fotó: Matteo MazzoniGyalogátkelőhelyek ritkán világhírűek: az Abbey road zebrája mellett csak a tokiói Shibuya kereszteződése fotótéma a turistáknak. A 2012-es olimpiáig Londonban is kialakítanak egy átlós átkelőt - állítólag Európában elsőként. Budapesten vajon hol lehetne ilyen?

A Tokió-szerte egyre több helyen bevezetett zebrarendszer lényege, hogy nem csak a szomszédos sarkok között, hanem átlósan is fel vannak festve a csíkok. Közlekedni persze nem csak ezeken lehet. Ha minden irányból pirosat kapnak a kocsik, akkor fél percig mindenki arra mehet, amerre akar (vagy inkább amerre tud).


A londoniak egész biztos szeretni fogják az Oxford Circus-re tervezett megoldást, mert nagyon kedvelik a speciális átkelőhelyeket. Nagy Britanniában ugyanis nem csak zebra, hanem panda, tukán, lunda, tigris, pelikán és pegazus is keresztezi a gépkocsiforgalmat. (Az utóbbit például lovasok használhatják: van egy átkelést jelző nyomógomb két méter magasan is, hogy ne kelljen leszállni a nyeregből.)

A nagy kérdés, hogy Budapesten hol lehetne (meg hogy kellene-e egyáltalán) Shibuya-típusú, átlós átkelőhelyet bevezetni. A legtöbb nagy gyalogosforgalmú csomópontokat már aluljárózták (ami ugyan nem mindig a legjobb megoldás, de ez van) sok nagy kereszteződésben pedig nincs igazán átlós gyalogosközlekedés. Talán az Andrássy út - Bajcsy Zsilinszky út - József Attila út csomópontban van elég nagy gyalogosforgalom (és rövid zöld, vö: Ragya-akció) vagy az olyan helyeken, ahol egyes sarkokról csak két lámpával közelíthetők meg a villamosmegállók járdaszigetei (pl. Oktogon vagy a Kerepesi út-Hungária krt. kereszteződése).  Bár azért itt sem akkora, hogy megérje egyszerre minden irányban pirosat adni az autósoknak.

fotó: Matteo Mazzoni

Az Urbanista elköltözött! Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, katt ide:

Címkék: közlekedés japán london olimpia egyesült királyság zebra gyalogos tokió

A bejegyzés trackback címe:

https://urbanista.blog.hu/api/trackback/id/tr7622504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sztanko Dimi 2008.09.02. 19:15:45

Hat en mar lattam Londonban atlos zebrakat.
maps.google.com/?ie=UTF8&ll=51.504808,-0.267224&spn=0.000619,0.001207&t=h&z=20

Igen, nem zebra, de azok a piros vonalak igazabol zebrak. Meg vannak hozza tartozo kozlekedesi lampak is.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2008.09.02. 21:40:56

nagyon kösz!!! nekem is gyanús volt ez az európai elsőség, ezért biggyesztettem oda az "állítólagot"

Té, mint Tamás 2008.09.04. 10:05:19

Az igazság az, hogy Pécsen ez a rendszer régóta működik. Legalább kettő zebrás kereszteződést tudok, ahol az autóknak 15-20 másodpercig minden irányból piros van, és a gyalogosok átlósan is közlekedhetnek. Az átló nincs kijelölve, az igaz, de végülis a négy rendes zebra is elég a mutatványhoz.
süti beállítások módosítása