Gaborrob: IMG 3137

Nem minden önkormányzat élő betlehemmel, vásárral, műsorral vagy díszkivilágítással lepte meg Karácsonykor polgárait. A II. kerületben például egy csomó új óriásplakátot tettek ki az ünnepek alatt - derül ki Rocky fotókkal illusztrált leveléből. Építész olvasónk még egy szép párhuzamot is mellé tett: az 1931-ben épült gyönyörű bauhaus mintatelep emléktábláján ugyanis külön hangsúlyozzák, hogy a "gazdasági világválság idejében" készült el. Vagyis akkoriban kicsit más válaszokat fogalmaztak meg a krízisre, mint manapság.

Kedves Urbanista Blog!
 

Mostanában rákaptam eme igen érdekes blog olvasására, és mint építész fotózgattam a hétvégén…

Tavalyelőtt sikerült ideköltöznünk, a II. kerület, ezen kellemes részére Pasarétre. Az ünnepi jókívánságok közben hívta fel szomszédom a figyelmemet, hogy miközben mi a mákos bejglit és a malacsültet lakmároztuk, dolgos kezek bizony karácsonyi meglepetést is barkácsoltak nekünk, jó pár, de annál ocsmányabb óriásplakát formájában! Mint a mai nap kiderült, mindez önkormányzati segédlettel, a dolgok mai állása szerint teljesen szabályosan, engedéllyel. Köszönjük szépen a karácsonyi ajándékokat, a hetente bedobott több kilónyi szórólap mellé, már csak ez hiányzott a boldogságunkhoz! És akkor szerepeljen itt a sok helyre szétküldött levelem, fotókkal illusztrálva (és egyenlőre nem adom fel, aláírásgyűjtés lesz) 

Tárgy: óriásplakátok-reklámtáblák elhelyezése

Helyszín: II. kerület, Pasarét, Pasaréti út, Napraforgó utca és környéke

Szeretnék tájékoztatást kérni arról, hogy az ünnepek alatt milyen engedélyek birtokában helyezett el ismeretlen cég illetve személy a tárgyi területen, a mellékelt fényképek szerinti helyeken, az épített, ráadásul műemléki (Napraforgó utcai családiház-mintatelep tőszomszédságában) környezetet kétség kívül erősen romboló, a kulturált utcaképbe nem illő óriásplakátokat!

Gaborrob: IMG 3131

Mint köztudott, a Hűvösvölgyi út reggeli forgalmát elkerülendő, sok ingázó választja kerülőútnak az egyébként lakó-pihenő övezetnek számító (?), de 30-as táblával biztosan védett területet. Ezért a reggeli órákban itt is komoly sorok alakulnak ki. Az „élelmes” vállalkozó bizonyára erre a célközönségre építve gondolta jövedelmezőnek ebben az egyébként kellemes környezetben, a rendkívül ronda és ormótlan reklámtáblák elhelyezését.
 

Gaborrob: IMG 3160

Abba bele sem merek gondolni, hogy ezekre netán engedélyt kaphatott az illetékes hatóságoktól, mert akkor joggal merül fel a kérdés: Hol a határ? Hiszen kiváló felület lehet még a zuhatag sori viadukt teljes oldala, a pénzügyőr focipálya hosszú kerítése, az Ördög-árok partja stb.

 

Gaborrob: IMG 3137

A bauhaus mintatelep tulajdonosai nem kevés pénzt és energiát fordítanak arra, hogy ezeket az értékes házakat felújítsák, megmentsék. Szerintem álmukban sem gondolták volna amikor ezt a helyet választották lakókörnyezetül, hogy óriásplakátokkal körülbástyázva kell majd mindennap hazaérkezniük, de szerintem senki a környéken!

Gondolom az illetékes hatóság, minden esetben az ott lakók érdekeit tartja szem előtt, ezért kérem Önöket az ügy mielőbbi kivizsgálására és a táblák mielőbbi eltávolítására!
Ha szükséges, szerintem pár nap alatt több ezer aláírást össze tudunk gyűjteni a környéken.
Zárójelben jegyzem meg, a város felé haladva a Pasaréti úton (a Pasaréti tér után), szintén elég sok helyen lepottyantottak ilyen táblákat…


Várom mielőbbi válaszuk, tisztelettel:

közös képviselő, II. kerületi lakos, építészmérnök


…már csak a hely szellemének a tiszteletére tekintettel is…

Gaborrob: IMG 3142



MCMXXI – 1931

EZ A CSALÁDIHÁZ-MINTATELEP MELY A GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG IDEJÉBEN
DR. RAKOVSZKY IVÁN A FŐVÁROSI KÖZMUNKÁK TANÁCSA ELNÖKÉNEK MEGÉRTŐ TÁMOGATÁSÁVAL ÉPÜLT FEJÉR ÉS DÁNOS VÁLLALKOZÓ ÉPÍTÉSZMÉRNÖKÖK
ALKOTÁSA

E KOR MŰVÉSZI TÖREKVÉSEINEK SZELLEMÉBEN IRÁNYÍTOTTÁK A TELEP LÉTREJÖTTÉT KERTÉSZ K. RÓBERT KAFFKA PÉTER KOZMA LAJOS VÁGÓ LÁSZLÓ
ÉPÍTÉSZMÉRNÖKÖK

AZ EGYES CSALÁDI-LAKÓHÁZAK TERVEZŐI:


1. 13. VÁGÓ LÁSZLÓ
2. WÄLDER GYULA
3. KAFFKA PÉTER
4. BIERBAUER V. DR
5. 6. 8. KOZMA LAJOS
7. WELLISCH ANDOR
9. 11. KERTÉSZ K. R.
10. MÜNNICH ALADÁR
12. QUITTNER ERVIN
14. TAUSZIG-RÓTH
15. MASIREVICH GY.
16. BÖHM-HEGEDÜS
17. LIGETI-MOLNÁR
18. WEICHINGER K.
19. HAJÓS ALFRÉD
20. FISCHER JÓZSEF
21. GERLÓCZY G.
22. BARÁTH-NOVÁK
ÉPÍTÉSZMÉRNÖKÖK
 

 Még több fotó az "óriásplakát és bauhaus" témában itt.

