Gyerekként nagyon tetszett amikor épült az új állomás, olyan volt mint egy űrközpont. Aztán egy idő után tényleg olyan lett mint egy cyber-punk film díszlete: valami lepukkant bázis egy Isten háta mögötti bolygón (és a jelmezes statisztákat is össze lehetett volna válogatni a helyszínen). A slumot ugyan felszámolják, de ami helyette jön az sajnos dög unalmas lesz.

Az "unalmas közlekedési csomópont bevásárlóközponttal" kompozíció, az elmúlt évtized legjellegzetesebb városfejlesztési alkotása Budapesten. Ennek lesz szabványváltozata az (elvileg 2009-ben nyíló) Köki Terminál is (nagyításért katt a képre). Ráadásul Kispesten már van egy ilyen: az Europark alig egy metrómegállóra fekszik. Persze így is mindenki örülni fog neki, mert azok után ami most van ott, csak jobb jöhet.

De éppen ezért lehetett volna valami igazán nagyot is alkotni, mert ugyanezen az alapon senki sem kritizálta volna azt sem, ha tényleg eredeti születik itt (ha már egyszer a főváros és a kerület is beáldozott egy kis zöldterületet a "szent ügy" érdekében). Ráadásul minden adott volt: egy intermodális közlekedési csomópont vonattal, metróval, busszal, parkolóval, egy olyan helyen, ahol a legkonzervatívabb lakók sem méltatlankodhattak volna a merészség miatt. Halkan jegyzem meg, hogy akár egy magasház is idefért volna a külső körgyűrűn kívül, tökéletes közlekedési ellátással. Nem a funkcióval van baj (ha megél két pláza egymás mellett, csak rajta, ha harc, hát legyen harc), hanem a formával.

(Ja csak úgy zárójelben. Oslóban most nyáron fogadták el az új pályaudvar
tervét. Ez is terminál, csak így néz ki.) /fotó: Jones Lang LaSalle/

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: budapest közlekedés busz metró parkolás vasút kőbánya kispest végállomás bevásárlóközpont köki x. ker xix. ker

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr42625558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cricket 2008.08.25. 16:36:11

Hello Dá!
Mint olyan ember, aki évekig naponta többször gyalogolt át az űrállomás fedélzetén csak azt tudom mondani, hogy már tényleg mindegy, hogy lehetett volna fantáziadúsabb is, ami ott lesz, csak legyen már a mostani helyett VALAMI.
Amúgy arra kíváncsi lennék még, hogy tényleg lesz-e Europark2 a Határ útnál az Üllői túloldalán, mert akkor lassan tényleg összeérnek a plázák Kispesten...

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.08.26. 07:45:15

Szió! Igen, de pont ez az: ha már VALAMI, akkor miért nem valami tényleg jó? :) Egyébként az sem volt törvényszerű, hogy eltakarítsák ezt az űrközpontot, mert ha megél még 25 évet, akár műemlék is lehetett volna, mint egy ritka és érdekes emlék a korából. A felújítás/bővítés/tisztán tartás/őrzés is elég lehetett volna talán. Persze abban nincs pénz, szóval legyen bevásárlóközpont, de azért az is nézhet ki jól.

gézu11 2008.09.22. 09:10:18

Hali!
Ennek a plázának 2008 jun 23 óta nincs építési engedélye(mert a fővárosi bíróság felfüggesztette melynek halasztó hatálya nem volt)
De a beruházónak nem számít törvény,se bírósági ítélet semmi,ő csak építkezik tovább mintha semmi sem történt volna,a Kispesti önkormányzat és 18 ker jegyző(ő adta ki az építési engedélyt)meg cinkostársak mivel semmit sem tesznek ellene.

De az ügy már a Fővárosi Ügyészségnél van.

Akik nem a közelben élnek fogalmuk sincs hogy 1 hektár akácost vágtak ki és a Bkv sportpályát szüntették meg emiatt,melyen 2 szabványos focipálya és 3 kispálya volt megtalálható.
Közel 3000 ember tiltakozott aláírásával ,de hiába.Az ott lakókat nagy ívben letojják.

Az meg már csak hab tortán, hogy a kivágott 400 fa nyomán kapott 110 milliot az önkormányzat,melyet nem az ott lakók környezetének és életkörülményeinek javítására fordította hanem,a városháza előtti tér felújítására.

LittleBear 2009.09.05. 23:02:04

És most mi van? két hónapja nem történik arra semmi
süti beállítások módosítása