle szokásaik, és nem zavartatják magukat a mindenféle hulladék elégetésében, akkor sem, ha a közelben éppen ruhák száradnak, meg az is mindegy nekik, hogy ez majdnem a belváros. A poén az, hogy csütörtökönként a kukások simán elvinnék tőlük a zöldhulladékot is, a szemétről meg ne is beszéljünk. Vannak furcsa emberek.

W Joe 2009.04.23. 20:22:22

Hát remélem, hogy van erre valami törvény vagy szabály. Ez borzasztó lehet.

Tiv 2009.04.23. 20:36:27

hát ha kábelt égetnek, akkor a kábeleket nyilván lopják a fém miatt. az meg nem kicsit bűntény, pl fénysorompó vezetéke. szal akár rendőrséi ügy is lehet.

GergőÁron (törölt) 2009.04.23. 20:38:22

valószínűleg nem is lehet égetni.
mondanám, hogy feljelentés, de az egyfelől olyan ciki, másfelől meg csak elmérgesedik a kis piti rosszomszédi viszony.

Esetleg keríts valami kicsi őrzővédő cégtől két nagy melák embert, akiknek csak becsöngetnek, kamuznak valamit, hogy miért kéne beszüntetni az égetést, mittomén szmbe lakik a don kisöccse, oszt zavarja a füst.

Általában akik ilyen gumiégetéssel szórakoznak, azok bunkó tanulatlan kisstílű csicska emberek, akik bőszen mernek pofátlankodni a szomszédal, mert azthiszik, nem lehet következménye, de összeszarják magukat, ha valami tőlük erősebbnek vélt dologgal találkoznak...

ezen tulajdonságukra érdemes építeni.

brainticket 2009.04.23. 20:38:39

ezt mostanában olvastam:

FONTOS! Műanyagot tilos égetni! A 21/2001. számú kormányrendelet értelmében 500 ezer forintig terjedő bírságra számíthat az, aki ezt megteszi. Az égetés során mérgező anyagok jutnak a levegőbe, amelyek egészségkárosodást, nagy koncentrációban pedig akár azonnali halált is okozhatnak. Lásd még a Levegő Munkacsoport Ne égesd el! című kiadványában.

origo.hu/365/lakasban/20090420-szelektiv-muanyaggyujtes-365-kornyezettudatos-otlet.html

www.levego.hu/kiadvany/vegyianyag/muanyagegetes.htm

fel kell őket jelenteni, csak ki kell deríteni hogy melyik szervnél.

Gonosz Nyuszi 2009.04.23. 20:41:54

Környezetszennyezés!!!!!!!!!!
Feljelentés!!!

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.04.23. 20:43:09

@brainticket: Én első körben az illetékes Környezetvédelmi Felügyelőségre és ANTSZre mennék ez ügyben.

nevem 2009.04.23. 20:46:12

Épp hogy a jegyző lett volna a megfelelő hely, mert nála kell birtokvédelmi eljárást indítani.

De ha nem tud/akar intézkedni, a két melák jobb megoldás lehet.

Tamaravera 2009.04.23. 20:48:09

A helyi önkormányzat környezetvédelmi referensénél kell feljelentést tenni, vagy ha Közép-magyarországi régióról van szó akkor itt:
Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügy Felügyelőség Cím: 1447 Budapest Pf. 541. Budapest, Nagydiófa u. 10-12 Telefon: (1) 478-4400 Fax: (1) 478-4520

Sok szerencsét, ez nem szomszédi perpatvar, hanem környezetvédelmi és egészségügyi kérdés.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.04.23. 20:48:15

@Tiv: Lopni??? Ők? A BODZÁT?? Nem lopják azt, szedik! Az jár.

Rég láttam itt ilyen gyűlölködő, náci postot.

StopSzmog 2009.04.23. 20:49:15

Kábelégetésről (ha valóban az) jut eszembe

'szakjogász szerint a "hulladékgazdálkodás rendjének megsértése" bűncselekmény, amely veszélyes hulladék esetén öt év szabadságvesztéssel járhat'
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=14429

bár ez 2007-es adat, nem hiszem, hogy enyhítették volna.

Lakóhelyen nem lehet mást égetni csak gazt, zöld nyesedéket, effélét, ezt önkormányzati rendelet szabályozza, napszakhoz vagy időszakhoz köthetik az égetést.