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest városkép óriásplakát bauhaus pasarét napraforgó utca ii. ker pasaréti út

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr25863015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.01.07. 15:37:55

most is gazdasági válság van, és minden pénz számít - gondolom, ezért raktak oda is reklámokat.
A pénz mindenek előtt!

smalladam 2009.01.07. 15:44:25

kedves II kerületi lakos

a képeidet/képeit nézegetve úgy látom, hogy ezeken a reklámtáblákon nincs feltüntetve az őket birtokló közterületi reklámcég neve.

az ilyen nevesítetlen táblák a legtöbb esetben illegálisan szoktak kikerülni a közterületre, ezért nem is értem ezt a legális engedély-önkormányzat dolgot, pláne, hogy a II. kerületi önkormányzat már indított akciót ilyen táblák eltávolítására.

a magyar közterületi reklámszövetség és a maksz, a magyar kommunikációs ügynökségeg szövetsége hadjáratot indított az illegális táblázás ellen.

ha valóban önkormányzati engedéllyel kerültek ki a táblák, akkor nehéz lesz őket eltávolítani, mivel közterületen állnak, tehát ez így legális. ebben az esetben is számon lehet kérni azonban, hogy a hirdető cég tüntesse fel a nevét a táblákon.

ha illegális, akkor meg több helyre is érdemes fordulni, az önkormányzat adekvát, de ilyen esetekben érdemes a táblán látható reklám reklámozóját megkérdezni, vagy a két szakmai szövetséget

Rocky 2009.01.07. 15:48:10

@Cigiző:

Igen-igen!

A parlament felújított részére is lehetne valami nagy molinót tenni, mert azt még a Halászbástyáról is látnák.
Az lenne ám az igazi reklámfelület...

Vagy el lehetne adni a Városligetet lakóparknak, mert gazdasági világválság van és kell a pénz.

Pénzért és a pénz érdekében Ön szerint akkor mindent lehet?

Rocky 2009.01.07. 16:00:06

@smalladam:

amit eddig megtudtam, az ügyintéző neve és hogy adtak ki rá engedélyt...

az hogy nincs rajta "márkajelzés" már csak hab a tortán...

Ami a kérdésem lényeg: az oké, hogy közterületen áll, de KÖZ területen bárhol, bármit lehet, ha arra valaki rányomta a pecsétet?
Mégiscsak mi lakunk itt, ide (is) fizetünk adót, miért kötelességünk ezeket az ocsmány táblákat néznünk?
És hol a határ? Végül is mindenhová lehet ilyen táblákat telepíteni?

Egyébként az hogy legális vagy illegális tulajdonképpen indifferens, mert szerintem senkinek sem azzal van a baja, a közterületen elhelyezett táblákkal, hogy nem fizet közterülethasználatot, hanem azzal, hogy rettenetesen rondák, a környezetet csúfítják!

Pirx pilóta · http://late-modern.blogspot.hu/ 2009.01.07. 16:33:46

ja, és a Nagyhíd is műemlék, bár a nyolcvanas években "szépen, etikusan", nyersbetonnal rekonstruálták...

egy építész a Széphalom uccából...

helyi gyerek 2009.01.07. 16:34:04

@smalladam:

Én sem hiszem hogy lenne rá engedély. Ha lenne, akkor jobban a Földbe ásták volna és masszívabb lenne az egész szerkezet.

Rocky 2009.01.07. 16:48:24

@helyi gyerek:

pedig van, az Önkormányzatnál mondták...

két darab 160-as I tartó, a földbe betonozva, kb. 1 m mélyen, acéllemez felület

MsTaurus 2009.01.07. 16:50:28

@Rocky:

Kedves Rocky!

A labdádra a válaszomat megtelálod a jan. 1-ei postnál.

Maestro 2009.01.07. 16:50:40

bár Rákospalotán is ott tartanánk, hogy a legnagyobb para a közterületre kitett reklámtáblákkal van...

InteriorLulu 2009.01.07. 16:53:08

Rocky,
az hogy szerinted és sokak szerint is, ezek a plakátok rondák, ocsmányak, otrombák, már ne is haragudj, de egy dolog. Szubjektív megítélés.
Szerintem például nem azok. Nagyjából átlagos kinézetűek, s az átlagosnak megfelelően csúfítják a környezetüket. Vagyis annyira, mint szinte bármely óriásplakát azt a környezetet, ahol épp van.
S hogy hol a határ?
Azt helyileg nyilván az önkormányzati szabályozás dönti el, amiről persze mindenkinek meg lehet a véleménye, de önmagában ettől még nem változik a dolog jogszabályi alapja.
Tartalmilag pedig a Magyar Reklámszövetség. Itt hívnám fel újfent a figyelmet: a plakáton egy gépjármű látható. S nem egy meztelen nő, egyes testrészeit húsáruként feltüntetve. Például.

budapestjovoje.freeblog.hu (törölt) · http://budapestjovoje.freeblog.hu/ 2009.01.07. 17:04:30

