Hopp, bepottyant egy nyíltlevél-féle a postaládánkba (legalábbis az illetékeseken kívül néhány városblog is megkapta), arról hogy eltűnt a Lánchídon évek óta (évtizede?) látható cirill betűs felirat. Túl azon, hogy a graffitieltávolítás szép CSR-módszer, amit többen is felfedezhetnének végre, lehet, hogy a Fővárosnak nem a vállalati szférára kellene hagynia a hídmosást:

 

Tisztelt Főpolgármester Úr, Belvárosi Polgármester Úr, tisztelt Sajtófőnök Asszony!

Mint bizonyára Önök is örömmel értesültek róla, civil kezdeményezésre eltávolították a Lánchíd oldaláról az évek óta látható cirill betűs "Katja, szeretlek - Petja" feliratot. A felirat eltávolítása egy reklámszakmai klub szervezésében és felajánlásával történt, kb. 60 perc alatt. A részletekről pld. itt olvashatnak: http://www.kreativ.hu/cikk.php?nl=2933&id=23605&aai=0&s=0

Egy civil, Budapest-lakos kérdései:
- nem zavarta éveken keresztül egyik hivatalt sem, hogy Budapest legfőbb szimbólumán, naponta százezrek olvashatták e szívet melengető feliratot?
- a kézenfekvő 60 perces megoldás miért nem jutott sem a Főpolgármesteri Hivatalnak, sem a Belvárosi Önkormányzatnak eszébe?
- milyen tanulságot vonnak le ebből a civil kezdeményezésből?

Válaszukat várva,

Üdvözlettel,
Kötcsei Csaba

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: graffiti lánchíd urbanistaposta

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr601027392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.26. 18:24:26

és most örülünk? én nem.
holnap a graffitikről leszen szó a hetibetonban, ezt is bedobom akkor majd.

sandor68 (törölt) 2009.03.26. 19:24:54

én örülök :) szégyen és gyalázat volt ez a szemét. kiváncsi lennék meddig lett volna a vörös téren egy hasonló stílusú német nyelvû szöveg.. jellemzô kis hazánkra magyarisztánra. köszi orbángyurcsány és sleppjük. sikerült tönkretenniük hazánkat.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.26. 19:57:14

Nem volt zavaró, de itt volt az ideje.

Mt 2009.03.26. 19:57:55

Tanulság: hagyni kell a graffitiket a francba, majd a civilek leszedik őket!

O'Seamus · http://www.hhanuman.blogspot.com/ 2009.03.26. 20:33:12

Szerintem része volt a dolgoknak, akárkinek akármilyen emléke is kötődjön hozzá. most akkor történelem lett belőle és majd legfeljebb valami könyv lapjain fogjuk látni. tényleg, szedjük már ki az aquincumi köveket, döntsük le a szabadság-szobrot, távolítsuk el a múltnak minden nyomát és építsünk karcmentes üvegpalotákat, hátha jobb lesz benne lakni.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.03.26. 20:38:30

@solaitid: @O'Seamus: függetlenül a művészi értéktől, vagy hogy ez a graffiti jó volt-e vagy sem, ne felejtsétek el, hogy ennek a street artos dolognak épp a múlandóság az egyik legfontosabb tulajdonsága. olyan mint egy színházi előadás vagy egy koncert. meg lehet örökíteni valahogy, de azért mégis egyszeri és megismételhetetlen dolog. nekem mindig kicsit kettős érzéseim vannak azzal kapcsolatban, amikor üveglapot szerelnek egy-egy sztárgraffitis alkotására...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.26. 21:05:08

Én kiváncsi vagyok a hivatal válaszára. Elsőnek biztos bevádolják a kreatívosokat, hogy a mocskosnácifddeszsek emberei. Aztán feljelentik őket illegális területbitorlásért és engedélynélküli műemlékrombolásért. Ha ezzel túlvannak, akkor jön a maszatoásl, hogy a vrosképvédelmi bizottság már tavalyelőtt már megtárgyalta mejdnem, csak közben lebetgdedett az egyik tag, amiért el kellett napolni a megtárgyalást. Közben az állapotfelmérést készítő tanácsadóscég ellen csődeljárás indult, ami miatt megseemisül a már kiállított szakvélemény. A bizottság a újabb másfél év munkájával ismét tárgyalásra alkalmasnak találta aóz ügyet, d ehivatalos bejárást határozott el. Ennek idején hatalmas jégzajlás volt a Dunán, ami miatt a szemle meghiúsult. Az azt követő beruházási bizottsági gyűlésen napirendtorlódás miatt elnapolták a határozathozatalt, minekutána bekefutottak a nyári törvényhozási szünetbe. Az ősz beálltával ismét nekiláttak a...