Lehet tudni a helyszínt?

BKV reszelő 2009.04.23. 20:55:18

Elég béna a jegyzőtök, mert sima birtokvédelmet kell kérni, majd ezután lehet kezdeni a szomszéd piszkálását bíróságon, környezetvédelmi hatóságnál, stb.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.04.23. 21:08:45

@StopSzmog: A műanyaghulladék az esetek zömében nem veszélyes hulladék. Fel kell hívni a területileg illetékes ÁNTSZ-t, vagy a helyi Környezetvédelmi felügyelőséget, hogy mi a teendő. Egyébként a jegyzőnek kellene intézkednie. Talán először jegyzőnek hivatalosan levelet benyújtani. Ha nem lesz eredmény jöhet az ÁNTSZ, meg a KÖFE!

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.04.23. 21:37:56

Ebben az ügyben az ÁNTSZ-nek nincs illetékessége, mivel ez környezetszennyezés. A területen 1. fokú hatósági jogkörrel rendelkező Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez kell fordulni:
www.kozold.hu/hasznos/felugyelosegek/
A felügyelőségek levegőtisztaságvédelmi osztályai bizonyítható esetekben bírságot szabnak ki. Ezért javasolnám felvételt készíteni a szennyezésről. Ez ami a környezetvédelmet illeti, ezenkívül a jegyző is illetékes a birtokháborítás miatt.

MosoMasa 2009.04.23. 21:38:50

Szerintem a bodza égetése nem törvénybe ütköző. És nem is büdös. Biztos a posztoló direkt hazudik....

naavii 2009.04.23. 21:40:32

@valami hidralika mittudomén:

Ügyelni kell arra, hogy ha a zavarás több, mint egy éve tart, akkor már birtokvédelmi eljárás nem indítható ("Ha eddig kibírtad, nem is zavart annyira" - ez a jogalkotó logikája), tehát a világért se nyilatkozzátok le, hogy ha egy évnél régebben kezdődött, különben go to bíróság.

A környezetszennyezési szabálysértésben is a jegyző az illetékes; van egy kW-ban megadott (jó magas) határérték, ez alatti kazánokkal elkövetett bűvészkedés a jegyző hatásköre (ő meg, hagy ne mondjam már, sz...ik bele).

Igen, valóban igaz az 5 év börtön is; most lusta vagyok megnézni, melyik §, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bcs, minősített esete (veszélyes vagy nagy mennyiségű hulladék) esetén. (100 évente leszáll egy kis madár a Gellért-hegy tetejére és odafeni a csőrét. Ha elkopott a Gellért-hegy, akkor fogják lesittelni ezért az első elkövetőt.)

fucksatan · http://gubafan.atw.hu/ 2009.04.23. 21:46:16

en egyszer mar vegigjartam ezt a temat. igazabol itt ugy van meghatarozva (gyor) hogy vannak bizonyos honapok amikor abszulut nem lehet tuzetgyujtani mert valami legnyomas para miatt megall a fust mindenhol. amugy jegyzonel lehet itt is reklamalni ,de hogy ha meg abban a szerencses helyzetbe is kerulnenek hogy a valagukat kivonszolnak ellenorzes miatt , es pont tettenernek a tuzelot abban az esetben is eloszor csak egy irasos felszolitas lenne az eredmenye par honapon belul , es utana a buntetes , de ehez megin elkapni tuz kozbe stb stb stb.........

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2009.04.23. 21:50:15

alapból kormányrendeletben kéne megtiltani minden kibaszott égetést! az összes ősz el van baszva a büdös füstszaggal. aki kitalálta ezt a kibaszott szokást, hogy az avart égessék el, azt dobnám bele egy ilyen égő halomba! geci sok asztmás ember ilyenkor alig kap levegőt. ha nincs korm. rendelet és nincs szankciója: pl: 300.000 Ft-os bírság minimum akkor lehet itt blogokban erről írni de a paraszt úgyis szarni fog rá, hiszen megszokta, hogy 20 éve égeti a szart... és ugye egy zöldövezeti negyedben mind1, hogy melyik kerület, elég egy ilyen faszfej és elbassza az egész környék friss levegőjét!! nem az égető hibája, hanem a jogalkotók/illetékes minisztériumok és önkormányzatok hibája akiknek meg lenne a lehetősége, hogy szabályozzák a kérdést!!
köszönöm a figyelmet.

