Mit tegyen, aki nem akar lemondani sem a kerékpározásról, sem az ügyfélbarát megjelenésről (vagyis nem szeretne csatakosra izzadva beesni egy tárgyalásra). Sokáig azt hittem a megoldást a dongómotor jelenti (odafele verejtékmirigy-kímélő segédmotorozás, hazafele tekerés), de az ausztrálok jobbat találtak ki: kerékpáros mélygarázs mosodával, zuhanyzóval, száraz törölközővel.


Egy kerékpáros mélygarázs hatalmas ötlet - és nem csak azért, mert a kifejezés pár pillanatra összezavarja a környezetvédőket, hogy szeressék-e vagy sem. A cycle2city központot az ausztrál Brisbane üzleti negyedében építették ki. A lényege, hogy a munkába érkezők biztonságos helyen hagyhatják a kerékpárjukat munkaidőben, lezuhanyozhatnak és nem kell otthonról minden nap törülközőt hozniuk. Meg váltás ruhát sem, azt ugyanis külön szolgáltatásként kimossák és ha vendég kéri, automatikusan visszateszik az öltözőszekrényébe. Kötözködőbbek kedvéért: vasaló és vasalódeszka is van a "mélygarázsban". (Itt egy film is róla, kicsit hosszú, de érdemes beletekergetni)

Amúgy a rendszer csak Ausztráliában újdonság, Új Zélandon és az USA-ban már működnek ilyen helyek, Londonban pedig teljes parkolóház-hálózatot terveznek bevezetni a kerékpárral ingázóknak. (Igaz a mosoda valódi brisbane-i unikumnak számít, meg az is, hogy nem állami vagy önkormányzati üzemeltetésben próbálnak fennmaradni, hanem üzleti alapon.)

Kérdés, hogy Magyarországon is megélne-e egy ilyen központ (kivéve persze, ha a Magyar Nemzeti Bank alagsorába épülne). Bár ha elég frekventált belvárosi helyről, esetleg egy jól bekerékpározott vidéki városról lenne szó, akkor talán nem kizárt. Meg kell próbálni...

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés usa ausztrália london kerékpár mélygarázs új zéland egyesült királyság brisbane

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr1623149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZNy · http://www.kep.tar.hu/zny 2010.06.19. 18:38:42

Itthon első lépésként az új irodaházakba kellenének ilyen részek. Szerintem nagyon sok ott dolgozó örülne neki. Aztán a felhalmozott tapasztalatok alapján lehetne dönteni az önálló egységek megépítéséről - pl. közparkok alá.
süti beállítások módosítása