Szóval kiváncsi vagyok a hivatal magyarázatára :)))

smalladam 2009.03.26. 21:23:26

@városjáró: a végén demszky gábor személyesen fújja vissza, nyilvánvalóan a korlátról fejjel lefele hajolva, ennek megfelelően neki tükörírással.

sőt. rogán antallal ketten fogják. a felirat két végénél kezdik és középen, mikor összetalálkoznak megölelik egymást. majd rogán ünnepélyesen felavatja a Petя életnagyságú szobrát abban a pózban, amint épp felszprézi a felirat.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.26. 21:41:08

@~dá~: fu én szerintem ez nem igaz, hogy a graffitinek a mulandóság fontos tulajdonsága lenne. ugyanolyan művészet mint a többi, csak az utcán. benne van a pakliban a mulandóság, mert üldözik, de nem követelmény. üveglapozásilag: ha értékes az alkotás, miért hagyjuk elveszni?

másrészről pedig ez szerintem olyan, hogy ez így történt, most már ott van rég óta, megszoktuk, egy kvázi tájékozódási pont lett, de legalábbis hozzáad a környék lokálpatrióta hangulatához, "tudom, hogy ott van" (hasonlóan vagyok a petőfi téri ortodox templommal, mikor nem örülök a helyreállításnak).

ráadásul ez egy kedves üzenet, nem az, hogy "katja te ribanc, petja". én szerettem.

sandor68 (törölt) 2009.03.26. 22:21:09

@solaitid: akkor fesd rá az autódra/házad falára. milyen graffitirôl áradoztok? azok mûvészi alkotások amik feldobják a környezetet. ez egy hülye ruszki pöcs maszata volt. semmi más.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.26. 22:58:15

És eztet láttáok mán?
hu.wikipedia.org/wiki/Holl%C3%A1n_S%C3%A1ndor
Állítólag ez is illegális. Ez vajon hamarabb megy, mit Peti és Kata?

sandor68 (törölt) 2009.03.26. 23:03:39

(bizton már akkor se voltak megelégedve a szolgáltatás színvonalával) szép, hogy eszébe jutott valakiknek megemlékezni róla.

tompus 2009.03.26. 23:12:57

Évente lemossák az összes hidat. Akkor hogy maradhatott ott ez a felirat évekig? Ezek szerint csak ímmel-ámmal suvickolnak egy kicsit és senki sem ellenőrzi, hogy jól végezték-e a munkát. A vezér persze év végén meg felveszi a nagy jutalmat.

halar 2009.03.26. 23:20:54

én sem örülök.
újabb látszatsemmi. és ez aztán kurva zavaró volt... ha kimennél külföldre, és ilyet olvasnál magyarul mit tennél?

kishawa 2009.03.26. 23:31:31

1: Mi abban a "szemét", hogy "Szeretlek Kátya - Petya"? Meg "hasonló stílusú"?
2: Azt utálom a legjobban, mikor példálózni kezdenek "más városok"-kal, meghogy "kíváncsi lennék", számítva arra, hogy a hülye magyar úgyse jár külföldre. Berlinben, a Schlessisches Tor (sziléziai kapu) metrómegállónál a "Bonjour Tristesse" graffiti (jol látható mindenhonnan, fent van a tetőn) a város egyik szimbóluma lett, pedig a francia-német történelemben is vannak azért pillanatok.
Ja, legutóbb éppen a belga királyi palotát láttam sűrűn telgraffitizve Brüsszelben.

MP 2009.03.26. 23:31:46

Ez nem graffiti! Ez max egy szánalmas tag. Ez valóban távol áll a művészettől. Nem azt mondom hogy egy igazi graffiti jó lenne bármely híd pillérén. De tegyük helyre a dolgokat.