kapujanincs (törölt) 2009.04.23. 22:02:22

de jó hogy ilyen okosak vagytok! a tesóm szomszédja is műanyagot éget, eddig azt hittem tehetetlenek vagyunk (mondjuk nem is jártunk utána, csak valakinek elhittük). ráadásul a kéményen jön a füst, szóval nehéz lesz letagadni ha lefotózom. egyébként mifelénk (debrecen) nem ritka az ilyesmi, itt a belváros közelében sok régi udvaros ház van ahol hagyományos kályhával fűtenek. a mámi meg simán rádobja a tejeszacsót a tűzre.

hmmm01 2009.04.23. 22:14:12

A mi környékünkön is volt, és ma is van füstölés (főleg, amikor leszáll az est és senki nem láthatja a "forrást".
Levél ment az ANTSZ-hez, ám mivel ők "ebben nem illetékesek" (?) továbbküldték az Önkormányzathoz.
Onnan jött a válasz, jelentsük fel, hogy ki füstöl.... Járjuk esténként az utcákat és nyomozzunk mi??? Legyünk mi a feljelentők???
Ez a legkönnyebb megoldás - nekünk nem ment :(

hmmm01 2009.04.23. 22:17:45

Más: ha a szomszéd kerti partit csinál és ez nekem nem tetszik, mert szeretnék tiszta levegőt szívni, akkor én vagyok az irigy, összeférhetetlen - költözzek tanyára. Nem annak kellene, aki minden hétvégén bográcsban főzi az ebédet/vacsorát??? És közben jót iszogat a kedves cimboráival???

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.04.23. 22:52:43

Nálunk is probléma volt sokáig, mert a szomszédok vegyes tüzelésű kazánt használtak, amíg nem lett nagyon hideg (akkor kénytelenek voltak gázra átállni a modernebb kazán és a magasabb fűtőérték miatt). Sajnos rengeteg hulladékot égettek, bútorlapot, minden szart, ami elégett, és az egészet ránk hordta a szél (ráadásul a kéményük is baromi alacsony). 1-2 nap alatt sötétszürke lett a szűz hó teteje...
Egyetlen probléma volt csak, hogy a szomszédék abszolút normális, kedves emberek, csak éppen halál csórók. Már komolyan felmerült bennünk, hogy beszállnánk a gázszámlájukba, vagy legalább a kéményt kicseréltetjük saját költségünkre, de végül 1-2 év alatt rendeződött a dolog, megszűnt a hulladékfa-forrás és azóta gázzal fűtenek.

pityupang 2009.04.23. 22:58:40

@Slanger: De ha elégetik, akkor már az egyik legrákkeltőbb cucc a világon. Nem lehet étteremben dohányozni, az oké, de miért lehet ilyen gennyes parasztságot csinálni mások rovására büntetlenül. Nálunk a temetőben égetik állandóan a sok művirágot. Szintén büntetlenül.

Kukurusnyák Rémus 2009.04.23. 23:05:50

Kellemes meglepetés ért amikor viszontláttam a témát:) Amúgy Tiszanána..Az a baj szerintem, hogy elég nehezen bizonyítható,mellesleg szegény bodzaszedő család, őket mire büntetik meg?:D
De köszi hogy kikerült így is, utánajárok pár dolognak:)

Carnivora (törölt) 2009.04.23. 23:06:29

Mióta drágajé van a gáz vidéken mindenfele rácuppan a nép az alternatív cuccokra , és kb. éget mindent amit ér télen ...

Carnivora (törölt) 2009.04.23. 23:11:13

@hmmm01:

te egy ritka szerencsétlen pronyó irígy kötsög vagy ...

Mertcsak 2009.04.24. 00:02:41

@hmmm01:

Ne keverd mán össze a kerti partit a műanyagégetéssel he!
Te nyilván ilyen városból kibútorozott kerti bunkó vagy.
Nálunk is volt gond a szomszéddal(műagyag+rongy tüzelés,vasárnap hajnali láncfűrészes hulladékfa aprítás),páran szomszédok átmentünk hozzá dumálni.
Megbeszéltük,söröztünk,pálinkáztunk,onnantól tudta mi merre meddig.
Jah,én város szélén születtem,ott is lakom,kerti hulladékot is eltüzelem,bográcsozok is,mégse akar senki feljelenteni.