Engedélyek és válságok ide vagy oda, ezek az óriásplakátok ott nagyon rondák, nem valók oda. És ha a tisztelt lakók önerőből egyszerűen eltávolítják őket? Felaprítva a papír és fa részek remek tüzelők lehetnek, ha elfogy a gáztartalék... :-)

Rocky 2009.01.07. 17:05:58

@InteriorLulu:

persze igen Paris Hilton is szubjektív... persze, meg a 3+2

ne haragudj már, ha te ilyen liberális vagy (de inkább igénytelent mondanék) a környezeteddel szemben, akkor gondolom az is belefér, hogy a környezetüket gondozó, védő, fejlesztő emberek nem szeretnének ilyen, nekik ocsmány táblákat látni és netán elérik, hogy leszereljék őket
gondolom szubjektíve meg leszel nélkülük...

ha teszek rá meztelen nőt, te is aláírod a tiltakozást? :-)


(maga a tábla a baj maaargit, nem az ótó...)

Rocky 2009.01.07. 17:07:52

@budapestjovoje:

sajnos nem fából van, gondolom nem az első ilyet csinálj(t)ák már, profik
I tartó, zárszelvény és acéllemez

remélem valami színesfémtolvajnak szemet szúr...
a kukánkat már lenyúlták

MsTaurus 2009.01.07. 17:12:49

@Rocky: A bauhaus-telepről nem láthatnánk fotókat, a házakról egyenként több nézetben és az egészről madártávlatból? Látod, nem vagyok kisigényű.

Cicus Maximus · http://cicmax.blogspot.com 2009.01.07. 17:19:11

@Rocky:

A BVKSZ 11. § (3)szerint:
"A 9-10. §-okban említett területeken és főútvonalak mentén A1-es ívméretet (840x597 mm) meghaladó méretű hirdetés, reklámhordozó az épületek közterületről látható homlokzatain vagy kerítésein, az előkertben, valamint fásított köztéren, közkertben, közparkban, városi parkban nem helyezhetők el. Kivételt képeznek ez alól a kulturális rendezvényt, műsort hirdető plakátok, az arra állandósított és engedélyezett hirdetőberendezésen (mozi, színház, múzeum, galéria stb.), valamint a választási kampánnyal kapcsolatos hirdetmények, az arra vonatkozó külön rendelkezés szerint."

(5) A 9-10. §-okban rögzített területek és útvonalak mentén A0-ás (841x1189 mm), illetve ezt meghaladó ívméretű óriásplakát csak az építési terület lehatárolására szolgáló ideiglenes kerítéseken helyezhető el. Az előzőekben nem meghatározott területeken az óriásplakátok elhelyezését KVSZ-ben kell szabályozni.

Az 1. számu melléklet II/6. pontja szerint a Pasaréti út - Pasaréti tér - Napraforgó utca a városkép szempontjából kiemelt területek közé tartozik.

A fotó alapján nem tudom megitélni, a Pasaréti úton van-e a plakát. Ha ott van, akkor ezt nem engedélyezhették volna. Ha van építési engedély, és építkeztek, az valószínüleg már jogerőre emelkedett, ugyhogy nem tudom, mit tehettek még...

smalladam 2009.01.07. 17:19:42

@Rocky: tudtommal ezeknél a tábláknál a sima közterület esetében (vagyis amire nem vonatkozik más megkötés, pl. templom, iskola, óvoda, stb. közelsége) az önkormányzatnak szuverén joga az ilyenekről dönteni.

az, hogy ebből kihagyja a lakosságot, vagy nem fordít figyelmet a saját értékeinek az elcsúfítására az elég baj.

a tábla névtelensége tényleg a hab a tortán, pláne, hogy így is van rá engedély. ez mutatja, hogy a szakmai szervezetek névtelen/illegális tábla-ellenes küzdelme mennyit ér.

ezzel ugye az is baj, hogy ha etikátlan reklám kerül ki rá, nincs kin számonkérni.

az önkormányzat meg egyszer látványosan táblákat dönt, máskor meg ész nélkül engedélyezi a kihelyezésüket. amúgy gazdasági válság vagy sem, ezek a táblák nem hoznak túl sok lóvét az önkormányzatnak.

a javaslatom mindezeket a dolgokat szépen számbavenni, és így benyújtani a reklamációt. ha elég erős a tiltakozás, talán áthelyezik.

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2009.01.07. 17:31:03

@Rocky: lehet, hogy nem tűnt ki, de irónia volt
(én felbújtanék valami színesfémgyűjtő kisiparost, hogy valamelyik éjjel,csendben vigye el, amikor senki nem néz oda)
;)

InteriorLulu 2009.01.07. 17:34:14

Rocky,
félreértettem. Tehát nem a plakátok tartalmával van baj, hanem eleve a létükkel.
Nos, őszintén kívánok nektek sikeres tiltakozást. (Bár hozzátenném, egy óriásplakát nem csak nálatok, hanem szinte mindenütt egyfajta vizuális környezetszennyezés).

Ami meg a kérdésedet illeti: még ha szomszédok lennénk, sem írnám alá a tiltakozást, hisz önmagában semmi bajom azzal, ha meztelen nő van egy plakáton.

qmatron · http://fattyboom.blog.hu 2009.01.07. 17:46:11

Nem nagyon értem mi a probléma..

almafa2 2009.01.07. 17:56:57

Kedves InteriorLulu,
ha a szomszédja lennél Rocky-nak, akkor egy gyönyörű, hazánkban igen ritka bauhaus mintatelepen laknál, zöldövezetben, és boldog lennél hogy "ilyen még egyáltalán létezik".

de aztán jönnének az 'okosok', akiknek 'semmi sem drága' hiszen ebből pénzük származik, és odraknának az maroknyi kis megmaradt "izlésszigetedre" óriásplakátokat, ami mint magad is írod, vizuális környezetszennyezés...

ha mi magunk nem állunk ki a lakóhelyünk minőségéért (legyen az esztétikai minőség vagy bármilyen más értelemben használt színvonal), akkor mit hiszünk, mégis ki fog?!?

magam részéről: hol írjam alá? abszolút világos hogy mi a probléma.