MP 2009.03.26. 23:35:43

@városjáró: Igen ezt szabad s szabad is kell hogy legyen. Emlékezzünk! De akkor lenne igazi ha mindenki kapna egy ilyen táblát. Azok is akiket ezek elvbarátai irtottak ki.

kishawa 2009.03.26. 23:38:40

@MP: a tag az egy vizuális jel, ami a készítője identitásán kívül mást nem jelent. aminek egyedi tartalma van, az graffiti. A művészet meg kicsit azért tágasabb, mint a tájkép hattyúkkal, nézz utána.
Pl. abban van valami művészet-szerű, hogy a Lánchídon ciril betűkkel ki van írva egy kedves, privát üzenet, jó nagyban. Még arról sem vagyok meggyőződve, hogy egy orosz "pöcs" írta oda.

kishawa 2009.03.26. 23:43:46

@városjáró: ha tényleg illegális (ahogy a turul), akkor ugyanolyan feltetelek mellett "megengedheto", mint a graffitizes - azaz, hogy aki kiteszi, az kockaztassa, hogy a kedves jarokelo ingyenes mms-t kuldjon rola a hatosagnak, aztan meg bevigye a rendor. hogy legyen mar kockazata a dolognak.

nyu 2009.03.27. 00:00:16

"kiváncsi lennék meddig lett volna a vörös téren egy hasonló stílusú német nyelvû szöveg.. "

Helyszinen lelonek a rendorok.

Nem veletlenul nincs osszegraffitizve a moszkvai metro...

Prala 2009.03.27. 00:01:20

én eltörném minden hülye falfirkász kezét. mind a kettőt. ez művészet? művésznek van esztétikai érzéke....
a főpolgármesteri hivatalnak meg kár írogatni, szarnak bele abba, hogy mi történik ebben a városban. olyanok mint a nagypolitika, csak kicsiben.

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2009.03.27. 00:16:14

Jobbos Barátaim őszintén!

Orbán nélkül egy hiteles, szakértő, normális vezírrel már rég nyertetek volna. Orbán már a régi sajátjait,- lehetséges ellenfeleit is -/ Szájer, Pokorny, Rogán, Kósa, most Deutsch, Áder,../gondosan elhelyezi, elküldi, hogy ne lehessen ellenfele. A maradék, Kövér, Szijjártó, Répássy, Mikola ez a jövő útja?

20 éve a kondér körül ólálkodik, dagonyázik,gazdagodik és jól megél belőle. Ő is felelős a 20 év történéseiért.
2x bukott, nem kellett a polgároknak! Soha nem dolgozott a pártmunkán kívül, mihez is ért?

Nem hiszem ,hogy nem látjátok Orbán beteges, nem jó, nem békés, nem országérdekű stratégiáját!

Kell a Fidesz, de nem kell Orbán Viktor!
Győzzétek le és egy normális, hozzáértő, hiteles emberrel vegyétek át az ország vezetését, rendbetételét!

Isten minket úgy segéljen!

Ne firkáld a falat!

Páneurópai Harci Kos 2009.03.27. 00:18:30

akkor most tessék kimenni mondjuk az Erzsébet térre a gödör mellé. Az tényleg tele van firkálva.
és baromi zavvaró -viszont nem kevés pénzbe lesz rendbetenni azt a teret.

I'll be Beck! 2009.03.27. 01:32:00

Kérjétek meg a valmilyen viktóriát & a különösen hülye Budapest Rekonstrukciót, hogy fújják vissza. Csak Johnnie Ray ne patronálja, mer még jön Bencsik, képes és beviszi a lánchidat a ludwigba miatta. Bár igaz ami igaz francialányleszédülésileg ez esetleg pozitív. Vagy ellenkezőleg, de erről kérdezzétek akit érdekel, hátha tudja.

alternat 2009.03.27. 06:51:48

Köszönöm, hogy lemosták. A szerelem már véget ért, most a jelenlegi kedvesem szeretné ott látni a nevét. Megyek is megveszem a festéket és alkotok!!

kisdarab állat 2009.03.27. 08:14:47

sándor68 - szar lehet ennyire korlátolt fasznak lenni

Dee_ 2009.03.27. 09:08:12

A Margitsziget keleti oldalának parti kövezetén (az Árpád hídtól picit délre) talán még most is olvasható egy hatalmas fehér festékes felirat. A pesti oldalon is volt egy, az pár nap alatt eltűnt, nem tudom, azért, mert szélsőséges honlapot hirdetett, vagy mert azt a kocsiból is látni, ahogy Pest felé utazunk, míg a másikhoz Buda felé gyalogolni kell, amit az illetékesek gondolom sosem tesznek...?