gromit 2009.04.24. 00:03:22

@hmmm01:
hat azt hiszem sokan vagyunk egy ilyen szomszedra, mint te vagy.......
:(((((

StopSzmog 2009.04.24. 00:04:07

@Slanger:
mondjuk nem is arról beszéltem, hanem a kábelégetésről, de sebaj :)

R242 2009.04.24. 00:04:53

Szia DÁ! :)

Szerintem LÁNCFŰRÉSSZEL kéne jobb belátásra bírni a pronyó szomszédot....
Vagy naponta bejelenteni...
Türhő gyökér, aki műanyagot éget....
( de az is, aki szombaton reggel 8-kor már flexel.... ) :)

StopSzmog 2009.04.24. 00:09:51

@Kukurusnyák Rémus:

A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról - Tiszanána község Önkormányzatának 4/2004.(II.24.) számú rendelete

IV. Fejezet
Az avar és kerti hulladékok nyílttéri égetése
14.§.
/1/ Avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó-helyen és telken szabad égetni úgy, hogy az az emberi egészséget és környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.
/2/ Az égetendő kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális ill. ipari eredetű hulladékot (PVC, veszélyes hulladék).

V. Fejezet
A köztisztasági rendelkezések betartásának ellenőrzése
16.§.

/1/ Aki e rendeletben meghatározott magatartási szabályokat, kötelezettségeket, és tilalmakat megszegi – amennyiben súlyosabbnak minősülő cselekmény nem valósul meg szabálysértést követ el, és 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható az alábbiak szerint:
/2/ Szabálysértést követ el az, és vele szemben az (1) bekezdés szerint kell eljárni, aki:
* avar és kerti hulladékok nyílt téren történő égetését nem a rendeletben foglaltak szerint végzi

/3/ Szabálysértés miatt első fokon a jegyző, másodfokon a Heves Megyei Közigazgatási Hivatal jár el.

borovi 2009.04.24. 00:21:40

Ugyanmá! Nekem egy egész lakodalmat sikerült szanaszéjjel füstölnöm boldogult úrfi koromban. Máig csodálkozom, hogy nem jött át kaszával, vasvillával, kerítéslécekkel számonkérni a felbőszült násznép... :))) Pedig csak gazt égettem.

Mertcsak 2009.04.24. 00:22:32

Szóval Rémus,látogassátok meg a szomszédot,határozottan,lehetőleg némi szerszámokkal felszerelkezve,oszt magyarázzátok el néki,hogy mi a stájsz.
Nálunk bevált.
Azé pálinkát vigyetek!Sose lehessen tudni!:)

Mertcsak 2009.04.24. 00:23:44

@borovi:

Még 1 pohár bort sem kaptál?!:)

vizafogó 2009.04.24. 00:43:32

Műanyagok égésterméke szinte mindig mérgező, gyakran rákkeltő.
Környezetvédelmi hivatalokban ne reménykedj, mert lehet, hogy téged büntetnek meg mivel mérgező levegőt szívsz.

www.humusz.hu/hirek/2754

Ezt az ügyet ismerem. Itt a bejelentőt (akinek a területére hordta a szemetet a német) kötelezte, a hivatal, hogy szállítassa el a saját költéségére. A németnek meg kiadták az igazolást, hogy szakszerűen kezelte a saját szemetét.
Az volt a szerencse, hogy az érintettek rendőrségen is tettek feljelentést hisz kemény bűncselekmény az ügy.
Persze ahogy hallom még most sem ül a tettes, sőt tovább vezeti a kft-jét.

Void Bunkoid 2009.04.24. 08:01:49

k*rvajó a post tagje...szerintem át is kellene írni a cikk címét Tűzbűzre :)

szajberpiraty 2009.04.24. 09:10:03

Vipera modell! Az ilyen embereken csak ez segít. 2-3 ember símaszkban beállít egy sötét éjszakán. Embert udvarra kivisz. Pár pofon elcsattan, esetleg egy kis viperás kezelés lehet.

Fontos, hogy nem szabad semmilyen sérülést okozni, a lényeg a megfélemlítés. Ember ha bejelentést tesz, akkor sem fognak vele foglalkozni, mert sérülés nincs, a házból nem tűnt el semmi....

Az eljárás igény szerint ismételhető.