Rocky 2009.01.07. 17:59:18

@Cicus Maximus:

na ez tök jó
(tudnál segíteni, hol van fent a bvksz?, a guglival nem találtam, csak hivatkozásokat)

Szerintem attól még, hogy jogerőre emelkedett, nem megtámadhatatlan szerintem, ha eleve szabálytalanul adták ki az engedélyt... Bíróság.
már nyertem pert a fővárosi parkolótársaság ellen is..

nagyon egyszerű indok:
értékcsökkenést okoz a lakóingatlanomban, ráadásul az engedély is szabálytalanul lett kiadva

0xFFFF 2009.01.07. 18:19:55

Hmm. Én pasaréti születésű vagyok. Akik az elmúlt évtizedekbe költöztek oda, azok pont megérdemlik ezeket a táblákat, ők ilyenek.

VIKUNYA 2009.01.07. 18:27:00

éjszaka vasfűrésszel kivágni. ennyi. a kutya nem bizonyít rátok semmit.

smalladam 2009.01.07. 18:31:59

a színesfém biznisz amúgy nem pálya, a gazdasági válság talán egyetlen rövidtávú előnye, hogy nincs kereslet a színesfémre, így a lopások száma is jelentősen csökkent.

saq 2009.01.07. 18:34:39

oxfff bizonyám igazad van! bezzeg ti, akiket rákosi bajtárs és kádár elvtárs költöztetett a rózsadombra! ti vagytok az igaz emberek!

Rocky 2009.01.07. 18:50:17

@0xFFFF:

Hmmm. Saq részben már megválaszolta...
Egyébként ezt nem először mondod. Kifejtenéd?

Egyébként, errefelé, (és főleg írásban) nem ba, hanem BAN, tehát évtizedekbeN!

Ha arra gondolsz, hogy reggelente sok huszonéves cicamica viszi csak magát vagy jobb esetben a gyereket, >30 milliós autókkal, akkor értem mire gondolsz. Addig amíg nem a járdán(!) előzik sort (hetente látom) a pasarétin, engem nem zavar más ember gazdagsága. Más emberek szegénysége, az sokkal jobban zavar (ha érted mire gondolok). Persze őket nem.
Valószínűleg a reklámtábla tulajdonosa sem az éhező gyereknek utalja a pénzt...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.07. 18:50:31

Na, mondhatom szép... Az egész Pasaréti Páfrány szakaszra nagyívben szarik az II. kerületi önkormányzat. Igaz hogy itt vannak a kerület legszarabb kiképzésű fekvőrendőrei - amikhez nam hajlandóak még csak hozzá sem nyúlni. Igaz hogy az Ördög-árok partján sorjázó 20-as évek beli vasbetonkorlátok is évek óta kidőlve meredezhetnek. Igaz hogy a Pénzügyőr pályával szemközti volt ABC bodegája is elbontatlanul pusztulhat (hiába rá a felszólítás), de ezexerint palkátonli aztat simán lehet.
Szép egy kávéház a másodikkerületi...

Rocky 2009.01.07. 18:55:45

Ezt a szegény gazdag dolgot kicsit kifejteném, mert félreérthető voltam:
jobban izgat az, hogy hogyan lehetne a szegény embereken segíteni , mint az hogy a nálam gazdagabb embernek mennyi pénze van

Egyébként anyagi és társadalmi helyzettől függetlenül, szerintem egy gondozott(van még ilyen? vagy csak a sógoroknál?), kis faluban a polgi egy ilyen szart tenne ki a porták elé, a parasztlázadás törne ki azonnal...

macera# 2009.01.07. 19:11:30

Majd este kimegyek megnézni mit is lehetne kezdeni azokkal a jó kis vaslemezekkel.

Különben nem kell nagyon kétségbe esni. Én a környéken lakok, és a megfigyeléseim szerint az ilyen táblák sohasem maradnak egy-két hétnél tovább. Szerencsére a környékbeliek "kicsit" érzékenyebbek az ilyesmire mint mondjuk Rákospalotán. (bocs, de ott is laktam)

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.07. 19:14:50

Ja és akkor a a Nagyhíd alatti szűkre szabott kétirányú átjárót még nem is említettem, ahová évek óta képtelenek kijelölni valamiféle gyalogossávot - hiába kérték hónapokig az ott élők a kerület honlapjának fórumán. Ja és hát az a fórum is... Meghalt, mert Zsótikáék megölték. Akárcsak a józsefvárosi párttársaik. Betoji egy csapat - legyen akármilyen fiotaal is. jellemző, hogy a honlap is lassan már egy éve "fejlesztés alatt áll". Hogy még vletlenül se lehessen ütköztetni a köz véleméynét a kerületvezeté álláspontjával. Demokrati-kuss!

MsTaurus 2009.01.07. 19:15:58

@Rocky: Nemrégiben végighajtottunk Budapest és Hévíz között. Amely útszakaszt nem autópályán tettük meg, ott a közteröletek MINDENHOL sokkal gondozottabbak voltak, mint az ország leggazdagabb
közig. egysége, Bp. XII. kerülete.

