Nos az apró rejtett hibák elkendőzése mindennapos dolog egy lakásnál. Thev levele nem csak azt a kérdést veti fel, hogy ez meddig fér bele a "kis csúsztatás" kategóriájába, de azt is, hogy mi van most a Metallochemia vegyianyag-szarkofágjával. Nem tudja valaki?

 

Olvastam az egyik postodat a belsős megjegyzésről. Erről jutott eszembe az egyik minapi házlátogatásom Tétényben, ahol a következő ingatlant kínálták:
http://www.ingatlan.com/elado/ikerhaz/Budapest/XXII._kerulet/Kossuth_u./h3082985
Megérkezéskor a Kossuth utca végében láttam egy szép nagy mesterséges dombot (szakmabeliként rááll a szemem az ilyesmikre), rá is kérdeztem az ingatlanosnál, hogy az meg micsoda. Válasz: Az ott csak egy dombocska.Aha, nagyon hamar utánajártam, hogy a Metallochemia szennyezett talajának szarkofágja. Vajon ennyire hülye az ingatlanos, vagy ennyire hülyének néz? Tanúlság: vásárlás előtt google mapsen körülnézni, ha lakás/ház tetszik, este is megnézni, hogy csendes-e és környékbeli kiskocsmákban érdeklődni helyi arcoktól, hogy mik a buktatók arrafelé.

üdv:
   -thev

 

A témáról a legteljesebb anyagot Sadia lelte meg a Heti Válaszban. Ebben nem csak a kémiai szennyezés miatti ingatlanérték-vesztést és egészségkárosítást mutatják be, de leírják azt is , hogy a helyiek 13 éven át húzódó pereskedésének semmi eredménye nem lett. Az ok:

"a bíróság megszüntette a pert. Tette ezt arra hivatkozva, hogy az önkormányzat nem képviselheti a károsultakat, még akkor sem, ha azok egyenként adtak meghatalmazást.
Szabolcs Attila XXII. kerületi polgármester a Budai Látképnek azt mondta: a helyieket megdöbbentette a döntés, hisz 1993 óta folyik az eljárás, és egyetlen bíró sem közölte, hogy az önkormányzatot nem lehet felhatalmazni a képviseletükre. A Nagytétényi Emberés Érdekvédő Egyesület és az ügyvédek most tanulmányozzák, hogy a bírósági döntés után mit lehet tenni. Így még nem tudni, valaha is kárpótolja-e valaki a nagytétényieket, akik az ország legnagyobb környezetszennyezésének tehetetlen szemlélői, elszenvedői és károsultjai voltak."

Ennél frissebb hír nem nagyon van a neten. Vagy tud valaki róla valamit?

Frissítés: Veronikától e-mailben kaptunk egy kis plusz információt:

Szia,

sajnos nem vagyok regisztralva a blog.hu-n ezert igy kuldom el, amit hozza tudok tenni a Metallochemia-temahoz. Nehany evvel ezelott (2003-ban) ezzel kapcsolatosan irtam a szakdolgozatomat, es ugyan csak attetelesen volt resze a terulet tovabbi sorsa, azert nehany dologrol tudok, ami hasznos lehet.

Ahogy a linkelt cikkben is szerepel, a szarkofag ala termeltek be a szennyezett anyag nagy reszet - en legutobb 2005-ben jartam ott, a munkak megkezdesekor. Akkor arrol beszeltek az illetekesek (nem tul sok technikai reszletet emlitve, mert a kiruccanast a kornyekbeli  lakoknak szerveztek), hogy a teljes terulet ala geofolia kerul, illetve hogy hogyan lesz szigetelve  a szarkofag alatti resz. Engem szemelyszerint a szarkofag boritasanak idotallosaga erdekelt, kulonosen, hogy voltak olyan tervek, hogy az autopalya lejtojet novenyekkel ultetik be (ebbol nem tudom, mi valosult meg - van esetleg valakinek fotoja  a boritasrol?) de erre nem kaptam konkret valaszt. Szinten erdekelt, hogy tervezik-e a betemetendo anyag elozetes kezeleset (akar csak valamilyen egyszerubb, a helyszinen is megvalosithato formaban) de ugy tudom, hogy ez nem szerepelt a tervekben. Magat a szennyezest tekintve ez egyebkent biztosan nem lett volna olyan egyszeru feladat, hiszen az hagyjan, hogy a cikkben emlitett "Mengyelejev-táblázat egészségre ártalmas elemei"-bol tenyleg jopar volt nagy mennyisegben es melysegben fellelheto (fokent nehezfemek: olom, cink, rez, kadmium) de  a gyar teruletenek fele szerves szennyezokkel volt "elaztatva". Ez egyebkent szo szerint veheto: legeloszor 2001-ben jartam ott, es a hulladekok nagy resze (pl. hasznalt akkumulatorok, alkatreszek) minden takaras es vedelem nelkul volt szetszorva  a talajon - ami egyebkent nem is igazi talaj volt, hiszen a terulet egy reszet a korabban keletkezett kohosalakkal toltottek vissza.

Ha a lakasvasarlo tovabbi reszletekre kivancsi, akkor tudom ajanlani a helyi lakosok erdekvedelmi szervezetenek vezetojet, akinek a nevere sajnos nem emlekszem, de a  kornyekbeliek biztosan meg tudjak mondani - a holgy szemely szerint is tulesett egy pajzsmirigy-rakon, es a sajat kertjet ajanlotta fel annak idejen, hogy a megbizott ceg a talajcsere lefolyasat demonstralhassa.

Remelem, szolgaltam nehany plusz informacioval.
Veronika

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest ingatlan hirdetés lakás nagytétény talaj xxii. ker metallochemia

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr981033571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gáspár Norbert Pál · http://www.panoramio.com/user/185261 2009.03.30. 17:24:46

Azt hiszem ez is olyan téma, amibe nem nagyon szabad elmélyülni...

thyles (törölt) 2009.03.30. 21:30:58

Egyszer ráakadtam egy cuki I. kerületi kis kétszobásra, aranyos, pár lakásos társasházban, udvari volt, az udvar agyonültetve, az egész nagyon hangulatos. A lakás nagy előnye volt, h a nappaliból hatalmas ablakot vágtak a ház mögötti kertre, és így lakás teljesen mentesült az udvariság hátrányaitól. Mivel a kert már egy másik ingatlan része volt, gyanús lett, h hogy vághattak ablakot egy ilyen határolófalba, megkérdeztem hát az ingatlanost, tud-e vmit, aszondta, a tulaj említette, h van vmi vita az önkormányzattal. Na, föl Budára, illetékes elvtárs előadja, az ablakot vissza kell falazni, vh kilátásban, ja, és egyébként a rendezési terv szerint a szárny bontandó. Hehehe. Nem vettem meg, remélem az utánam következők is észnél voltak.

fandrew 2009.03.31. 18:28:34

Tiszta Erin Brockovich, beszarás.
Csak épp a happy end hibádzik.

leon, a proli 2009.04.02. 11:19:10

nem is a google maps-en kell körülnézni, hanem a wikimapia.org oldalon
süti beállítások módosítása