Carnivora (törölt) 2009.04.24. 09:15:41

@szajberpiraty:

Aham viperát láttál már? :D na azzal nehezen kezelsz v.kit nyom nélkül :P

Ilyenre megfelelőbb a gumibot , vagy vastag kábel darab ...

Netuddki. 2009.04.24. 09:21:19

@szajberpiraty: Okos ötlet. Aztán még a mostani lövöldözéseket is rád varrják.

Balogh Ádám Software 2009.04.24. 09:24:58

Kerti hulladékot nem égetjük, hanem komposztáljuk. Nincs füst, és még műtrágyát sem kell venni.

pucros 2009.04.24. 09:49:50

Hogy bizonyítol bármit? A szaglás szubjektív.
Mivel saját területén éget, bemenni csak rendőr mehet be megnézni hogy mi ég, addigra meg el is oltja a tüzet.
Magáncégek hajlandóak iszonyatos pénzért levegőmintát venni és megelemezni mi van benne. De hogy egyeztetsz, hogy pont akkor jöjjenek, amikor műanyagot éget?
Nekünk is ilyen problémánk van, minden megoldás érdekel. Persze sajnos pénz is számít (nyilván mindenkinek kézenfekvő lenne kivásárolni a renitens szomszéd alól az ingatlant egy visszautasíthatatlan áron:))

Deep Water 2009.04.24. 09:55:30

@StopSzmog: Ez nagyon jó!
Véletlenül nem tudod, hogy a Bp. XX.kerületnek (Pesterzsébet) is van-e hasonló szabálya?
Ezer köszi!

Dr. Ötker a belvárosi orvos 2009.04.24. 10:34:50

sajnos ilyen helyzetben a jog nem véd meg, a jegyző egy töketlen, mert ez igen is birtokháborítás, és simán hoznia kellett volna egy eltiltó határozatot, de úgy látszik pont leszarta az egészet.

a jószómszédi viszonyra meg nem kell apellálni, az olyan ember, aki veszélyes hulladékot éget az az emberi együttélés minimális normáival sincsen tisztában.

végső megoldás tényleg csak egy van,
át kell menni és alternatív vitarendezés keretében rábírni arra, hogy a jövőben tartózkodjon az ilyen tevékenységtől, ha skrupulusaid lennének azzal kapcsolatban amit meg kell tenned, akkor gondolj arra, hogy az a faszkalap jót röhög a tutyimutyi szomszédján, akivel még a szart is meg lehet etetni,

na hogy érzed, kezd már elönteni az erő, érzed, ahogy a düh szétárad az ereidben, na akkor kezdheted....

kutya vacsorája 2009.04.24. 11:13:28

hatalmas offság, de elötötte az agyamat a sz@r, hátha vki tudja a trút. milyen alapon zárhatnak le magáncélból közutat a gyalogosok elől is? a ménesi útra belépőjeggyel lehet belépni a kurva dísznövényvásár miatt. bunkó őrzővédők lakcímkártyát követelnek a sétálóktól, kocogóktól. miezmán? kit és mennyivel kentek meg az önkorminál?

Deep Water 2009.04.24. 12:59:59

@kutya vacsorája: Sima területfoglalási engedély kell hozzá, amit az Önkorm. ad ki, de gyanítom, hogy nem pont így és ilyen feltételekkel adták ki nekik az engedélyt.
A bunkó bengák meg nem kérhetnek lakcímkártyát, nem igazoltathat csak a rendőr.
Önkorira telefonálj, v. rendőrségre!

StopSzmog 2009.04.24. 23:40:43

@Deep Water:

Sajnos nem tudom. A honlapot néztem, de a pesterzsébetin a 'Rendeletek egységes szerkezetben' menüpont alatt (baloldalt majdnem alul) nincs semmi erre vonatkozó.

A fórumban viszont találtam egy kiábrándító levélváltást. Idézem.

Fórum >> Közigazgatási Osztály, Ügyfélszolgálati Iroda >> birtokháborítási ügyek

gerecse2 2006-11-23 20:37:34

Tisztelt Illetékes!

Szeretnék tanácsot kérni Önöktől, hogy tehetek-e valamit, illetve mit az alábbi esetben!
Banálisnak tűnhet az eset, de sajnos évek óta "mérgezi" életünket a szomszédunk. Napi rendszerességgel (van, hogy naponta többször is) kibírhatatlan, áthatóló folytó szag terjeng, amint begyújt, füst száll a kéményéből. Elmondása szerint mindent eléget. (műanyag, gumi...?)
Lehet-e tenni ellene?