Rocky 2009.01.07. 19:36:08

@macera#:

a vasfűrész nem lesz jó

a flex bazi hangos lenne

a legtutibb egy lángvágó volna, az se halk de ...

vagy egy teherautóval kidönteni

szerényebb megoldásként rá kellen írni nagy betűkkel:

!köszönjük nem kérjük!

én egyébként a hivatalos út híve vagyok, az lenne a legnagyobb "meghurcoltatás" az illetékeseknek

új lakosként azt hittem, hogy itt nem fordulhat elő ilyesmi, olyan rendesen küldik a budai pógárt stb. (ez olyan öregnénisen naív volt)

bunkó paraszt 2009.01.07. 19:41:41

jó az a flex, még jó is hogy hangos. Mindenki egy kicsit vágjon bele.

Amúgy meg arrafele lakik a fizetőképes kereslet, gondolom ezért is tették oda.

MsTaurus 2009.01.07. 21:00:13

@Rocky: Hiszem, hogy harcod nem lesz hiábavaló. Győzni fogsz! Miért gondolom ezt? Mert tudok példát a közelmúltból, amikor a 2. ker. önkormányzat meghajolt a lakók kívánsága előtt. Van egy rövid kis utcácska a Vizivárosban,a Dunától megy felfelé, a Margit-híd és a Battyány tér között. Régebben ott laktam és most is gyakran megfordulok ott. Annak a kanyarában kiraktak egy szelektív hulladékgyűjtő készletet. A lakók panaszt tettek, hogy nem tetszik a látvány, megnövekszik az átmenő forgalom, csökken az ingatlanuk értéke stb. Igéretat kaptak, hogy a kukákat arrébb viszik, ahol senkit sem zavarnak. És arrébb is vitték. Sőt, helyükre nagy dézsákban
gingko biloba csemeték kerültek. Izgatottan várom, túlélik-e a telet, és hogy fogja magát érezni a 30 m-es páfrányfenyő ilyen szűkös termőhelyen.

helyi gyerek 2009.01.08. 00:18:47

Sziasztok! a Kerületi szabályokról amik erre vonatkoznak:

2004/18 a II. kerületi önkormányzat tulajdonában álló közterületek szabályozásáról szóló rendelet 7.§(1) c alapján "Nem adható közterületi hozzájárulás reklámberendezésekre: országos vagy helyi védelemben részesített építményeken és annak ingatlanán, illetve a műemléki környezetül kijelölt ingatlanokon." (Például szerintem a híd amin a villamos átmegy... megj.:h.gy.)

+

"(5)1 Közterületen lévő és/vagy közterületről látható reklám- és egyéb hirdetőberendezés, amely az 1 m² nagyságot meghaladja – függetlenül attól, hogy az ingatlan, ahol elhelyezésre került köz- vagy magántulajdonban van,- valamint a homlokzati állványon elhelyezett reklámháló mérettől függetlenül építési engedély alapján helyezhető el."


Szóval ha nincs építési engedély akkor jön a következő:

"

16. § (1) Az építési hatóság az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. Törvény 55. § (1) bekezdés b) pontja alapján elrendelheti az engedély nélkül elhelyezett reklám-, hirdetőberendezés, illetve falfirka, graffiti megszüntetését.

(2) A megszüntetés költségei a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 339. § (1) bekezdése alapján a kárt okozót terhelik.

(3)1 Az e rendelet előírásainak megszegésével elhelyezett hirdetményeket a tulajdonosa - vagy akinek az érdekében a hirdetményt kihelyezték - ha jogszabály kivételt nem tesz 8 napon belül köteles azt saját költségén eltávolítani. (Magyarul ha nincs építési engedély például... megj.:helyi gyerek)

(4)2 Amennyiben a hirdetmény eltávolítását az (3) bekezdésben meghatározott személy nem hajtja végre, a jegyző a kötelezett költségére a hirdetményt eltávolíttatja."

És a harmadik számú melléklet szerint 4700 Ft/hó/m2 ami jár az önkormányzatnak ezekért a plakátokért. Szerintem nem ér annyit

Rocky 2009.01.08. 01:16:18

Érdekes:

www.budapestfolyoirat.hu/archiv/2007/napraforgo.php

"Az utca a kilencszázhetvenes évek óta területi védelem alatt áll, s mára minden ház egyedi műemléki védelmet is élvez. Ennek ellenére érezhető, hogy hiányzik az utca egészének megőrzéséhez szükséges átfogó helyreállítási koncepció."


"A Napraforgó utca közterülete teljesen lepusztult: töredezettek a járdák, hiányosak az útszegélyek, a növények kiégtek, a padok koszosak és szétkoptak, a régi lámpákat eszi a rozsda - mint Budapesten szinte mindenhol. Gazdátlan itt minden, nincs megfelelő önkormányzati szabályzat, de még csak szándék se a jobbításra."

Rocky 2009.01.08. 01:17:36

Na azóta, már van pad, meg viacolor és hab a tortán az óriásplakát!

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.08. 13:18:57

szia Rocky,
kössz hogy belinkelted a posztot!
Meg aztán örülök neki, hogy személyedben egyel több olyan ember lakik arrafelé, akit nem hagy hidegen az épített örökség. Főleg egy olyan jobb sorsra érdemes helyen, mint amilyen a Napraforgó utca.

üdv, G

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.08. 13:21:06

Na mondjuk egy építésztől alapjáraton ez kötelező dolog :)

Perillustris 2009.01.09. 00:11:30

@MsTaurus: Hurrá! Éljen a környezettudatosság!

