mmit: Mátyás király hollójaItt a vasárnap, itt vannak a hét legjobb kommentjei. Mi köze van Horthynak a Tescóhoz? Ki akar hernyóba költözni? Melyik falu nagyobb egy városnál? Miért is állt le valójában a 4-es metró építése? Milyen technológia kizárólagos birtokosai a szombathelyiek? Hány disznó lakik egy városban? Az Urbanista olvasói minderre tudják a választ! 

Régi nagy álmomat kellett feladnom a héten. Szerettem volna egy provokátor bt.-t alapítani, amelyik politikai és sportesemények tömegverekedésbe fojtását vállalta volna, de úgy tűnik alkalmatlan vagyok a szerepre. Persze lehet, hogy csak az Urbanista-olvasók annyira jó fejek, hogy a „mi számít városnak?” kérdésre érkezett száz kommentből csupán egy lett anyázós, de ennek szerzője vagy nem értette a bejegyzést vagy el sem olvasta. (Amúgy ezzel számmal új rekord született, maga mögé utasítva a mostanáig legtöbbet kommentelt „Hol legyen a budapesti olimpia?” postunkat.) A hozzászólásokban olyan elemzéseket olvashatunk, amelyből össze lehetne rittyenteni egy közepes diplomamunkát vagy egy átlagon felül pártprogramot, most azonban csak pár rövid választ másoltam ide, a „mi is számít városnak?” kérdésre: 

Álmos: A tökéletes definíció: város az, ahol a járda szélén padka van. :-) (ez egyébként meglepően jól működik :D)

Jeno1 :Volt kollégám szerint 2 dolog határozza meg, hogy egy adott település város-e, vagy sem. Város az, ahol:
1. Van TAXI
2. Az ember/disznó arány az emberek javára dől :)

Gery Greyhound: Magyarországon azt a települést nevezik városnak, amelyben van lakótelep.

Mt: város= ahol több program közül tudok választani, mint a TV v kocsma

És egy kiegészítő definíció:

Winston Smith: Ja, és falu az, hol van kocsma! Ahol nincs, az csak tanya.

Meg pár érdekes apróság: 

Gery Greyhound: Például város a 3013 lakosú Rétság – ww.hu.wikipedia.org/wiki/Rétság Viszont falu (hivatalosan: község) a 3033 lelket számláló Tápiószőlős www.hu.wikipedia.org/wiki/Tápiószőlős Tápiószőlős: terület 30,24 km². Rétság: terület 19,78 km². A falu területe épp másfélszerese a városnak :) Na ez a vicces.

Nagyzee: A legkisebb lélekszámú város itthon tudtommal Pálháza, kb. ezer lakossal, és szvsz gyak. nulla városias jelleggel és intézményrendszerrel...

És fővárosunk egy fontos hiányossága az "És van Budapest. Itt már van minden" idézetre reagálva: 

flimo13 Jó pár évig nem volt Pestnek első osztályú kosárcsapata, és ahogy most állnak jövőre se lesz :)

Pénteken egy luxus társasházat mutattunk be, melyben budapest legdrágább lakását árulják. A különös forma és az ár többek fantáziáját megindította: 

stonraider: a forma alapján most má minden világos, ezért állt a 4es metró alagútfúrása hónapokig, nem holmi költségvita miatt. 

cramy: Na de ki az a perverz, aki egy hernyóban akar lakni?! :)

 Király Rák Hmm... és a közös költség mennyi?

A héten bemutattuk egy másik különös épület, az újpesti Aqua World látványterveit is. Ezt ugyan kevésbé fogadta osztatlan lelkesedés, de szórakoztató válaszok itt is születtek: 

GiliczeB: "A gömbszelet formájú kupola különleges építészeti technológiával készül, amelyet az űrkutatás során fejlesztettek ki." - Igen, így építették a csillagvizsgálók kupoláit :-)

Horváth Oszkár: Jók ezek a képek a legújabb Unreal Tournament / Quake3 pályákról. A harmadik képen az U alakú kis palánk a vízben arra a gyerekjátékra emlékeztet, ami egyfajta türelemjáték volt, de szappanos vízzel volt töltve, és minden kis U alakba kellett tenni egy golyót.