Két kisgyermekem van, de hiába élek kertes házban, mégsem játszhatnak, alhatnak az udvaron a frissnek nem nevezhető levegőn? Kiszámíthatatlan, hogy mikor lesz elviselhetetlen a bűz. Igaz, hogy rövid ideig tart maga a szag, de ha épp szellőztetés van, vagy kint van a mosott ruha, akkor abból egyhamar nem távozik a bűz.

Ha tanácsot tudna adni, nagyon hálás lennék!
Tisztelettel: (név)

Szabóné Garai Éva 2006-11-27 13:09:37
(válasz gerecse2 -re)

Tisztelt Asszonyom!
A jogszabályok értelmében hulladékokkal tüzelni nem szabad. Aki mégis ezt teszi, az levegőtisztaság-védelmi bírsággal sújtható. A környezetvédelmi hatóság konkrét bejelentése esetén vizsgálhatja, hogy a tüzelés az előírásoknak megfelelően történik-e. A vizsgálat eredményétől függően intézkedhet (pl. tilthat, bírságolhat).

Tisztelettel:
Városfejlesztési és Fenntartási Osztály
Lászik Attila
osztályvezető

Fenti levelezés ugyan régi (2006) de nekem az derül ki belőle, hogy ha azóta másként nem szabályozták, akkor ennyit tudnak.
Nálad egyébként mi pontosan a helyzet?

Deep Water 2009.04.27. 15:31:00

@StopSzmog:
Szia! Én is ott keresgéltem, de én sem találtam erre vonatkozóan semmit.
Nálunk a relatíve újjonnan épült lakópark tőszomszédságában szezontól részben függően gyújtogatnak többen is.
Az egyik bagázs lent a régi sporttelepen a Duna-parton, ahonnan az egész területet (elsőként pedig a játszóterünket) önti el a füst. A másik pedig egy - a tőszomszédságben élő - nő, aki főleg a nyesedéket, de azzal együtt sokszor mást is - rendszeresen elégetget. Ahogy kitavaszodik, esténként gyújtogat. Az összes ablak-ajtó bezárása sem segít, pedig mondjuk egy tavaszi/nyári este elég kellemetlen bezárt ablakok mögé szorulva is. Arról meg nem is beszélek, hogy utána otthagyja az udvaron az órákig parázsló és füstölő tűzrakóhelyet, a füst pedig még késő éjjel is érezhető.
És most gallyazta le a cseresznyefáját...

StopSzmog 2009.04.28. 04:10:02

@Deep Water:

Lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni, de próbáltatok már kommunikálni? :)
Mesélni pl a komposztálásról, ilyenek.

Deep Water 2009.05.04. 08:43:04

Tenyérnyi kertje van, alig fér el benne bármi. Nem hiszem, hogy a komposzttal bármire is menne, vagy akarna ilyesmit. Nem beszéltünk, de fogok vele beszélni, ha megint elgázosít legközelebb minket.
Most újrafüvesítette a kertjét, addig nem gyújtogat, gondolom.
A lentiekkel meg ne nagyon van értelme beszélni, mert az egy olyan vízparti telep, mint a Római. Ezer kis kalyiba, ahol 40 éve ugyanúgy csinálnak mindent, csak azt nem veszik észre, hogy azóta körbeépültek.
Lehet, hogy inkább el kéne költözni innen.

Reactor 2012.03.30. 21:20:11

Az a gond, skacok, hogy a legtöbben nem poénból vagy natív taplóságból égetik a műanyagot - főleg télen - hanem mert nem akarnak megdögleni. A Harkonnen fajtól vonatkoztassunk el, értük mondjuk nem kár ha megfagynak, de nézzük meg egy kicsit a fűtéskínálatot manapság.

Alapszituáció: Kőkemény tél, a hőmérséklet legjobb esetben is mínusz 5 fok, az átlag mínusz 10, az alsó határ mínusz 18-19 fok, mint idén februárban. Adott egy ember, aki érthető módon fázik. Hogy védekezhet ez ellen a probléma ellen?