MsTaurus 2009.01.09. 07:11:09

Érdekes ellentmondás: "A munkák során a falakat borító eredeti festéseket is feltárták, így ma ezen a részen a házak régi, megdöbbentően élénk színeikben pompáznak. Néhány éve a 20. számú, Fischer József tervei szerint emelt ház felújítása igazi műemlékvédelmi szenzációnak ígérkezett - a minden részletre kiterjedő rekonstrukcióhoz Ferkai András készített tudományos dokumentációt. Azonban a kivitelezés során sok tekintetben nem követték az eredeti megoldásokat: például a falak festése során több helyen eltértek a dokumentáció által javasolt színrendszertől.


Mindenesetre e kutatási eredmények felhívták a figyelmet arra, hogy a '30-as évek avantgarde modern épületeit sokkal erősebben, bátrabban színezték, mint azt eddig gondoltuk." - mondja az egyik cikk, és...

MsTaurus 2009.01.09. 07:37:00

..."Az álmediterrán rikító színvilág meg egyenesen rettenetesre sikeredett. Tudni kell, hogy általában ezeket az épületeket fehérre, vagy valamilyen tört fehérre vakolták. Viszont a mai viszonyok között annak is örülni kell, hogy nagyjából mégiscsak egyben van ez az épület." - így szól a másik egy vörösesbarna házról.

Jómagam egy bauhausnak mondott, 1938-ban épült 12 lakásos házban nőttem fel, amely mindig okkersárga volt, alul vörös klinker burkolattal, zöld erkélykorlátokkal, ablakokkal és redőnyökkel. A többi bauhaus hogy veszíthette el a színét?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2009.01.09. 11:11:03

@MsTaurus: okker és okker között óriási különbségek vannak. Amit idéztél a posztomból, annál a háznál elmondható, hogy saccperkábé valamelyik barkácsáruházban vásárolt és színkeverés nélkül, dobozból felhasznált kültéri festékről van szó. A két háború között pedig nagyon finoman ki volt találva egy homlokzat színe, de semmi esetre sem volt ennyire durván rikító. Egyébként még néhány helyen találhatók régi okkersárga homlokzatok, ezekből nagyjából lehet látni, hogy valójában mit használtak annak idején.
A sötétzöld erkélykorlát viszont stimmt :)))

vizuális védekező 2009.01.23. 10:19:16

@Rocky:

Tisztelt Rocky

Pasarétvédők egy csoportja megelégelte az óriásplakát vírus terjedését és aláírásgyűjtésbe kezdett. 10 nap alatt 100nál több aláírást gyüjtöttünk és nem hagyjuk abba.

Szívesen beszélnék Önnel erről. Elmondanám, hogy mit tettünk eddig és még mire vagyunk elszánva. Sajnos nem tudom az elérhetőségét.

Az enyém. Kiss Dezső 70/569 28 21 pasaretvedok@freemail.hu
art.connection@t-online.hu

vizuális védekező 2009.01.23. 10:41:04

Nem csak Rockynak, mindenkinek mondom, hogy ha akartok valamit tenni akkor segítsetek nekünk pasarétvédőknek. Elkezdtük az aláírásgyűjtést a környéken az óriásplakátok ellen, és felvettük a kapcsolatot a képviselőkkel. A harmincból ha nyolcan válaszoltak, a többi leszarta és még válaszra sem méltatott. A tegnapi képviselőtestületi ülésen az egyik képviselő felszólalt és kérte a polgármestert, hogy válaszoljon a kerületi reklámrendelet néhány pontjára. Ezzel hivatalosan is elindult a harc.
Minden óriásplakát ellen lakossági beadványt kell beadni és megtámadni konkrétan a helyet és a táblát. Ilyet is beadtunk, több kellene. Egy másik képviselő egyeztetést kezdeményezett. Állítólag ott lesz az ominózus reklámgazda is. Eljöttök? Mi elmegyünk pasarétvédők.

Kiss Dezső 200 64 90
70/569 28 21
art.connection@t-online.hu
pasaretvedok@freemail.hu

Rocky 2009.01.23. 11:31:17

Kedves Dezső!

Dá szólt hogy írtál, e-mailben felveszem veletek a kapcsolatot!
Azóta én is kaptam egy hivatalos levelet Nagy Péter vezető-főtanácsos irodavezető úrtól, Dr. Szalay Tibor jegyző megbízásából, amelyben azt írják, hogy a szabályozási terv szerint lettek kihelyezve a táblák és ezt fogadjam el válaszként... Hát nem fogom!

Sok olyan buta KSZT volt már amit sikerrel meg lehetett támadni...

vizuális védekező 2009.01.23. 11:33:09

Dávidnak is írom meg mindenkinek. Adjatok meg valamilyen emailos elérhetőséget mert elég béna vagyok még itt. Nem igazán tudom, hogyan működik. Szivesen beszámolok mindenről de inkább azzal tölteném az időt, hogy szervezzem a dolgot érdemben.
Aki tud és akar segíteni valamiben, legyen az bármi, azzal felvenném a kapcsolatot személyesen vagy emailban vagy telefonon.

KD pv

vizuális védekező 2009.01.23. 15:00:18

@Rocky:

Tisztelet Rocky!

Örülök ha összefognunk és kitakarítjuk ezt a vizuális szemetet pasarétről és a környékéről.
Esetleg találkoznunk kellene, hogy megbeszéljük mit tehetünk közösen. Elmondanám azt is, hogymit tettünk eddig. Tegnap voltunk a rádiócaféban, egy adásban beszéltünk a dologról. További lehetőséget biztosítottak adásba kerülni ebben az ügyben ha vannak új fejlemények.