Az alábbi válasz, a Horthy-villáknál felmerült, "mi az az ősfa és mi az az őspark?" kérdésre érkezett:

gyümölcssaláta : ez az igazi őspark :) www.globalplaza.hu/multitermek/tesco_ospark

Igazi csemege volt az a hételeji kérdés, amit Rozi néni tett fel: 

Építés módja lehet panel, tégla, de qutinor csak Szombathely környékén fordul elő. Sokért nem adnám, ha megtudhatnám, mi lehet ez.

A választ Elszármazott adta meg:

"A hagyományos - téglafalas - építési technológiát felváltotta a téglablokkos, később az öntöttfalas (Qutinord), majd a nagypanelos építési technológia." Az alagútzsalus épületeket nevezik ott így, ilyenek minden nagyobb városban vannak. Azt csak gondolom, hogy a technológiát Mo-on meghonosító cég (Fr?)nevéből.

A dolog engem is érdekelt, szóval utánagugliztam és ezt találtam egy blogon. Arra a kérdésre pedig, hogy miért csak Szombathelyen hívják így, azt az egybehangzó választ kaptam - pár ott és pár nem ott élő ismerősömtől -, hogy „de hisz Szombathelyen mindent másképp mondanak”. Azonnal említettek pár szórakoztató példát is, de ez most nagyon messze vezetne...

 

Erről a XVII. kerületi házrészről már többet írtunk, mint a Városháza Fórumról, de megint egy újdonságot fedezett fel valaki, amikor bemutattuk az új alaprajzát. Mint azt besucher felfedezte, nem csak az a baj az új rajzzal, hogy nincsenek rajta ajtók és ablakok, de hogy a fürdőszobából nyílik a kamra!

 

Végére most is jöjjön egy Urbanistát érintő komment. Fikázni imádunk, de vérig vagyunk sértve, ha minket ér kritika. Kivéve, ha például szellemes – akkor azt is elnézzük, ha nincs igaza. A városháza furcsa kommunikációzásával élcelődve írtuk, hogy „Egy internetes magazin hanyatlásának legbiztosabb jele, amikor szó szerint tesz közzé sajtóközleményeket.” Meg is kaptuk a választ CptAbr-tól:

"Egy internetes magazin hanyatlásának legbiztosabb jele, amikor egy 7 mondatos meghívót nem tud az újságírója értelmezni.”

A múlt hét legjobb kommentjei meg itt olvashatók. És persze ha bárki bármi érdekesre bukkan, legyen bár város, ingatlan, építészet, haladéktalanul jelentse az Urbanistának!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: kommentek

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr73808936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikénehavóna 2008.12.07. 13:47:35

Csak halkan és szerényen mondom: Rétságnak egész nap, és szombaton is nyitvatartó könyvtára van. Szerintem ettől város.

nem-igen 2008.12.07. 14:28:32

""A gömbszelet formájú kupola különleges építészeti technológiával készül, amelyet az űrkutatás során fejlesztettek ki." - Igen, így építették a csillagvizsgálók kupoláit :-)"

5 perce ezen röhögök! 10pontos! :D))))

Cricket 2008.12.08. 00:08:34

"2. Az ember/disznó arány az emberek javára dől :)"
Ez az állítás persze lokálisan megdőlhet. :) Sosem felejtem el, hogy egyszer az Egis gyógyszergyár mellett vártam a buszt a Keresztúri úton és elkocogott mellettem egy egész mangalica család.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.12.13. 20:18:25

Nyugtassatok meg, hogy a mangalicák nem a gyógyszergyárból jöttek..
süti beállítások módosítása