Cook kapitány 2009.03.27. 09:24:42

Művészet, mi?

Ha én rászarok a Halászbástya korlátjára vagy a házad kapuja elé az is művészet? Azt is ott kellene hagyni, igaz?

Rocky 2009.03.27. 10:13:52

Úgy látszik a kovácspistik és a liberálisvagyokdeakinemolyanminténazbelekelllőniadunába senkiknél bevált az agymosás!
Komolyan ti szellemileg halottak vagytok!

Ez nem grafiti, ez nem tag, ez egy kib*tt primitív felirat, amilyet bugylibicskával szoktak a közterületi padokba vésni, meg a sittes droidok a karjukra tetováltatni: szeretlek ica 963!

A faternak is ilyen volt? Vagy miért annyira szimpi ez nektek?

Lehet menni az mszmp székházhoz, aztán oda próbálni irkálni, meg a szadeszhez!

De ez a Lánc-hídon? Miért jó? Miért nem örülünk, hogy végre valaki eltüntette?

Margit? Nooooormááális???

sandor68 (törölt) 2009.03.27. 11:55:06

@kisdarab állat: igen, a rendszeretet és törvénytisztelet korlátolt fasszá tesz. vállalom, hogy a vandálok, álmûvészek és egyéb hozzád hasonló alkatok szerint korlátolt fasz vagyok. mégegyszer, ez nem graffiti, nem tag hanem egy szánalmas, magyar nemzeti értékre firkált cirillbetûs szemét volt.

sandor68 (törölt) 2009.03.27. 12:01:39

@kishawa: miért kevered a szart a fossal? még azzal se vagy tisztában amirôl írsz (tag/graffiti/szemét). az meg, hogy külföldön is vannak ilyen példák, nem jelenti azt, hogy követni kell ôket. majmoljuk inkább a nyugat a pozitív értékeit. attól, hogy rosszulértelmezett demokráciánkban, emberi/állampolgári áljogainkkal felfegyverkezve összeszarunk mindent még nem varázsolja hazánkat nyugattá, se pedig élhetôbb keletté.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.27. 21:41:17

@solaitid: A műsorotok két graff-ellenző betelefonálójánál van az igazság - akárhogy le is kevertétek a hangjuka. Ezek után tovább polemizálnotok önbíráskodásról, meg hogy "ha szar a házad, összefújjuk" nem hogy nem vitaalap, hanem konkét faszság.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.03.27. 23:32:11

"a Fővárosnak nem a vállalati szférára kellene hagynia a hídmosást"

ennek a szósornak így 2009-ben nem sok értelme van, nem közigazgatást, vagy ilyesmit akartál mondani?
Mi az, hogy vállalati szféra? Vagy arra gondolsz, hogy ingyé' csinálják meg önkéntesek, "civilek"?

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.28. 12:21:06

@városjáró: egy embernek kevertem le a hangját, aki már nem is a graffitisek, hanem a mi kezünket akarta letörni. ez az, ami nem vitaalap.

nem tudom honnan idézed, amit idézel, mi ilyet nem mondtunk.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.28. 14:25:33