László-Kiss Dezső
200 64 90 70/569 28 21
Pasaréti út 87.

vizuális védekező 2009.01.24. 09:39:55

Csak annyit: ma reggelre eltűnt 3 óriásplakát a Pasaréti út és a Hidász utca sarkáról. Ezt az első győzelemnek tekintjük.

Pasarétvédők
Lakossági Kontroll Csoport

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.24. 12:39:58

Jó a nevetek Kontroll Csoport :)
A Filmgyár Lakóparktól mi a véleményetek? És az Angol Iskola helyén épült lakóparkról? És a Napraforgó utca tövében épülgető új - de korántsem bauhaus - házakról?

vizuális védekező 2009.01.24. 14:50:02

@városjáró:

Tisztelet Városjáró!

Valószínűleg ugyan az mint neked. A Filmgyár különösen fájó pont, nem csak a személyes élmények miatt de azt gondolom a magyar kultúrtörténet elleni vétek volt megsemmisíteni és ez megbocsájthatatlan. Az egészet műemlékké kellett volna nyilvánítani és a magyarországi filmgyártás múzeumává tenni. Egy élő hellyé filmesek és közönség számára vetítésekkel, stb., a Filmarchívumot is ide lehetett volna hozni. Na jó ezt nem folytatom. A Bauhaus-zal mint építészeti stílussal egy kicsit óvatosabban bánjunk. Tiszta bauhaus épület igen kevés van, inkább csak a bauhaus elemei jelennek meg épületeken. Felhívom a figyelmet, hogy a pasaréti vagy 1 vagy 3 számú ház lépcsőházában van egy eredeti Molnár Farkas relief, na az eredeti bauhaus (ha még megvan). A pasaréten tiszta bauhaus épület kevés van de azért akad egy pár. De ezt az építészek nyilván jobban tudják nálam. Ha tévednék javítsatok ki.

vizuális védekező 2009.01.24. 15:31:42

Ma (2009 jan. 24.)a Pasaréti úton 48 db óriásplakát van. (beleszámítva a Branyiszkó utcai borzalmat is, a játszótér mellett amit valaki a saját garázsára tett ki, és nem számítva azt a hármat amit ma hajnalban lebontottak). 48 db.

Rocky 2009.01.24. 22:35:06

Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének
34/2007. (XII. 22.) rendelete
a közterületi reklám- és hirdetési tevékenységekről, valamint
a közterületeken a reklámhordozók és a hirdető-berendezések elhelyezéséről

5.§
A közterület-használati hozzájárulásra az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatának és rendjének helyi szabályozásáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendelet rendelkezéseit az alábbi eltérésekkel kell alkalmazni:
b) a hozzájárulás bármikor visszavonható KÖZÉRDEKBŐL, vagy kerületfejlesztési érdekből azok megállapítása után;

na ehhez mennyi aláírás kell? ezt kéne megtudni...

Rocky 2009.01.24. 22:36:24

A hirdetmények közterületi elhelyezésének és eltávolításának szabályai

(4) A közút és járda területét érintő hirdetmények a mindenkori közúti közlekedésről szóló törvény rendelkezéseivel összhangban helyezhetők el.
Nem helyezhető el hirdetmény:
a) zöldterület (zöldsáv);

Rocky 2009.01.24. 22:37:38

12.§

(1) A reklámhordozónak a meglévő épített és természetes környezetbe illőnek kell lennie. A reklámhordozót úgy kell elhelyezni, hogy az ne akadályozza a közterület más részeinek és a szomszédos ingatlanok rendeltetésszerű használatát, valamint a szomszédok jogait és törvényes érdekeit ne sértse.

Rocky 2009.01.24. 22:39:15

(3) A reklámhordozók létesítéséhez és elhelyezéséhez – amennyiben jogszabály előírja – a kerületi Főépítész, vagy az általa vezetett Tervtanács, az illetékes közútkezelő, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hozzájárulása is szükséges.

mivel a napraforgó utca házai műemlékek, ezért az a sarok műemléki környezet
biztos vagyok benne, hogy a "műemlékhivataltól" nem kértek hozzájárulást

Rocky 2009.01.24. 22:44:18

Az egyenként 6 m2-nél nagyobb reklámfelületű reklámhordozó elhelyezésére csak a reklám-elhelyezési tervnek megfelelően adható ki engedély. Azokon a közterületeken, ahová reklám-elhelyezési terv NEM készült, legfeljebb 50 méterenként adható engedély a Reklámgazda hozzájárulása alapján.

Óriásplakátok közterületi helyszíneit a rendelet 3. számú függeléke tartalmazza.


ez nem terv, ez egy függelék, felsorolás

tehát a viadukthoz nem rakhattak volna egymás mellé kettőt!

