Igen. Például én. Beismerem, hogy nem túl szép, de hát ugye azért megszoktuk. Bár jó lenne tudni azt is, mit építenek a helyére. Az azonban ma már bizonyos, hogy az Erkel Színház épülete nem jár olyan jól mint a közelben álló kortársa (igaz az Erkel a Corvinnál tizenöt évvel öregebb). Elég kalandos pályáját futott be: volt művelődési ház, mozi, varieté. Még bokszmeccset is rendeztek benne a 30-as években. 1953 óta hívják Erkel Színháznak, azóta állítanak színpadára operákat. Hangversenyzett benne Bartók Béla, Toscanini és Furtwängler is. 2012-re állítólag kész lesz az új épület, amely nagyobb lesz és multibb funkciós. Hát... Egyelőre még a pályázatot sem írták ki... Mindenesetre a századik születésnapján épp nem lesz itt semmi. Amúgy az átépítésre már korábban is készültek tervek, egyet mi is bemutatunk.

Ilyen most:

 

Ilyen is lehetett volna, ha átépítik.

 

(Fotók: index, btf.hu, építészfórum)

Kiváncsian várjuk milyen lesz az új!

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest színház bontás viii. ker erkel színház

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr98680522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2008.09.25. 10:46:29

Pár éve még arról volt szó, hogy felújítják.

Fene tudja mi miatt döntenek egy középület haláláról, vagy megmentéséről... Pesze a pénz. Mármint, hogy melyikből lehet nagyobban lehúzni.

Észrevettétek egyébként, hogy egy ideje már az Erkel előtti órás-fejű hirdetőoszlopot is eltávolították, és helyére egy újkori tucatot tettek? Miért? Kérdem én. Miért?

kontraszt 2008.09.25. 14:23:53

Mert csúszszuper lenne - ami a látványterven alig látszik - hogy az eredeti épülettömegből egy kb 20x30x30 méteres, doboz állna ki, ami a korszerű színpadtechonlógiát biztosítaná, mintegy púpként az eredeti épület hátán ... :D

kontraszt 2008.09.25. 14:26:59

gyorsan hozzátenném, hogy e koramodern - vagy vélhetően a 60-as években átépített épületből - kurvára nem értem miért kell posztmodern giccset varázsolni ... ?

Smiló · http://hetibeton.blog.hu/ 2008.09.25. 17:20:58

a legjobb lenne, ha nem zúznának oda semmit, nézzétek meg google mapon a köztársaság teret, ennél szervetlenebb kapcsolatot én még nem láttam épület és tér között.

maps.google.com/maps?f=q&hl=hu&geocode=&q=Budapest&ie=UTF8&ll=47.496285,19.07836&spn=0.005299,0.009656&t=h&z=17

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.09.29. 09:04:13

Én nagyon sajnálom az épületet.
Egy jóbarátom dolgozott ott tavaszig, így első kézből tudom, hogy az épület állapota kiváló.
Az operaház ellenben valóban életveszélyes, de azt ugye mégsem lehet lebontani, és a helyére tenni valami öntöttbeton üvegvackot...

Nem új épület. Természetesen az időnek vannak nyomai, de maximálisan képes lenne sok évig még ellátni a funkcióját.

Egyetlen dolgot látok itt: Sok lenyúlható állami pénzt!

Nem szeretem az összeesküvéselméleteket, de a várost járva számtalan lepusztult csodálatos homlokzatú és belsejű házzal találkozni, melyek felújítása a városkép szempontjából, és benépesítése a környék érdekében fontos lenne.

Erre kiszúrják az ország legnagyobb színházát, és lebontatják, csak azért, hogy pénzt lehessen kiadni egyrészt az építésre, másrészt soksok évig az üzemeltetésre.

A döntéshozóknak nem kerül semmibe, de a város elveszíti egy jó épületét, (ahol nem mellesleg igen színvonalas előadások voltak) másrészt az új épület fenntartása is évekig a jelenleginél sokkal súlyosabb költségvetési terhet jelent.

Nem azt mondom ezzel, hogy ne támogassuk az intézményt! Arra mindenképp szükség van, de ne felejtsük el, hogy egészséges arányt kell tartani.

A művészi érték nem függ az anyagi lehetőségektől, sőt állítom, hogy a rosszabb helyzet csak erősítheti a kreatív ötleteket.

Láttam már Rómeó és Júlia előadást egyetlen fehér vászonnal a szinpadon, és Ember tragédiáját aranyozott obeliszkkel, csillárból lógó emberekkel, hatalmas forgó díszlettel.
Az előbbi egy rendkívüli előadás volt a Merlinben, Az utóbbi egy méregdrága lélektelen populáris borzalom a Madách-ban.

lcpacific 2009.03.23. 19:55:34

Kar lenne lebontani, az idealis applikacio, Zold Pardon vagy hasonlok. Zenes, tancos szorakozo hely, Vigado vagy uj neven Night Club. Etterem is elfer benne. Leasingbe ki kell adni a legjobb ajanlattevonek.
Azaz aki a legtobbet ajanl erte az kapja, lehet szinhaz is eppen, ha talal a berlo eleg nezot.
süti beállítások módosítása