1) Szigetelés. Kb. szart se ér, de a placebo-hatás ugye nem elhanyagolható. Szigetelés csak fűtéssel kombinálva ér valamit, mert saját magától a levegő nem fog fölmelegetni. Azonkívül szép fokozatosan, de MINDIG lesz valahol egy miliméteres kis rés, ahol a meleg kimegy, a hideg meg bejön. Hermetikusan nem lehet lezárni egy lakást se. Akinek még is sikerülne, az rövid úton meg is fullad.

2) Gázfűtés. Iszonyú drága, aki teheti, lemond róla. Többek közt ez az oka a műanyagok meg más szemét elégetésének is. A gáz horribilis összegekbe kerül, a szemét meg úton-útfélen hever. Azon kívül pedig, hogy a gáz lassan drágább az aranynál, a gázkészülékek imádnak elromlani, a javításuk megint bődületesen sokba kerül, úgyhogy az ember mérlegelhet, mi ér neki többet - az ennivaló vagy a meleg. Nem jó.

3) Elektromos fűtés (villanybojler, hősugárzó stb). Ugyanaz van, mint a gáznál - bődületesen drága, aránytalanul drága, ha pedig egy komolyabb villanyfűtő berendezés hibásodik meg, a javítása megint egy kisebb vagyon. A felső tízezret kivéve ezt kb. senki nem engedheti meg magának. A hősugárzó olcsóbb, ha tönkre is megy, kemény 3000 forintért már vehetsz újat a hülye boltban, de ez megint iszonyú összegekbe kerül a villanyszámlán, azonkívül vizet nem fog melegíteni. Mint házfűtés, az elektromos módszer egész egyszerűen megbukott.

4) Vízkeringentő padlófűtés. Ezzel speciel csak annyi a baj, hogy gázzal megy, ami megint elképesztően sokba kerül, és egy hidegebb napon lófszt se ér. Hatástalan.

5) Kandalló,cserépkályha,mobil vaskályha stb. Na erre azt lehet mondani hogy hatékony, még vízbekötést is meg lehet csinálni benne, jó meleget csinál, addig fűtheted ameddig akarod, és nem kell bele semmi más, csak tüzelőanyag. Igen ám, csakhogy a tüzifa megint jó brutál drága, aki meg maga akarja szedni a fát, jól megbsszák természetkárosításért (kivéve persze ha dakota, nekik csak jogaik vannak ugye), ha pedig műanyagot éget, akkor szintén.

Egyszóval huszonkettes csapdája - akármit csinálsz, nem jársz jól. Ha közműves fűtést használsz, a gatyád rámegy, ha tüzelsz, megbsz a hatóság.
És hogy miért vagyok a műanyagégetők mellett? Hát kéremszépen, amíg ilyen qrvadrága a villany és a gáz, a fizetések pedig nemhogy nem nőnek, még csökkennek is, addig ez NEM FOG VÁLTOZNI. Megfagyni senki se akar, tüzelni csak kell valahogy. Mínusz tizenöt fokban egy lyukas kalyibában kb. ti is telibe fosnátok, hogy szennyezi a környezetet a műanyag égetése...úgyhogy én azokkal egyetértek, akik számára nincs más út a fűtéshez.
A másik meg a falopás, az speciel ezerszer jobban rongálja a környezetet, a műanyagégetéssel legalább a szemét eltűnik.

És, mint láthatjuk, a cápázóhorog-orrú gyülevész által menedzselt kormány semmit nem tesz, hogy ez a helyzet változzon. Valakiknek ez nem érdeke. Legyen csak megfizethetetlen a villany és a gáz, akinek meg nincs zsetonja, dögöljön csak meg. Igazi népbarát politika. A gond ott kezdődik, hogy az ember élelmes és találékony, és nem hajlandó csak azért se megdögleni, inkább kitalál valami módszert, hogy túlélje a telet. Van pofája hozzá, most mondjátok meg! Híjjjj!!

Egy szó, mint száz: Nem büntető rendeletekkel kell a helyzetet megoldani, hanem elviselhető szintre kell visszaszorítani a gáz meg az elektromosság árát, és akkor senki nem fog gumit meg műanyagot meg szirszarokat égetni. ENNYI A NAGY TITOK.

Keresztes Edina 2014.11.03. 15:34:35

Sajnos a mi szomszédunk sem különb. Álandóan kábelt tüzel. A picivel nem tudok ki menni az udvarra sem. :'(
süti beállítások módosítása