Rocky 2009.01.24. 22:46:33

3. FÜGGELÉK
Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének
a közterületi reklám- és hirdetési tevékenységekről, valamint
a közterületeken a reklámhordozók és a hirdető-berendezések elhelyezéséről szóló 34/2007.(XII.22.) rendeletéhez


cím darabszám kihelyezés módja Ingatlan tulajdonosa
1 Gábor Á. u. / Loczy u. 1 lábon álló Közterület
2 Hidegkúti út / Galóca u. sarok 1 lábon álló Közterület
3 Hidegkúti út / Temető u. sarok 1 lábon álló Közterület
4 Hűvösvölgyi út / Fekete I. u. sarok 1 lábon álló Közterület
5 Hűvösvölgyi út / Henrich I. u. sarok 1 lábon álló Közterület
6 Hűvösvölgyi út / Versec sor, parkoló 1 lábon álló Közterület
7 Máriaremetei út / Áchim A. u. sarok 1 lábon álló Közterület
8 Máriaremetei út / Áchim A. u. sarok 1 lábon álló Közterület
9 Máriaremetei út / Hunyadi u. sarok 1 lábon álló Közterület
10 Nagyrét u. / Ördögárok u. sarok 1 lábon álló Közterület
11 Nagyrét u. / Zsíroshegyi u. sarok 1 lábon álló Közterület
12 Pasaréti út / Branyiszkó u. sarok 1 lábon álló Közterület
13 Pasaréti út / Hidász u. sarok 2 lábon álló Közterület
14 Pasaréti út / Napraforgó u. sarok csatornapart 1 lábon álló Közterület
15 Pasaréti út / Napraforgó u. sarok, SE kerítése előtt 1 lábon álló Közterület
16 Pusztaszeri út 36. előtt támfal elé 1 lábon álló Közterület
17 Pusztaszeri út/Felső Zöldmáli út rézsüben 2 lábon álló Közterület
18 Széphalom u./Páfrányliget u. sarok, támfal előtt 2 lábon álló Közterület
19 Szépvölgyi út/Virág B. u. elválasztó sziget lefelé 2 lábon álló Közterület


nem tudom h már az összes helyen van-e, de ha nincs még a felsorolt helyeken várható!

Rocky 2009.01.24. 22:47:30

Fontos szabályozni a hirdetmények eltávolítását, és annak határidejét is figyelemmel a rendelet céljára. Alapvető önkormányzati érdek az, hogy a jogszabályoknak nem megfelelő, vagy idejét múlt hirdetmények ne rontsák a kerület utcaképét, ezért a 8-9. §-ok szabályozzák ezek eltávolítását, és a költségek viseléséről is rendelkeznek.

Rocky 2009.01.24. 22:49:38

Óriásplakát műszaki leírása

Hirdetőfelület:


A hirdetőfelület kerettel növelt mérete 508×242 cm. A hirdetőtáblát – mind a táblalemezt, mind annak tartóbordázatát – horganyzott acél anyagból kell készíteni. A tartóbordázat 40×40×2 mm-es horganyzott acél zárszerkezetből készül. A táblalemezek vastagsága 3 mm.

A táblalemezt hidegen hajlított rozsdamentes acélból készült kerettel kell ellátni, amelynek feladata, hogy a ragasztott felület széleit takarja. A keretet úgy kell elhelyezni, hogy a plakátszélek takarása mellett a tábla síkjára merőlegesen a tartóbordázatot is eltakarja.

(na ezeknek ilyen kerete biztosan nincs, de semmiféle tulajdonos vagy cégre utaló felirat)

vizuális védekező 2009.01.25. 09:14:21

@Rocky:

Nem az a kérdés Rocky mennyi aláírás kell, az a kérdés kezdtél-e gyűjteni aláírásokat?

20 napja gyűjtjük, már 200-nál több van.
Hamarosan a Te környékeden is bedobjuk a postaládákba.

vizuális védekező 2009.01.25. 09:33:58

1 Gábor Á. u. / Loczy u. 1 lábon álló Közterület
2 Hidegkúti út / Galóca u. sarok 1 lábon álló Közterület
3 Hidegkúti út / Temető u. sarok 1 lábon álló Közterület
4 Hűvösvölgyi út / Fekete I. u. sarok 1 lábon álló Közterület
5 Hűvösvölgyi út / Henrich I. u. sarok 1 lábon álló Közterület
6 Hűvösvölgyi út / Versec sor, parkoló 1 lábon álló Közterület
7 Máriaremetei út / Áchim A. u. sarok 1 lábon álló Közterület
8 Máriaremetei út / Áchim A. u. sarok 1 lábon álló Közterület
9 Máriaremetei út / Hunyadi u. sarok 1 lábon álló Közterület
10 Nagyrét u. / Ördögárok u. sarok 1 lábon álló Közterület
11 Nagyrét u. / Zsíroshegyi u. sarok 1 lábon álló Közterület
12 Pasaréti út / Branyiszkó u. sarok 1 lábon álló Közterület
13 Pasaréti út / Hidász u. sarok Itt volt 3 (2 helyett)de itt már nincs!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
14 Pasaréti út / Napraforgó u. sarok csatornapart 1 lábon álló Közterület
15 Pasaréti út / Napraforgó u. sarok, SE kerítése előtt 1 lábon álló Közterület
16 Pusztaszeri út 36. előtt támfal elé 1 lábon álló Közterület
17 Pusztaszeri út/Felső Zöldmáli út rézsüben 2 lábon álló Közterület
18 Széphalom u./Páfrányliget u. sarok, támfal előtt 2 lábon álló Közterület
19 Szépvölgyi út/Virág B. u. elválasztó sziget lefelé 2 lábon álló Közterület

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.01.26. 02:40:49

@vizuális védekező: Hát igen. Csakhogy ezekhez képest a plakátügy bakfitty. És mégis erre beindul a népharag ezerrel. Fura...

Britty Sharewaze 2009.02.20. 13:23:32

@vizuális védekező: nem szeretnék árulkodni, de az itt felsoroltak az EuroAWK reklámfelületei.

Az igazi Török Szultán 2012.08.13. 10:43:48

Radnai Csaba vagyok az m1 híradójából. Keresek egy pasarét-védőt. Kérem hívjon fel a 30 870 9612 telefonszámon. Köszönöm
süti beállítások módosítása