@solaitid:
2-dik rész 25:43 "és ha te szar házat építesz?!" Kvázi ami szeritetek csúf, arra gond nélkül mehet a festés. Hát nem! Ezzel ugyanis a magántulajdon védelmét söpritek le az aszrtalról. A kézeltőrés példájával érekező ember utolsó mondata is csupán annyi lett volna: akció - reakció! Jó lenne ha megértenétek.
Bp-jövőjében már leírtam, leírom itt is: A fogalmakat és az értelmezésüket külön kell választani. Az én értelmezésmben a graffitit nem rendeli meg senki, azt a készítője önhatalmúlag kiválasztott idegen felületre teszi fel önhatalmúlag (legyen az a felület csupán csak egy "csúnya kerítés", vagy épp maga a Mátyás templom). Ilyetén tehát illegáls rombolás. Tehát nem tolerálandó. Persze, ha az alkotó lezsírozza a felületgazdával, hogy csókolom innetől idáig lefestheted a falamat/kerítésmet/korlátoma nonfiguratív mesealakokkal tizenkét és fél színben, akkor nincs probléma. Csakhogy innentől már nem graffitzésről beszélünk, hanem homlokzatdekorációról. A kettő pedig nem ugyanaz - még ha aranyos gyerek is volt valaha Petya és az ő imádnivaló Kátyája.
Enyit tehát a graffitiről.
A streetart már más tészta, az egyfajta fricska. De az sem az örökkévalóságnak készül. Ha a címzett észbekap - mert belátja hogy a rajzolt gyárkémény füstjeként felhasznált salétromfoltot érdemesebb inkább kijavítania -, akkor a streetartnak is annyi. És utána újra feltenni ugyanoda a gyárkéményt, már nettő rongálásnak számít.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.28. 16:48:56

@városjáró: szó nem volt ilyenről, hogy ami szerintünk csúf, arra mehetne a festés. lehet kötekedni, lehet direkt félreérteni amit mondunk, lehet hadjáratot folytatni ellenünk, csak azt nem értem, hogy minek.

a grattifiről alkotott véleményed megint inkább csak kötekedés. leszarom, hogy Te homlokzatdekorációnak hívod vagy graffitinek, az a lényeg, hogy ott van és jó.

a street art fricska lenne? ok, hidd fricskának, Te bajod - erre én csak azt tudom mondani, hogy szüksége van az utcának fricskákra.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.28. 17:09:26

egyre nagyobb az arcotok és egyre kisebb az értelmetek... de ha megéri., csináljátok. majd kinövitek.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.28. 17:15:42

@városjáró: de most komolyan, ezek a vádak miért és honnan jönnek? nem értem, hogy Te, mint budapestért küzdő blogger miért támadsz állandó jelleggel minket, budapestért küzdő bloggereket?
persze ezt nyilván nem itt kéne megbeszélni, bocs ~dá~.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.28. 17:34:53

mert károsnak tartom amit és ahogyan képviseltek és nem értek egyet vele. persze lehetne ettől szép a világ, de szerintem ettől nem lesz az. 8kernek is beszóltatok amikor megemlítette a múltheti adásotok vélt hiányait. itt is beszóltatok egy nyivánvaló károkozást védendő. lefitymáltatok másokat, amikor azok önkormányzati levelezésekkel próbáltak harcbaszállni a nyilvánvaló köztérrohasztások ellen.

mivel én épp az ilyen mentalitás ellen blogolok, nagyon idgesít ha ahelyett hogy ritkulna ez a felfogás, inkább szaporodik.

Zsámboki Miklós · http://solaitid.tumblr.com 2009.03.28. 17:55:21

@városjáró: 8kernek nem beszóltunk, hanem beszóltam, és nem azért mert megemlítette a múltheti adás vélt hiányait, hanem pont mert nem említette meg. és én pedig éppen ezt a mentalitást tartom károsnak, hogy még ezen a szinten (értsd: bp blogger) is képesek vagyunk fúrni egymást, ahelyett, hogy ha nem is támogatnánk, de legalább mi megtűrnénk a másikat. mi értelme?

megértem, ha nem tetszik a pozitív hozzáállásunk a városhoz, de hogy ellenségnek kéne lennünk...?

thyles (törölt) 2009.03.28. 21:26:51

hú, micsoda indulatok, gyerünk srácok, vért ide, beleket!

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.03.31. 21:12:54

www.hirado.hu/Hirek/2009/03/31/13/Ha_mar_nem.aspx

Ez is graffiti? És díjazandó? Vagy ez tag? És irtandó? Hol a határ? Szerintem pont ott, ahol egyáltalán festékszórót vesz valaki a kezébe, hogy mások tulajdonát annak belegyezése nélkül kidekorálja.

süti beállítások módosítása